Vyhýbejte se hladovým potravinám

Vyhýbejte se hladovým potravinám

Tisk

varime bez hladovych potravin 200Ve vydavatelství CPress vyšla další moderní kuchařka tentokrát zaměřená na potraviny s nízkým glykemickým indexem. Nese název Vaříme bez hladových potravin a autorkou je Héléne Comlan.

 

 

Kniha začíná teoretickým Úvodem, ve kterém je stručně vysvětlen princip glykemického indexu, následují také zásady, informace o cukrovce a velmi praktické tabulky s přehledem potravin a údaji o jejich glykemickém indexu a glykemické zátěži.

7 zásad nízkého glykemického indexu:

  • 1 Základem vašeho stravování musí být zelenina
  • 2 Snězte tři kusy ovoce denně
  • 3 Zařaďte do jídelníčku luštěniny
  • 4 Stop nasyceným mastným kyselinám
  • 5 Sýry a mléčné výrobky občas
  • 6 Třikrát týdně jezte ryby
  • 7 Maso stačí jíst dvakrát až třikrát týdně

Následuje celkem 40 receptů rozdělených na Chuťovky, Předkrmy a studená jídla, Teplá jídla a Sladké dezerty. U každého receptu nechybí seznam surovin, srozumitelný číslovaný postup a také nějaký trik. Na následující straně najdete vždy fotografii daného jídla. Ty jsou na jednu stranu precizní a „čisté“, ale ničím se neodlišují od ostatních kuchařských knih.

Některé recepty jsem znala, z jiných bylo patrné, že se nejedná o českou kuchařku, ale spousta mě jich nadchla. Například v chuťovkách mě zaujala studená polévka z okurek s dalšími tipy na pomerančovo-mrkvovou nebo řepovo-zázvorovou. V létě je určitě vyzkouším. Líbil se mi také dýňový chlebíček se semínky z celozrnné špaldové mouky. Z další kapitoly mě láká malý nákyp ze špenátu nebo koblížky z cukety a mrkve a inspiruji se určitě i saláty. Na nějakou večeři připravím dýňovou fritátu se šalvějí a pečené vejce s pórkem. Z dezertů stojí za zmínku krémový dezert s čokoládou nebo hříšně vypadající lávový koláč.

Vaříme bez hladových potravin je založeno na přehledné a barevné typografii a kniha je podobná jako ostatní kuchařky tohoto nakladatelství. Mně připomněla například nedávno čtený titul Vaříme bez plýtvání. Tuto konzistenci oceňuji, ale na druhou stranu jsem fanynkou spíše obsáhlejších kuchařek, kde se nachází jak více rad a tipů, tak především receptů.

Hélène Comlan je Francouzka, která se nyní věnuje naturopatii. Na tuto cestu se vydala, protože potřebovala změnit svůj život a vždy byla nadšená přírodními alternativními léky a je přesvědčena o důležitosti zdravého životního stylu. Kromě naturopatie nabízí také kurzy zdravého vaření a je autorkou mnoha knih o zdravé výživě.

varime bez hladovych potravin

Vaříme bez hladových potravin
Autor: Héléne Comlan
Překlad: Barbora Antonová
Žánr: zdraví, životní styl
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 112
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58123995/varime-bez-hladovych-potravin/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Dusilová: Je čas na nové věci

200rozLenka Dusilová, nepřehlédnutelná a originální osobnost české hudby, přichází se svojí kapelou BAROMANTIKA s novým albem. Přesněji řečeno jde o komplet CD a DVD s živým koncertním záznamem Live at Café v lese, který je vůbec prvním živým albem v kompletn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kniha Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo se dočkala druhého, aktualizovaného vydání

Ja zhubnu 200Podle průzkumů společnosti STOB téměř každá žena vyzkoušela alespoň jednou za život nějakou dietu. A neúspěšně. Trápíte se také vy kvůli nadbytečným kilům a jste prostě jen nespokojeni s tím, jak vypadáte? Tato kniha vám ukáže, jak shodit přeby...


Literatura

Tomáš Zástěra se ukázal jako dobrý vypravěč

opoustim ostrov200V nakladatelství Ikar (Euromedia Group) vyšla kniha moderátora Tomáše Zástěry, kterého hodně lidí poznalo díky jeho účasti v pořadu Survivor.

 

...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Rozprava o westernové metodě

western perexJe hezké, když dva ctihodní vysokoškolští profesoři Peter Michalovič a Vlastimil Zuska (oba přednášejí na filosofických fakultách, první v Bratislavě, druhý v Praze) se oddají k...