Luštěninová kuchařka Petra Klímy. Kde najít kvalitní rostlinné bílkoviny?

Luštěninová kuchařka Petra Klímy. Kde najít kvalitní rostlinné bílkoviny?

Tisk

 

kucharkaPokud se stravujete ryze vegansky, nebo teprve přecházíte na veganskou stravu, jistě uvítáte tipy na skvělé recepty a zdroj kvalitních rostlinných bílkovin. To vše vám může poskytnout Luštěninová kuchařka Petra Klímy z nakladatelství Smart Press.

Budete si díky ní moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha Petra Klímy věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Jak totiž luštěniny skutečně zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat a nikdy se u toho nenudit?

Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.

Spolu s luštěninami hraje i tady velkou roli čerstvá lokální zelenina a bylinky, autorův oblíbený zdroj nevyčerpatelné inspirace i výzva jej co nejlépe zpracovat. V přehledném výběru figurují nejrůznější typy jídel: od svačinkových dipů, pomazánek a salátů, přes dokonalé polévky a pestrou nabídku hlavních jídel, až po překvapivé, ale skvělé sladkosti. Například cizrna tady zazáří nejen v polévce, ale i „na pivu“ coby hlavní chod nebo naopak ukrytá v báječných sušenkách!

Recept z knihy Luštěninová kuchařka:

recept

Zdroj foto: Kucharky.cz

Petr Klíma je zároveň autorem fotografií v knize, která je díky tomu opět jeho osobitým dílem, gejzírem barev a chutí. A navíc nechává nahlédnout do osobního zákulisí, do krásné atmosféry sezónní přírody a zážitků, jako je společná sklizeň s dětmi v prosluněném ovocném sadu či návštěvy farmářských trhů…

Autorovy fotografie s nádechem rodinné pospolitosti vás vnesou do atmosféry domácí idylky na venkově, života v souladu s přírodou a přirozeného stravování. Nechybí ani konkrétní pojednání o různých druzích luštěnin a zeleniny, účincích na zdraví i obsahu výživných látek.

Kniha je tak nejen praktickým gurmánským průvodcem po světě zelených bílkovin a skvělou inspirací pro každodenní vaření, ale i velmi příjemným a barvitým zážitkem.

Autor ve svých receptech nepoužívá žádné živočišné suroviny, s jedinou občasnou výjimkou: u některého ze sladkých receptů může být vědomě uveden med (z pečlivě vybraného zdroje), který veganský není. Všechny ostatní recepty a využívané suroviny v knihách Petra Klímy jsou čistě veganské.

kuchařka

Zdroj foto: Knihcentrum.cz

Kdo je Petr Klíma?

Petr Klíma recepty vymyslel, nafotil i sám snědl. Je šéfkuchařem dejvické restaurace Country Life, publikuje články na svém blogu www.greenwayfood.cz. Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách. V nakladatelství Smart Press vydal již Zeleninovou kuchařku, a nyní Luštěninovou kuchařku.

Název: Luštěninová kuchařka
Autor: Petr Klíma
Žánr: kuchařka
Vydáno: 2019
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: Smart Press
Hodnocení: 100 %

https://www.smartpress.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Protheus z Dymytry: Příští rok chystáme spoustu změn

dymytry perexS frontmanem skupiny Dymytry Protheem (Honza Macků), jsem dělal naposled rozhovor loňské léto a tentokrát se naskytla příležitost vyzpovídat Prothea na křtu nového DVD Arakainu a Dymytry k podzimnímu turné. Co se za ten rok a půl změnilo a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tao sexu radí mužům, jak udržovat ženu v blahu

Tao sexu perexPo skoro dvaceti letech vychází nové upravené vydání útlé knihy Benjamina Kurase Tao sexu: jak udržovat ženu v blahu a zpomalit stárnutí. Dvacet let je doba téměř jedné generace. Děti se stanou dospělými a dospělí zestárnou. Všem se prot...


Literatura

Miluj mě, nebo střelím!

milujmestrelim perexDita má Zdeňka. Šimon má Kateřinu. Oba páry středního věku se neznají a žijí si dlouholetá spokojená manželství. Dita je úspěšná spisovatelka, Šimon je vysokoškolský profesor. Stačí však jedno náhodné setkání a všechno je vzhůru...

Divadlo

Bella figura. Přehlídka komunikačních trapasů v Městském divadle v Brně

Bella Figura perexItalská povaha – stručná přehlídka po italské způsobu komunikace, kterou asi poprvé popsal fejetonista Bepe Severgnini. Ano, je to termín Bella Figura. Je obsažným názvem hry dramatičky Yasminy Rezy. V režii této autorky měla hr...

Film

ČT Art slaví. Diváci se mají na co těšit.

PRAHA – 21.8. 2014. Při příležitosti oslav ročního vysílání, představila alternativní ČT Art veřejnosti „fajnšmekrovsky“ přichystanou nabídku podzimního vysílacího schématu včetně dvanácti premiér a tří přímých přenosů v prvním záříjovém týdnu.

 

...