Jaromír Švejdík rekapituluje. Mimosezóna zachycuje třicet let jeho tvorby

Jaromír Švejdík rekapituluje. Mimosezóna zachycuje třicet let jeho tvorby

Tisk

mimosezona 200Texty známých a oblíbených kapel Priessnitz, Umakart, Jaromír 99 & The Bombers nebo Kafka Band i zatím posledního projektu Letní kapela, stejně jako hity napsané pro Václava Neckáře najdou fanoušci v nové knize Mimosezóna od jedné z nejvýraznějších postav domácí umělecké scény – zpěváka, skladatele, kytaristy a výtvarníka Jaromíra 99.

 

Výběr textů písní, které na tuzemskou scénu přinesly estetiku temných a mlžných pohraničních hor, doplňují ilustrace inspirované náladou krajiny Švejdíkova rodného Jesenicka. Knihu na začátku června čeká pražské a brněnské uvedení, na němž Letní kapela představí i nové album, které vydává brněnské vydavatelství Indies Scope v pondělí 23. května.

Mimosezóna mapuje třicetiletí tvorby umělce, který svým záběrem zasáhl nejen českou hudební scénu, ale v posledních dvou desetiletích se stal také vyhledávaným ilustrátorem a kreslířem komiksů. Proslavil se především trilogií o výpravčím Aloisi Nebelovi, na které pracoval spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem, s nímž se ostatně sešel i v kapele Kafka Band. Právě Rudišova osobní a zasvěcená předmluva knihu otevírá.

Následují texty jsou seřazené chronologicky jak podle roku vydání alba, tak podle pořadí na nahrávkách od legendárního alba Freiwaldau kapely Priessnitz a dalších hudebních projektů, desky Václava Neckáře Dobrý časy až po texty Letní kapely, které se objeví na zatím dosud nevydaném albu. Čtenář tak může sledovat vývoj Švejdíkova textařského stylu.

„Většinou vznikne nejdřív samotná melodie, kterou pak nosím v hlavě, nebo mě něco napadne, když hraju na kytaru, a pak chodím po lese a může to pokračovat. První věty jsou rychlé, ale dodělat to trvá někdy dva měsíce, někdy půl roku, někdy rok, někdy to ani nedodělám. Někdy se stane, že text dostanu od pánaboha a celou píseň napíšu za den, rovnou s melodií. Třeba písničky jako Sny nebo Jaro. Ale to se mi stalo možná třikrát za život,“ popisuje Jaromír Švejdík.

Neméně podstatnou součástí knihy, která vyniká svým nadstandardním provedením, je Švejdíkův výtvarný doprovod vybraný z jeho volné tvorby. Kniha tak zachycuje i Švejdíkův záběr, který propojuje světy hudby a výtvarného umění. Některé ilustrace s vybranými texty komunikují, jsou vzájemně propojené. Sám Švejdík říká, že vyprávění v písňových textech a komiksové tvorbě je v něčem podobné.

„Dneska to beru tak, že když dodělám jednu věc, třeba dokreslím komiks, tak si odpočinu hudbou. Jindy je to opačně. Počítal jsem, že když skončím s Priessnitz, té hudby bude daleko méně, že si od ní odpočinu, ale něco je ve mně, co mě nutí dělat to pořád znova a znova. Proto vznikla Letní kapela, protože jsem přes léto na venkově a tam mám kamarády muzikanty, tak jsme hráli spolu a u toho začaly přicházet nějaké nápady. Vědomý koncept u mě nefunguje, a tak nechávám na podvědomí, co si zrovna vybere. Svět tě nutí, abys žil podle nějakých škatulek, ale ty nápady prostě přicházejí. Naslouchám něčemu uvnitř.“

Nahrávku Letní kapely uvede na trh hudební vydavatelství Indies Scope v pondělí 23. května 2022. K dostání tak bude už i na plánovaných uvedeních knihy. To se uskuteční v pražských Kasárnách Karlín 1. června od 18 hodin a v Divadle Husa na provázku 5. června od 19 hodin. Při obou uvedeních knihy se návštěvníci mohou těšit i na následné vystoupení Letní kapely.
Specialitou brněnského večera pak bude i uvedení knihy Bílá Voda Kateřiny Tučkové, akce tak bude společným představením dvou výjimečných knih.

Jaromír 99 (nar. 1963, vlastním jménem Jaromír Švejdík) je hudebník, textař a výtvarník, pochází z Jeseníku. V osmdesátých letech založil punkovou kapelu Chlapi z práce, která se později přeměnila v kultovní skupinu Priessnitz. Vedle toho Švejdík působí jako zpěvák české superkapely Umakart a literárně-hudebního uskupení Kafka Band. Jako textař a skladatel se mimo jiné podílel na desce Dobrý časy Václava Neckáře. Spolu se svojí nejnovější hudební skupinou Letní kapela vydal stejnojmenné debutové album v květnu 2022. Švejdík se etabloval také jako uznávaný výtvarník. Společně se spisovatelem Jaroslavem Rudišem je autorem komiksové trilogie Alois Nebel a podílel se i na stejnojmenném filmu, který získal Evropskou filmovou cenu v kategorii animovaných filmů. V roce 2007 obdržel cenu Muriel za autorský komiks Bomber. Komiksová adaptace Zámku Franze Kafky, kterou Švejdík vytvořil společně se scenáristou Davidem Zane Mairowitzem, byla nominována na prestižní Eisnerovu cenu. Neméně úspěšná je jeho spolupráce se spisovatelem Janem Novákem na komiksech Zátopek, Zatím dobrý a Čáslavská.

mimosezona

Více informací: https://www.hostbrno.cz/mimosezona/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Skrytá aneb pátrání po uneseném andělovi

skryta 200Nakladatelství Jota přináší zejména náctiletým čtenářkám první díl nové YoungAdult fantasy trilogie Avena oblíbené australské spisovatelky Marianne Curleyové nazvaný Skrytá, je...

Divadlo

Sportu zdar a divadlu zvlášť! Slavná komedie z Dejvického divadla nebo perfektní Pavla Tomicová na Dramox.cz

dramox 200Komedie ze sportovního prostředí, které musíte vidět i bez sportovních předsevzetí! Divadelní platforma Dramox má skvělá sportovní představení – například skandální příběh známé atletky Koule, vyprávění věčně naštvaného správce stadionu Politika správ...

Film

Expendables: Postradatelní 2: sólo pro akční hrdiny

postradatelni 2Pokračování úspěšného akčního trháku nabytého filmovými hvězdami je tady. Kdyby mi někdo před natočením Expendables řekl, že se v jednom filmu sejde taková herecká sestava, asi bych mu opravdu nevěřil a označil ho za blá...