Česko truchlí pro zpěváka Davida Stypku

Česko truchlí pro zpěváka Davida Stypku

Tisk

David StypkaVynikající textař, zpěvák a muzikant David Stypka odešel do hudebního nebe dne 10. ledna 2021 ve věku 41 let. Jeho rodina oznámila, že zemřel na komplikace rakoviny slinivky břišní ve spojení s nákazou Covid-19. Po charismatickém zpěvákovi zůstaly písničky s hlubokými a emotivními texty, kluci z kapely Bandjeez, manželka Kateřina a tři malé děti.

Vášnivý a charismatický Moravák se sytým hlasem a bouřlivým srdcem David Stypka se hudbě věnoval už od devadesátých let. Nejprve působil v kapele Najzar. V roce 2011 založil kapelu Bandjeez, se kterou vystupoval v okolí svého rodiště jako velmi úspěšná regionální sestava. Býval největší hvězdou charitativního frýdecko-místeckého hudebního festivalu Sweetsen Fest. Proslul svými texty a originálním nápadem vytvářet a nahrávat takzvané Wake up songy, tedy písničky vznikající hned po probuzení. V roce 2014 vydal první desku Čaruj, o rok později Neboj a v roce 2016 Jericho.

“Mám nejlepší kapelu, jakou jsem kdy měl, dělat s nimi mé písničky je zkrátka zážitek sám o sobě. Rozumíme si lidsky i muzikantsky na takové úrovni, že jsem si vůbec nemyslel, že nějaká taková úroveň existuje. Na koncertech se o kluky můžu opřít, oni zase díky ultra otevřenosti v kapele vědí, že to, co zpívám a co oni hrají se mnou, je prostě pravda,” řekl o své kapele David Stypka v rozhovoru pro magazín Kultura 21 v roce 2016.

“Na bicí hraje Matěj Drabina, úžasný profík, muzikální, vyhledávaný studiový hráč, člověk s obrovským srdcem (to jsou samozřejmě všichni tři).

Na basu Maro Zeman, svérázný umělec, autor a skvělý zpěvák, který má i svůj projekt Marow - velká pecka. Je to naprosto unikátní typ srdcaře, který svou vřelostí boří bariéry, čistí vzduch a hlavně cítí ty věci velmi přesně, a to nemluvím jen o věcech hudebních.

Klávesy hraje Pavel Sotoniak, jediný z nás se muzikou živí. Je to úžasný muzikant, když přišel do kapely, věděli jsme, že je posledním dílem skládačky, něco jako když se ve filmech o pokladech starých civilizací v hlubokých jeskyních spojí kamenné klíče ze čtyř částí – začnou vydávat záři a spustí zemětřesení nebo výtrysk energie do kosmu. Pavel je zlatíčko, neuvěřitelně oddaný dříč, který - když pomineme jeho rána - nikdy nepokazí atmošku, legraci ani významnou chvíli,” představil tehdy David své kolegy z kapely Bandjeez.

Celý rozhovor najdete zde: https://www.kultura21.cz/hudba/14893-david-stypka-a-bandjeez-vydali-ep-jericho

David Stypka

Zdroj foto: irozhlas.cz

Rok 2017 byl pro Davida Stypku zlomový. Stal se držitelem Ceny Anděl za album Neboj v kategorii Sólový interpret roku a stal se i Objevem roku v hudebních cenách Žebřík. Nazpíval také duet Dobré ráno, milá se zpěvačkou Ewou Farnou. Další ocenění nenechala na sebe dlouho čekat. 

V roce 2019 mu byla diagnostikována vážná nemoc – rakovina slinivky břišní, které dne 10. ledna 2021 podlehl.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty

Recepty korinkova perexKdo by neznal dělenou stravu podle Lenky Kořínkové. Její kuchařky vynikají, kromě opravdu vynikajících receptů, také velmi zvláštním a nenapodobitelným stylem. Autorka se nebojí používat superlativy téměř v každé větě, a k...

Divadlo

4 aktéři, 3 verze, 2 manželské páry a 1 nepovedený večírek

3verze perexKaždý z nás si jistě stačil hned několikrát za svůj život položit otázku: „Co by se stalo, kdyby …“ Stačilo by totiž jedno jediné odlišné slůvko či gesto a vývoj celé situace by okamžitě nabral zcela jiné tempo a směr. Pokud vá...

Film

Nikdo není víc než tým! Tvůrci představují první záběry a první plakát k filmu Děti Nagana

deti nagana 200První hotové záběry a první plakát představují tvůrci rodinného filmu Děti Nagana, který v únoru zamíří do kin. Hynek Čermák v něm vede partu kluků do důležitého hokejového zápasu s tenisákem na plácku proti starším rivalům z vedlejší ves...