Rozhodně více než jen Špetka chuti

Rozhodně více než jen Špetka chuti

Tisk

spetka chuti 200Euromedia Group pod značkou Esence vydala fenomenální kuchařský bestseller vycházející z blogu Pinch of Nom slibující pokrmy, po kterých nepřiberete ani gram.

 

 

 

Za blogem Pinch of Nom stojí Kate Allinsonová a Kay Featherstonová. Ty po deseti letech práce v restauracích chtěly vytvořit místo, kde by mohly sdílet recepty na zdravá a dietní jídla. Z webových stránek se záhy stál fenomén – za půl roku měly návštěvnost přes šest tisíc měsíčně a dnes komunita čítá přes 1,5 milionu uživatelů.

Pochopit tento úspěch není příliš složité – stačí knihou letmo prolistovat. Všechna jídla totiž vypadají opravdu lákavě. Recepty jsou totiž založené na oblíbených pokrmech, které si lidé mohou koupit v bistrech a rychlých občerstveních, ale jsou domácí a případně odlehčené. Jak je popsáno v úvodu – jde o zdravé jídlo, které nechutná jako dietní jídlo. Velkým plusem také je, že recepty jsou z běžně dostupných potravin a kuchařka tak netrpí tím, že jsou jejími autorkami cizinky, jak se občas stává.

V úvodních kapitolách čtenáři najdou informace o základním vybavení, klíčových ingrediencích, ale také rady, jak recepty fungují. Dělí se do kategorií: každodenní odlehčení (recepty, které si můžete dát kdykoliv – mají málo kalorií a zasytí), prohřešky jednou za týden (obsahují jednu nebo dvě luxusnější ingredience a jídlo by se mělo konzumovat s rozmyslem) a zvláštní příležitosti obsahující více kalorií. U receptů jsou také tři ikonky: vhodné pro vegetariány, vhodné ke zmrazení a vhodné pro celiaky, bezlepkové.

A pak už následují ověřené recepty rozdělené do kapitol: Snídaně, Prohřešky, Rychlá jídla, Dušená jídla a polévky, Pečené maso a zelenina, Svačiny a přílohy a Sladké odměny. U každého receptu je vyznačen čas přípravy, počet kalorií, zařazení do kategorie, krátký úvod, seznam surovin a postup. U něj mě zaujalo, že je v některých případech rozepsán podle použitého nádobí jako je tlakový hrnec, pomalý hrnec nebo trouba.

Nadchla mě velká spousta receptů. Na snídaně chci někdy připravit francouzský toast s javorovým sirupem, slaninou a ovocem, pečené vločky s borůvkami a citronem nebo noční vločky jako mrkvový dort. Musím vyzkoušet kuře s dietní colou, které se stalo klasikou Pinch of Nom, úžasně vypadající rýžový pokrm Naší goreng ze Singapuru, korunovační kuře připravované na korunovaci Alžběty II., Maso od táboráku nebo sladkokyselé křupavé asijské kapustičky. Ze sladkostí bude jistotou angreštový pohár a pečený rýžový puding Piňa Colada.

Moc se mi líbily také zajímavé tipy jako je například přidat do bramborové kaše žloutek z vajíčka místo másla, vyrobit si domácí kari omáčku k hranolkům z mrkve, cibule a brambor, jablečný závin z tortilly nebo kebab upečený z mletého masa.

Kuchařka Špetka chuti bude mít v naší kuchyni své místo – myslím, že ji ani nebudu schovávat do knihovny a budu z ní často čerpat inspiraci.

Kate Allinsonová a Kay Featherstonová spoluvlastnily restauraci na britském poloostrově Wirral, kde byla Kate zároveň šéfredaktorkou. Spolu vytvořily blog Pinch of Nom, aby lidi naučily, jak vařit. Začaly sdílet zdravé, dietní recepty a vytvořily tak nejnavštěvovanější britský food blog s aktivní komunitou fanoušků.

spetka chuti

Špetka chuti
Autorky: Kate Allinsonová, Kay Featherstonová
Překlad: Tereza Pavcová
Žánr: kuchařka, zdravá výživa
Nakladatelství: Esence, Euromedia Group
Rok vydání: 2020
Počet stran: 272
Hodnocení: 92%

https://www.knizniklub.cz/knihy/437539-spetka-chuti.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vždycky si říkám, že se budu válet…“ tvrdí výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme

jaromir f palmeJaromír F. Palme má letos velmi napilno. Po Začarované třídě (duben 2012) ilustroval další dvě knihy Dina a tajemství starých tenisek (srpen 2012) a Žižkovské strašidelno<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se neutopit v povinnostech a žít šťastnější život

stastnejsi 200V současnosti stále víc lidí na celém světě žije v neustálém shonu, aby zvládli všechny požadavky, které na ně život klade, a mají pocit, že se jim nedostává času. Není to tím, že by času měli málo, ale tím, že nedovedou s časem hospodařit. Al...


Literatura

Komiks ze světa Hry o trůny: Tajemný rytíř

tajemny rytir 200Dlouhé tři roky jsme si museli počkat na pokračování grafického románu z univerza Písně ledu a ohně od G. R. R. Martina. Prequel k událostem známým z knih a seriálu vyšel v říjnu pod taktovkou nakladatelství Omega a nese název Taje...

Divadlo

Z Žítkovských bohyní na jevišti mrazí

bohyne perexRomán Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na fi...

Film

Terminátor 3: Vzpoura strojů

terminator 3 200Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003) mohl být jedním z posledních skvělých filmů s Arnoldem Schwarzeneggrem, ale naštěstí svou kariéru předčasně neukončil a točí dál. V příběhu se má postarat o zmateného ...