Přečtěte si o Důvodu k naději Jane Goodallové

Přečtěte si o Důvodu k naději Jane Goodallové

Tisk

duvod k nadeji 200Kniha Důvod k radosti. Moje cesta životem od Jane Goodallové vychází 27. května 2022 v Nakladatelství KAZDA.

 

 

 

 

Světově uznávaná bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová změnila svým výzkumem v šedesátých letech 20. století pohled na chování šimpanzů a významně se zasloužila o jejich ochranu. Zjistila například, že tito primáti používají nástroje, že dokážou projevovat své emoce, ale i to, že se mezi sebou zabíjejí. Šimpanze v africkém Gombe studovala přes 45 let a právě jí vděčíme za mnoho poznatků o nich.

Celý svůj život zasvětila přírodě a její ochraně a její působení už dávno přesáhlo oblast vědy. Stala se poslem míru OSN, cestuje po světě se svým projektem pro mladé Roots & Shoots (několikrát navštívila také Českou republiku), přednáší a věnuje se i dalším humanitárním projektům. Za celoživotní přínos v oblasti výzkumu myšlení zvířat a rozvoje lidstva obdržela v roce 2021 prestižní Templetonovu cenu, která se uděluje žijícímu člověku, jenž se zasloužil o přínos na poli „pokroku ve výzkumu a objevech týkajících se duchovních skutečností“.

V této knize Jane Goodallová odhaluje své rodinné zázemí a nastiňuje své působení v Africe. Předkládá tak inspirativní poselství, stejně hluboké jako poznání, ke kterému došla na své cestě za hledáním naděje nejen uprostřed nedotčené přírody.

Úryvky a citáty z knihy:

„Ještě máme před sebou dlouhou cestu, jdeme ale správným směrem. Podaří-li se nám překonat svou vlastní krutost k lidem i zvířatům, můžeme s láskou a soucitem stanout na prahu nové éry v morální a duchovní evoluci lidstva a konečně pochopit svoji nejneobyčejnější vlastnost – totiž lidskost.“

„Problém je, že si všichni stěžujeme na slabost svého já. „Jsem sám a jen za sebe. Ať udělám cokoli, nikde se to neprojeví. Tak proč bych se měl snažit?“ Představte si situaci, kdy si stále více lidí na celém světě uvědomí, co je pro životní prostředí a pro společnost dobré a co ne. Brzy to budou miliony a později miliardy lidí, kteří si myslí totéž:
„Co já udělám, nemá žádný dopad – jsem sám, jediný.“ Přemýšlejte o tom, co se stane, když takové mínění otočíme. Když si tisíce, miliony a miliardy lidí budou myslet, že to, co udělají, dopad má! Co se stane, když v městské čtvrti – v té, která je tak zaneřáděná – každý člověk sebere na ulici jeden odhozený obal. Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby tam nikdo nic nevyhazoval. Pomyslete, kolik by se ušetřilo vody, kdyby každý z nás zavřel kohoutek, když si začne čistit zuby, a kolik by se ušetřilo, kdyby každý z nás zhasl v místnosti, ze které odchází – opravdu v každé takové místnosti. A kdyby každý šel pěšky nebo jel na kole, když je to praktické, či sdílel auto s někým jiným nebo jezdil hromadnou dopravou. Znečištění ovzduší by se dramaticky snížilo. Představte si, že bychom přestali kupovat kosmetické přípravky a čisticí prostředky, jež byly testovány na zvířatech. Přineslo by to změnu daleko rychleji než snahy obránců zvířat přesvědčit vládu, aby přijala nějaká opatření. Jak rychle by se proměnilo drůbežářství, kdyby každý kupoval vejce z chovů, kde se slepice mohou volně pohybovat! Přibývá vegetariánů. Představte si situaci, že bychom všichni přestali jíst maso – byť jen několik dní v týdnu. Kdyby klesla spotřeba masa, bylo by možné chovat zvířata daleko humánnějším způsobem.“

„Nemůžeme žít, aniž bychom nějakým způsobem neovlivňovali okolní svět – a máme na výběr, jaký vliv to bude. A nejsou to jen lidé, na kom záleží. Jde také o zvířata.“

Napsali o knize

„Když Jane Goodallová popisuje svou vědeckou práci a upřímnou snahu dělat svět lepší, nepřestávám žasnout.”
WASHINGTON POST BOOK WORLD

„Laskavé... S její hlubokou a přístupnou zpovědí se ztotožní každý, kdo si ji přečte.”
NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

„Dojemné... morálně strhující... knížku ocení všichni, jimž není lhostejný osud naší planety a jejích obyvatel... Přesvědčivé a inspirativní.”
PUBLISHERS WEEKL

Britská antropoložka, bioložka a ekoložka Jane Goodallová (* 1934) se o zvířata zajímala už v dětství. Proslula tím, že v africkém pralese v Gombe studovala život a chování šimpanzů ve volné přírodě. Jejich výzkumu a ochraně přírody se věnuje celý život a patří mezi největší odborníky na chování primátů. V roce 1977 založila Institut Jane Goodallové (The Jane Goodall Institute), jehož cílem je výzkum, vzdělávání a ochrana divoké přírody. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Je autorkou řady knih a studií, o jejím pozoruhodném životě vznikají filmy i dokumenty, aktuálně třeba:

  • Jane Goodallová — životní příběh (angl. Jane, USA 2018, 86 min.)
  • Jane Goodall: The Hope (2020)
  • Příběhy jedné generace – s papežem Františkem (nově na Netflixu)

duvod k nadeji

Důvod k naději

Autoři: Jane Goodallová, Phillip Berman
Překladatel: Martin Kupka
Počet stran: 304 + 16 stran fotografická příloha
Formát: 208 x 135 mm
Originální název: Reason for Hope: A Spiritual Journey
Nakladatelství KAZDA

Více informací: https://www.knihykazda.cz/duvod-k-nadeji/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Fleret - Umělci na šňůře

200litFleret - Umělci na šňůře, tak se jmenuje oficiální publikace ke 30. výročí legendární a svébytné kapely z Vizovic. Napsal ji inspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný, který toho s “ogary” nemálo prožil. Nashromáždit se mu podařilo obdivuhodné množs...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

První opravdová česká fantasy pohádka nemá na domácí půdě konkurenci

princezna zakleta v case200Českým filmovým pohádkám neodzvonilo! Princezna zakletá v čase dvaatřicetiletého režiséra Petra Kubíka je toho jasným důkazem. Řadí se k tomu nejlepšímu, co současná domácí tvorba může nabídnout. Co je však podstatn...