I v dnešní době mnoho lidí peče pecen

I v dnešní době mnoho lidí peče pecen

Tisk

pecem pecen200V tomto článku bude řeč o kvásku, chlebu a především projektu Pečempecen.cz. Přečtěte si v rozhovoru s Julianou Fischerovou o čem přesně to je a jak můžete sami využít jejich služeb...



Představte nám projekt Pečempecen.cz. Co vás k tomuto nápadu vedlo?

PečemPecen je především mapa ochotných dárců kvásku a skupina lidí, kteří rádi pečou domácí chléb a pečivo. Došli jsme k tomu tak, že jsme s Michalou Gregorovou a Cuketkou (Cuketka.cz) nabídli náš kvásek v jedné kavárně - a během jednoho dne si pro něj přišlo kolem 100 lidí. Tak nás napadlo, že podobně by se mohli rozdělit i jiní lidé, stačilo by, kdyby se o nich ostatní mohli nějak dozvědět, například díky mapě. A od nápadu už byl jen krůček k realizaci.

Kolik máte na mapě nyní „vlastníků“ kvásku? Jací lidé si nejčastěji dělají kvásek? Znáte jich hodně osobně?

Dárců kvásku, tedy lidí, kteří se ochotně o svůj kvas podělí, máme kolem tisícovky. Úplně paušalizovat se jejich povaha nedá, jedná se jednoduše o lidi, kteří se nebojí zkoušet nové věci, případně rádi něco vlastníma rukama tvoří - a rádi se o to, případně o radu, podělí. Známe se spíše virtuálně díky skupině, kterou jsme souběžně s mapou založili a kde jsou i lidé, kteří sice na mapě nefungují, ale chtějí si o pečivu a o svých úspěších (případně nezdarech) popovídat a poradit se.

V čem se různé kvásky liší? Můžete ve stručnosti popsat, jaká je příprava kvásku?

Kvásky se liší podle toho, z čeho jsou, kde se nacházejí a jak se o ně jejich majitelé starají. V základě je to jen mouka a voda, ovšem i když se kvas u nás nejčastěji vyvádí z žitné mouky, lidé mají i kvásek z pšeničné hladké mouky, celozrnný špaldový, bezlepkový… A každý kvásek se navíc přizpůsobí prostředí, v jakém se nachází, takže ani darovaný dlouho nevydrží přesně v takovém složení, v jakém se k druhému člověku dostal.
Na začátku se opravdu jen smíchá mouka s vodou a dá se do tepla, aby se probudily spící spory kvasinek a bakterií. Pokud se to povede, stačí jen kvásek pravidelně omlazovat (přidávat další mouky a vodu) a časem vznikne stabilní základ chleba.

pecem pecen0

Za kvásek pekaři mají dát nějakou maličkost. Co si nejčastěji lidé přejí? A evidujete nějaký unikát?

Ne všichni pekaři si něco přejí, ve většině případů to nechávají spíše na příchozích. Pokud už specifikují, jedná se nejčastěji o něco také vlastnoručně vyrobeného, recept, zeleninu ze zahrádky na ochutnávku nebo čokoládku pro děti.

Jaký chleba máte vy osobně nejraději? Co je na výrobě chleba nejdůležitější?

Já asi nejoblíbenější chleba nemám. Mám ráda dobrý žitný, různé celozrnné a semínkové i čistě bílý, pšeničný, záleží k čemu a jak je udělaný. Na výrobě je nejdůležitější to, co u všech potravin - kvalitní suroviny a správný postup. V případě chleba hlavně to, aby kvas nebo těsto na chléb nepřezrálo nebo naopak nebylo nedokynuté a aby byl chléb správně upečený.

Myslíte si, že je dnešní trh s pečivem špatný? Nebo v čem spočívá obliba dělání si vlastního chleba a dalších pochutin?

V mém případě je to na prvním místě asi mlsnost - možnost upéct si přesně to, na co mám chuť, což se ne vždy dá u nás koupit. Někteří lidé jsou motivovaní snahou o zdravější životní styl, případně nutností vyhýbat se některým surovinám... No a většina z nás ráda doma něco kutí - ať už se jedná o budky pro ptáčky, háčkování nebo pečení chleba, baví nás i ta “rukodělná” část téhle záliby.

pecem pecen

Jste spokojeni s provozem projektu? Splnily se vaše představy a ambice? Pokud ne, co by se mělo změnit?

Od projektu jsme nic speciálního nečekali - snad jen to, že pomůžeme více lidem k tomu, aby dokázali upéct doma dobrý chléb. Jak se zdá, celkem se nám to daří, stále víc lidí přibývá a zajímá se o kvalitu pečiva, navíc se díky společnému zájmu - pečení chleba - vytvořila sympatická komunita. Doufám, že lidem ten elán vydrží:)

Jak byste nalákali čtenáře k pečení chleba doma nebo založení kvásku?

Zkuste to a uvidíte - je to snadné, zábavné a i když to napoprvé nevyjde, ani suroviny moc nestojí, takže to člověk bez výčitek může zkusit hned znovu. (Rady k prvnímu chlebu najdete na http://bit.ly/prvnichleba). Pokud chcete kvásek, nejjednodušší je někomu z PečemPecen.cz napsat a kromě toho, že dostanete přímo kvas, seznámíte se s někým, kdo už chleba peče a poradí vám. Založení kvásku je pak také snazší - pokud náhodou budete chtít vlastní, už budete vědět, jak má přibližně vypadat a fungovat.

pecem pecen4

Více informací na: http://www.maskrtnica.cz/

Zdroj foto: cuketka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Češtinářka měla pro moje básničky velké pochopení, říká Jaromír Šlosar

jaromir slosar2Básník a dramaturg České televize Jaromír Šlosar miluje Beskydy. Právě on je tím správným člověkem, který přijal ochrannou ruku nad naší soutěží Povídky z lesa. Popovídala jsem si s ním o jeho začátcích, básnic...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Naučte se, jak neplýtvat jídlem

konec-plytvani 200Poslední kniha od kolektivu Smarticular vydaná v nakladatelství Kazda se zabývá velmi aktuálním a také důležitým tématem – plýtvání jídlem. Dotýká se totiž každého z nás, a proto by tato kniha měla patřit mezi povinnou četbu dospělý...


Literatura

Proč Einstein nenosil ponožky?
 
einsteinZjistěte, jak zdánlivě nepodstatné věci ovlivňují naše myšlení. Jaký vliv má na naše vnímání například naprosto banální skutečnost, že držíme v ruce šálek kávy nebo se nacházíme v místnosti s vysokými stropy...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Prestižní soutěž Jameson Done in 60 Seconds v režii Jameson whiskey je zpět!

altV letošním roce proběhne již druhý ročník soutěže Jameson Done In 60 Seconds v rámci Jameson Empire Awards, která je určena pro všechny fanoušky filmu.

 

...