The Atavists ohlašují novou desku singlem Time. V “hororovém” klipu bojují s duchy

The Atavists ohlašují novou desku singlem Time. V “hororovém” klipu bojují s duchy

Tisk

atavist 200Královéhradečtí rockeři the Atavists plánují na prahu letošního léta vydat nové album. Nyní vypouští do světa malou ochutnávku v podobě singlu Time, který opatřili také povedeným “hororovým” videoklipem. „Je to přesně na půli cesty mezi Chalupářema a Poltergeistem,“ žertuje frontman kapely The Atavists Adam Krofian.

 

Videoklip s názvem Time zažil svou premiéru ve čtvrtek 28. 4. na pražském koncertu v klubu Futurum a od pátku 29. 4. je k vidění na serveru YouTube. Jde o první singl z dlouho připravované desky Prettier than you, ve kterém hostuje také Lenka Dusilová.

„Zapojení Lenky byla šťastná náhoda. Nahrávali jsme zpěvy, do refrénu měl přijít poměrně vysoko posazený backvokál a od nikoho z nás to nebylo ono. Napsali jsme Lence SMSku, jestli nemá čas se za námi zastavit ve studiu, když bydlí nedaleko. Přišla, za chvíli měla hotovo a šla zase domů. Song tím dostal úplně novou náladu a jsme za to moc rádi. Nezůstalo jen u refrénů. Akustický závěr songu měl být jen kytarový, nakonec je z něj sólo pro Lenku,“ vysvětluje okolnosti spolupráce Adam Krofian.

Píseň Time svým tématem nevybočuje ze standardu The Atavists – zabývá se nevydařeným vztahem. Zvukově i aranžérsky jde však o značný posun oproti předchozí desce Lo-Fi life z roku 2018, která byla v roce 2019 oceněna dvěma cenami Anděl (Objev roku a Rockové album). „Třetí album sice nahráváme v jiné sestavě, ale ve stejném studiu Golden Hive a se stejným producentem Amákem. Od začátku se proto snažíme, aby nové věci zněly jinak než předchozí album. Zejména u pilotního singlu se to myslím velmi podařilo. Už jen tím, že píseň do velké míry stojí na basové a klávesové lince. Starší tvorba stála až na výjimky na kytarových riffech. Takových songů bude na desce víc,“ předznamenává Adam Krofian.

Videoklip se natáčel loni na jaře na jedné starobylé chalupě v Krkonoších, kam se členové kapely přijeli rekreovat. Záhy však zjistili, že je tam s nimi také duch, který umí pomocí hodin posouvat čas dopředu a dozadu a dělá kapele naschvály. „Idylu čisté přírody a starosvětské rekreace neustále nabourávají displeje telefonů, tabletů a počítačů, na kterých máme přes videohovor připojeného našeho bubeníka Adama Jánošíka. To původně nebyl záměr. Jde o znouzectnost. V den odjezdu na natáčení Adama skolila nemoc a musel zůstat doma.“

Hororová předloha klipu v podání The Atavists vyznívá spíše komicky. „Největší horor pro mě je koukat se sám na sebe. Od natáčení jsem zhubnul asi dvacet kilo. Vidět se v této plnotučné variantě a neforemném chalupářském svetru, jak valím z kopce obří polystyrenovou imitaci kamene, trochu bolí,“ dodává se smíchem Adam Krofian.

Klip natočil filmař Matěj Černý za asistence Víta Kratochvíleho (Merge studio) a s režií kapele pomohl Josef Luňák z pardubické kapely Corpulent Provocateur. “Původně měl singl vyjít už loni v létě coby předzvěst šestipísňového EP, které jsme chtěli vydat na podzim. Nakonec jsme změnili plány a místo EP vydáme plnohodnotnou desku o 11 písních. Ty jsme však museli nejdříve dopsat a natočit. Deska snad vyjde okolo poloviny letošního roku. Loni nás trápilo, že klip vyjde v létě a přitom v něm teprve kvetou třešně. Výhodou je tedy aspoň to, že vychází v pasujícím ročním období,” vysvětluje Adam Krofian.

atavist1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Raymond Chandler, Loučení s Lennoxem

chandler Louceni s Lennoxem 200„... Ano, jsem přesně takový jako postavy v mých knihách. Jsem tvrdý chlapík a je o mně známo, že dokážu holýma rukama přepůlit rohlík ...“

...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Protiválečný, depresivní a emočně nabitý Lovec jelenů na DVD

lovec perexPři vyhlašování Oscarů za rok 1978 absolutně triumfovalo psychologické drama Lovec jelenů reagující na americký syndrom vietnamské války, které získalo hned pět sošek, včetně těch za nejlepší film a režii. I po šestatřiceti letech ...