Pražští symfonikové zahrají Mahlerovu Šestou symfonii

Pražští symfonikové zahrají Mahlerovu Šestou symfonii

Tisk

fok sesta symfonie200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK se svým hlavním hostujícím dirigentem Jac van Steenem uvede 4. a 5. května 2022 ve Smetanově síni Obecního domu Mahlerovu Šestou symfonii.

 

 

„S Pražskými symfoniky se programově věnujeme provádění Mahlerových symfonií. Hráli jsme společně Druhou, Třetí, Čtvrtou, Sedmou a Devátou, nyní se již těším na Šestou, která je překrásná,“ řekl Jac van Steen, který s FOK poprvé uvedl Mahlerovu symfonii v roce 2010 a o čtyři roky později, kdy nastoupil k orchestru jako hlavní hostující dirigent, se pustil do pravidelného zařazování mahlerovských programů.

Mahlerova Šestá symfonie má monumentální obsazení – kromě početných dechů je zajímavé složení bicí sekce: dva páry tympánů, zvonkohra, kravské zvony, orchestrální trubicové zvony, bič, kladivo, činely, triangl, buben, velký buben, tam-tam, xylofon a celesta. První věta je inspirována Mahlerovou milovanou manželkou Almou, ve scherzu si skladatel hraje s náladami a v pomalé třetí větě je zhudebněna hra jeho dětí na pláži u jezera. Poslední věta je melancholická, ale zároveň monumentální. Název „Tragická“, jak bývá někdy 6. symfonie označována, nepochází od samotného Mahlera. Je ale inspirován popisem, který sám Mahler k dílu poskytl, zejména k poslední větě.

V roce 2010 jsme se s Jac van Steenem, vydali na dlouhou pouť. Monumentální, neboť mahlerovskou. Máme za sebou zastavení u Čtvrté, Druhé, Třetí, Deváté a nyní na nás z dálky září Šestá, řečená Tragická, ačkoliv vznikla v Mahlerově šťastném období; pojal za choť Almu a narodila se mu druhá dcera Anna Justina. Šestá symfonie přichází se svou obří instrumentací, která zahrnuje i kravské zvonce a tajemné kladivo, v pravý čas, neboť Mahler o ní napsal: „Moje Šestá přináší hádanky, jejichž luštění se může odvážit jen generace, která spořádala mých prvních pět symfonií a strávila je,“ dodává dramaturg FOK Martin Rudovský.

Jac van Steen patří k nejúspěšnějším holandským dirigentům současnosti. Pobýval delší dobu v Německu, kde byl šéfdirigentem filharmonických orchestrů v Norimberku, Výmaru nebo Dortmundu. Podařilo se mu navázat spolupráci s významnými orchestry také např. ve Velké Británii. Zde diriguje pravidelně BBC Symphony Orchestra, BBC Philharmonic, Hallé Orchestra, London Sinfonietta či Royal Scottish National Orchestra. V současné sezóně už s Pražskými symfoniky uvedl koncerty Lukáš Vondráček & Dvořák.

Mezi členy orchestru FOK usedne pro tyto večery také ukrajinský hornista Oleksandr Skhoda, šestnáctiletý student hudby z Kyjeva, který do Prahy uprchl se svými babičkami. FOK již před časem přivítal ve svých řadách ukrajinskou violistku Natalii Fedoruk a nadále vyjadřuje solidaritu svým kolegům z Ukrajiny.

Koncerty, které se uskuteční ve spolupráci s Akademií věd České republiky, proběhnou 4. a 5. května 2022 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu a jsou součástí abonentních řad C a D.

fok sesta symfonie

MAHLER – SYMFONIE Č. 6
4. května 2022, 19:30
5. května 2022, 19:30
Smetanova síň, Obecní dům

GUSTAV MAHLER
Symfonie č. 6 a moll „Tragická“

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Jac van STEEN | dirigent

Více informací:

https://www.fok.cz/cs/mahler-symfonie-c-6-1
https://www.facebook.com/events/1183314932131730/1183314942131729/

Web FOK: www.fok.cz
Instagram: https://www.instagram.com/orchestrfok/
Facebook: www.facebook.com/orchestrFOK


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Zoella podruhé: Girl Online na turné

girl online 200Nakladatelství Jota před prázdninami vydalo pokračovaní knihy Girl Online od známé a úspěšné britské vlogerky a youtuberky Zoelly. Tentokrát se s hlavní hrdinkou Penny čtenáři dostanou do zákulisí celebrit…

...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

Zázraky v České televizi

ct1  perexZázraky se dějí. O tom jsou přesvědčeni autoři podzimního schématu České televize, který se na obrazovkách představí divákům již s prvními zářijovými dny. Zazářit by tak měly vedle stálic především novinky hrané tvorby, kde se dle slov autorů uro...