Mladí chovatelé z Vrbenska excelovali v mezinárodní soutěži

Mladí chovatelé z Vrbenska excelovali v mezinárodní soutěži

Tisk

O pohár princezny SofieMěsíc březen mladým chovatelům přinesl nejen tolik očekávané jaro, ale i adrenalin v podobě 1. ročníku Mezinárodní soutěže mladých chovatelů O pohár princezny Sofie. Vědomostní turnaj z důvodu covidových opatření proběhl přes internet online. Soutěžilo se ve věkových kategoriích 7-15 let a 15-18 let v deseti samostatných odbornostech: králíci, exoti, hlodavci, teraristika, drůbež, psi, kočky, holubi, nutrie a akvaristika.

Každý z účastníků absolvoval třicet znalostních otázek a musel poznat deset obrázků zvířat dané oblasti. Důraz se kladl na přesnost a čas. Do turnaje se přihlásilo 76 dětí z České republiky, Slovenska a Polska. Význam tohoto klání spočíval v prohloubení zájmu mládeže o živá zvířata, péče o ně a přírodu kolem nás. Odměnou pro nejlepšího chovatele v rámci Evropské unie se stal pohár princezny Sofie, což byla skutečná historická osobnost spjatá se Slezskými Rudolticemi.

Vznik soutěže inicioval předseda Okresní organizace Českého svazu chovatelů (ČSCH) a předseda komise ČSCH pro práci s mládeží Miroslav Kyška. Za spolupráce se starostou obce Slezské Rudoltice Mojmírem Pargačem a kastelánem tamějšího zámku Tomášem Zembou vznikl název soutěže. Na technickém zajištění utkání se podílela Asociace středoškolských klubů ČR, z. s. (ASK ČR,z.s.).

Úspěch domácích reprezentantů potěšil předsedu Základní organizace chovatelů z Vrbna pod Pradědem (ZO ČSCH,z.s.), Ladislava Jelínka: „Přeji našim mladým chovatelům mnoho elánu a nadšení pro jejich koníček, pevně věřím, že místní organizaci budou stejně úspěšně reprezentovat i v budoucnu.“

Není nic pěknějšího než vidět rozzářený obličej vítězky. Jednou z nich je Viktorie Sedláková, která získala první místo ve skupině mladších v odbornosti králíci: „ Mám obrovskou radost z prvního místa. Soutěž se mne bavila a dopředu jsem se na ni pečlivě z různých materiálů připravovala. Budu ráda, když se uskuteční zase nějaká další,“ prozradila mladá chovatelka.

Ve skupině starších se stal nejlepším v České republice v odbornosti králíci Boleslav Klapuch. Další první příčku v kategorii drůbež získal Vilém Macháček. Druhé místo obsadil Radek Bohumil Václavek v odbornosti exoti. Na třetím místě se umístil Radek Štantejský v sekci holubi.

O pohár princezny Sofie

Chov zvířat přináší velkou zodpovědnost

V současnosti se mnohdy setkáváme se situacemi, že si jednotlivec či rodiny pořídí domácího mazlíčka bez předchozí úvahy o tom, co péče o zvíře přináší. Následkem této neznalosti pak zvířecí mazlíčci končí v lepším případě v útulcích nebo pobíhají v parcích, v horším pak bezmocně uhynou.

Jak se zodpovědně postavit k jejich chovu nám vysvětluje organizátorka akce a pedagožka, členka ASK ČR, z.s., Květa Děrdová: „Domnívám se, že právě v dnešní, svým způsobem přetechnizované, době, je potěšitelné, že se najdou ještě mladí, kteří projeví zájem o chov či starání se o nějaké zvířátko. Je však třeba si uvědomit, že chovatelství samo o sobě je ovlivněno mnoha faktory – vhodností prostředí, dostatkem krmiva a především ochotou věnovat se svěřenému živočichovi. A to denně! Jednoduše řečeno za ně přebírá odpovědnost, a to na řadu let. Proto je velmi důležité, když si se zájemcem o jakékoliv zvířátko, někdo v klidu sedne a probere předem všechny tyto aspekty. Osobně však fandím všem, kdož se pro zvířátko rozhodnou a pečlivě se o něj starají. Obohacují se tak o spoustu pěkných zážitků a současně se učí odpovědnosti! Je potěšitelné, že na Bruntálsku v posledních letech stoupá zájem dětí a mládeže o domácí mazlíčky, a tím i o chovatelství jako takové.“

Na její slova navázal Miroslav Kyška, který je toho názoru, že o zájmu dětí o chovatelství svědčí i účast více než 70 chovatelů z 20 základních organizací ČSCH v rámci I. ročníku soutěže. Školství považuje jako stěžejní základnu pro zvýšení zájmu mladých o toto hobby. Prostřednictvím přírodovědných kroužků je může dovést k chovatelským aktivitám potažmo organizacím.

Na úspěch mladých chovatelů reagoval i vrbenský starosta Petr Kopínec, který jim předal v budově městského úřadu ocenění: "Těší mě každý úspěch vrbenských mladých lidí, ať už jsou to sportovci, výteční žáci a studenti, nebo třeba mladí chovatelé. Jsem překvapen, kolik úspěchů zaznamenali děvčata a chlapci v této mezinárodní soutěži, je to ohromný výsledek. A také vizitka, že vrbenští mladí lidé rozvíjejí krásné koníčky a mají vztah ke všemu živému. Nepochybně budou patřit k těm, kteří po celý svůj život chrání přírodu a životní prostředí. Děkuji všem účastníkům soutěže.“

O pohár princezny Sofie

Soutěžním aktérům poděkovala i další organizátorka akce Markéta Chrenšťová.“ Děti to krásně zvládly. Těšíme se na jejich účast při dalším klání mladých chovatelů, při 2. ročníku Mezinárodní soutěže o pohár princezny Sofie ve Slezských Rudolticích,“ dodala na závěr.

Zájemci z řad mládeže, kteří by se chtěli stát členy místních chovatelů, hlaste se u vedoucí mladých chovatelů ZO ČSCH VRBNO, Andrey Martínkové: telefonní kontakt: +420607121996, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . S chovem jednotlivých odborností a případnému přidělení parcel k možnosti jejich umístění,vám poradí předseda ZO ČSCH VRBNA Ladislav Jelínek telefonní kontakt +420737009044, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Zdroj foto: Andrea Martínková 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Inspekce – chlapci vychovaní ve lži

inspekce 200Hluboko v lesích je jedna věž, a v ní bydlí čtyřiadvacet chlapců. Říká se jim abecední chlapci – jejich jména jsou písmena abecedy. Každé ráno vstanou, a před vyučováním jdou na Inspekci – je to už součástí jejich denní rutiny. Inspektoři je p...

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

Na Prázdninách s Broučkem se občas i pobavíme

Prazdniny s Brouckem perexPohodová rodinná komedie PRÁZDNINY S BROUČKEM, kterou natočil začínající režisér JIŘÍ MATOUŠEK, těží z osvědčených zápletek i postav (v tomto případě se jedná o sbližování městských lidí s vesničany). Avšak vyznačuj...