Nové vydání oblíbené kuchařky Martha Elefteriadu: Řecká kuchyně
Banner

Nové vydání oblíbené kuchařky Martha Elefteriadu: Řecká kuchyně

recka kuchyne 200Řecko – to je země azurového moře, šumících prastarých olivovníků, vřelých lidí a... skvělého jídla! Ať už se jedná o zlatavý med, který voní po tymiánu, jedinečný sýr feta, šťavnatá a masitá rajčata, či všudypřítomný olivový olej, nemůžete sáhnout vedle. A když se tyto a mnohé další suroviny správně zkombinují, vznikají lahodné pokrmy, které chcete vařit a jíst pořád dokola.

 

 

 

Kuchařka Marthy Elefteriadu vám to umožní. Najdete v ní ta nejchutnější jídla, kterými je řecká kuchyně tolik známá a proslavená – od musaky a stifada přes chladivé tzatziki až po neodolatelné dezerty ke kávě, jakými jsou baklava nebo bugatsa.

Všechny recepty si hravě zvládnete připravit i v pohodlí domova. Připijete-li si k tomu i sklenkou řeckého vína nebo pohárkem Metaxy, vytvoříte si kdykoli naprosto autentickou atmosféru, jakou nabízí pravá řecká taverna.

Kniha Řecká kuchyně již vyšla úspěšně v několika vydáních a stále se těší velké pozornosti čtenářů i příznivců gastronomie. V nejnovějším vydání najdete nově nafocené snímky od Majky Votavové a Petry Poučkové. Pojďte si doma uvařit jídla, která jste ochutnali na dovolené v Řecku! S jednoduchými a srozumitelnými recepty a postupy pro vás nebude problém vše zvládnout. Zároveň se dozvíte i mnoho zajímavých faktů z historie řecké gastronomie, o pěstování vinné révy, obřadu podávání kávy i jaké zákusky milují Řekové dnes.

Ukázka z knihy:

ZELNÉ LISTY PLNĚNÉ MASEM V CITRONOVÉ OMÁČCE
(Sarmades me lachano avgolemono)
1 hlávka zelí (asi 1,5 kg), 800 g mletého masa (hovězí a vepřové), 1 šálku rýže, 2 menší cibule, 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky, 1 lžíce kopru, 2 vejce (žloutky a bílky oddělené), 1 šálku másla, sůl, pepř
Omáčka: 1 lžíce kukuřičné nebo polohrubé pšeničné mouky, sklenka studeného mléka, 1 až 2 citrony, sklenka vydušené šťávy
Zelí opatrně rozebereme na jednotlivé listy, které spaříme v dostatku horké vody a rozprostřeme na mísu. Důkladně promícháme mleté maso s přebranou a dobře propláchnutou rýží, nakrájenou cibulkou, petrželkou, koprem, bílky, solí a pepřem. Větší listy překrojíme. Lžičkou klademe na okraj listu trochu směsi a stáčíme do válečku. Okraje přehneme dovnitř a válečky klademe těsně vedle sebe do hlubšího kastrolu, jehož dno jsme posypali zelnými odřezky. Osolíme, opepříme, podlijeme rozpuštěným máslem a horkou vodou, až jsou dolmy celé ponořené. Zatížíme obráceným talířem a ještě pokličkou. Necháme vařit na mírném ohni asi 1 hodinu, až se voda téměř vpije a odpaří. Na dně zůstane hustá šťáva, kterou slejeme do sklenky. Připravíme omáčku. Mouku smícháme se sklenkou mléka. Našleháme žloutky a pomalu do nich vmícháme šťávu z citronů, mléko s moukou a nakonec vychladlou šťávu. Touto omáčkou zalejeme opět dolmy a necháme asi dvakrát přejít varem. Dolmy se podávají horké, nejlépe s bílým chlebem a rajčatovým salátem.

„Já sama jsem kdysi začala sbíráním receptů při svých návštěvách v Řecku a jejich překládáním pro přátele. Jenže najděte mi dva Řeky, kteří by se shodli v názorech na politiku a na vaření. Každý z nich má při vaření „ten svůj nejlepší" postup. Takže důležitá rada: Pokud řeckou kuchyni zkoušíte poprvé, ochutnávejte co nejvíc! A příliš se nedivte dávkování: Hrstka rýže, sklenka vína, šálek oleje (cca 200 ml). Všechna tato množství takhle udávají jak řecké hospodyně, tak i proslulé kuchařské knihy. Hodně zdaru a odvahy při objevování řecké kuchyně a: KALI OREXI – DOBROU CHUŤ!" Martha Elefteriadu

recka kuchyne

Martha Elefteriadu (*1946) Rodiče Marthy Elefteriadu přijeli do Československa v padesátých letech s malými holčičkami Marthou a Tenou. Jejich maminka však záhy zemřela a obě dívky vyrůstaly v domovech pro řecké děti. Po maturitě Martha studovala rok medicínu, poté přestoupila na studium psychologie, jež dokončila na Karlově univerzitě v Praze.
Koncem šedesátých let se sestry seznamují se skladatelem a kytaristou Alešem Sigmundem, jenž oběma zpěvačkám vytvořil od počátku autorské a muzikantské zázemí. Jejich první nahrávky v brněnském rozhlase jsou z roku 1967. Hudební vydavatelství Panton jim v roce 1969 nabízí smlouvu na jejich první LP Dál než slunce vstává (1970). V tomtéž roce získávají na festivalu stříbrnou Bratislavskou lyru, která odstartovala jejich profesionální dráhu. Od té doby jsou obě sestry stálicemi české populární hudby. Za dobu svého působení spolupracovaly s řadou renomovaných umělců a orchestrů. V roce 1980 vychází Martě jediné sólové album, LP Kresby tuší, a stává se Albem roku 1981.
Pro Český rozhlas 2 připravovala Martha po několik let pořad Noční Mikrofórum. Pro Českou televizi natočila doposud dvě třináctidílné řady pořadu Postřehy odjinud – Řecko očima Marthy Elefteriadu. Společně s Tenou jim vyšla autobiografie Martha a Tena dvojhlasně.
Martha rovněž vede po léta kurzy řeckých tanců a jejich účastníky seznamuje s tanci z celého Řecka. Každý rok pak společně navštěvují některý z řeckých ostrovů.

Martha Elefteriadu: Řecká kuchyně, vydalo nakladatelství Esence, 200 stran

https://www.knizniklub.cz/knihy/515084-recka-kuchyne.html


 

Přihlášení



Má cesta za štěstím - autobiografie Mistra

gottPrávě vychází unikátní autobiografie největší legendy české a československé hudební scény všech dob. Autentický obraz fascinující životní dráhy výjimečného umělce s mezinárodním renomé, který na hudebním nebi začal zářit ve svých dvaceti letech.
SUPRAPHON

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zpracovaného grafického románu.
Nakladatelství Argo

Rozhovor

Tereza Bednaříková: pro návštěvníky YOUTH4YOUTH máme připravenou i "energy vychytávku"

200ROZV sobotu 5. října se bude v klubu Marley a Cooltour na ostravské Černé louce konat již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH. Jde o jednodenní akci, jejíž náplní jsou koncerty, taneční a divadelní představení, filmové projekce, výstavy výtvarného umění a další tv...

Hledat

Vymazlené dítě harfistky Jany Bouškové – sólové album Má vlast

Dokážete si představit harfu jako plnohodnotný sólový nástroj, který dokáže znít jako celý symfonický orchestr? Harfistka Jana Boušková pojala tuto otázku jako výzvu a v průběhu čtyř let upravila vybrané skladby českých velikánů, jakými jsou Smetana, Dvořák a Suk, do zcela unikátní podoby.
Supraphon

Literatura

Iskari, Poslední Namsara, svět plný draků

Iskari, perexUž vás občas unavuje koloběh každodenního života a nejradši byste zmizeli někam úplně jinam? Tak směle do toho. Vydejte se za dobrodružstvím do zcela jiného světa. Do míst, podrobených králům, ale i drakům. Do světa plného pouštního písku, ...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Česká televize přichází s podzimními novinkami


PodzimAčkoli momentální tropické teploty nenasvědčují, že by mělo léto jen tak skončit, pragmatický kalendář ví své. Polovina prázdnin je definitivně za námi a ta druhá jako naschvál uteče nepřiměřeně rychle. Nad touto kvapnou prázdninovou pomíjivostí se sn...