Nenechte zahálet vaši mentální kondici

Nenechte zahálet vaši mentální kondici

Tisk

posilovani mentalni kondice 200Opět po roce vychází v nakladatelství Portál kniha Posilování mentální kondice s podtitulem 365 úkolů na celý rok určená všem věkovým kategoriím.

 

 

 

V knize se nacházejí nejrůznější druhy cvičení (od skrývaček, přesmyček, doplňovaček až po ty založené na vymýšlení slov), které umožňují člověku potrénovat mozkové závity. „Uvedené typy cvičení trénují řadu dílčích i komplexních schopností, jako je verbální plynulost, asociační pohotovost, kombinační schopnosti, verbální kreativita, pozornost a koncentrace, dlouhodobá paměť, slovní zásoba, rychlost a pohotovost a celková mentální kondice,“ vyjmenovává v úvodu autorka Jana Bílková.

Oproti předešlé knize zde přibyla některá cvičení, například slova vytvořená z pyramidy, což je sice jednoduché, ale také vyžaduje soustředění nebo ty se skupinami dvou písmen. Změnila se také tématika výsledků – kromě zvířat, jmen a měst jsou zde nově i hrady, zámky, lázně, vojenské hodnosti, typy zbraní, horniny, nerosty i pojmy z gastronomie. Za tuto obměnu tleskám a jsem ráda, že jsem se díky knize zase mohla naučit nová slova. Například nad savcem POTO jsem přemýšlela dlouho a přitom tento druh outloně znám. :-)

Co mě trošku zklamalo je, že některé úkoly (většinou i dost blízko po sobě, například ve 3. a 7. úkolu) obsahují stejné výrazy. Když se čtenář s danými výrazy už setkal, tak je pro něho úkol mnohem jednodušší, ale na druhou stranu zase loví v krátkodobé paměti.

Pokud hledáte způsob, jak se udržet ve střehu a takzvaně nezakrnět, knihy od Jany Bílkové jako je tato, se vám mohou stát skvělým společníkem. Já je rozhodně doporučuji.

PhDr. Mgr. Mgr. Mgr. Jana Bílková, Ph.D., je psycholožka, překladatelka a tlumočnice. Učí na univerzitách a akademiích třetího věku, vede přednášky v knihovnách a v aktivizačních programech pro seniory. V Portále vydala úspěšné knihy Trénink mentální kondice (2017) a Cvičení mentální kondice (2018).

posilovani mentalni kondice

Posilování mentální kondice
365 úkolů na celý rok
Autor: Jana Bílková
Žánr: hry a tréninky
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Počet stran: 144
Hodnocení: 86 %

https://obchod.portal.cz/hry-a-treninky/posilovani-mentalni-kondice/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Tobrman: Mám rád rozmanitost

Vaclav Tobrman 200Multiinstrumentalista a zpěvák Václav Tobrman patří mezi nejlepší pianisty České Republiky. V roce 2013 získal třetí místo v soutěži „Pianista roku“ a letos obsadil místo druhé. Přestože působí v několika profesionálních hudebních...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Desetidenní program ke každodenní vyrovnanosti: Léčba mysli

lecba mysli200V lednu vydalo nakladatelství Pragma knihu Léčba mysli od doktorky Sarah Vohra, která nám nabízí průvodce pěti smysli, abychom vedli klidnější a šťastnější život. Jedná se o praktickou knížečku, kde máte možnost zapisovat své myšlenky a pocity ...


Literatura

Sbírka sci-fi povídek od ženy, kterou muži neviděli

Zena kterou muzi nevideli perexOsmnáct ponurých vizí tvoří vrchol z nepříliš obsáhlé povídkové tvorby Alice Sheldonové, spisovatelky publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree, Jr. Dotýkají se lidského vnímání a poznání, met...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Hanekeho Láska zatíná tipec valentýnskému sentimentu

amour200Sedmdesátiletý rakouský režisér Michael Haneke si během své více než dvacet let dlouhé filmové tvorby vybudoval pověst kontroverzního a odtažitě konceptuálního umělce proslulého svými nekompromisními analýzami temných stránek lidské psyc...