Klášterní hudební slavnosti zahájí světová premiéra

Klášterní hudební slavnosti zahájí světová premiéra

Tisk

vesnicky trh 200Slavnostní zahájení Klášterek se uskuteční již v pondělí 30. května v šumperském divadle. Pod záštitou ministra kultury, za účasti hejtmana Olomouckého kraje, starosty města Šumperk a mnoha dalších podporovatelů a věrných diváků festivalu se odehraje světová premiéra opery Vesnický trh českého skladatele Jiřího Antonína Bendy.

 

Vůbec poprvé zazní tato opera v nastudování dirigenta a odborníka na interpretaci dobové hudby Marka Štryncla. Jeho představy hudebně naplní špičkový soubor Musica Florea a pěvecký sbor Collegium Floreum. Dramatických rolí se ujmou sólisté Helena Kalambová, Eliška Minářová, Doubravka Součková, Miloš Horák, Vincent Ignác Novotný a Čeněk Svoboda. Premiéru budou mít také kulisy a scéna z dílny Václava Krajce a Jiřího Bláhy. Kostýmy vytvořili Markéta Stormová a Roman Šolc. Jednotnou tvář celému představení pak dává operní režisérka Magdalena Švecová.

Vesnicky trh 1

„Na premiéru se nesmírně těšíme. V předprodeji nám zbývá několik posledních míst. Kdo chce být u toho, měl by si pospíšit,“ láká ředitel festivalu Roman Janků. Opera Vesnický trh není jediným dílem J. A. Bendy, které letos na Klášterkách zazní. „Jelikož si připomínáme 300. výročí narození tohoto skladatele, věnujeme mu ještě koncert 26. června v šumperském Klášterním kostele a 18. září v Jeseníku,“ dodává.

Oběma večery zazní hudební forma, kterou inovátorský Benda stvořil, a to melodram. Odvážné spojení hudby s dramatickým přednesem přináší hluboký zážitek, obzvláště v podání špičkových herců a muzikantů. Červnový koncert Vivat Benda! rozehraje královna cembala Edita Keglerová spolu s Komorní filharmonií Pardubice a s herci Ivanou Jirešovou, Apolenou Veldovou a Petrem Stachem. Zářijový Večer českého melodramu přednesou klavírista Miroslav Sekera a herec a režisér Petr Mikeska.

Vesnicky trh plakat

Od května do září festival uvede celkem 21 koncertů českých i zahraničních interpretů na 13 nádherných místech Jeseníků – v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Velkých Losinách, Klášteru na Hedeči, Tančírně v Račím údolí, v Karlově Studánce, Bruntále, v Bílé Vodě, Rapotíně, Maršíkově, Bludově, Loučné nad Desnou.

Výrazem uznání a podpory festivalu je záštita ministra kultury, a také záštita hejtmana Olomouckého kraje.

Zdroj foto: M. Svetlik

Více informací: www.klasterky.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Synové a vojáci - Neznámý příběh z druhé světové války

synovevojaci perexPsal se rok 1942. Americká armada nasadila do boje proti nacistickému Německu dva tisíce vojáků židovského původu. Tito speciálně trénovaní vojáci byli známí jako Ritchie Boys a využívali znalosti němčiny k efekti...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

Film - náš pomocník

film200V posledních letech byly několikrát zveřejněny soubory filmů, sjednocených autory (cestopisy Hanzelky a Zikmunda), případně výrobcem (zlínské reklamy). Nyní Národní filmový ústav ve spolupráci s Filmexportem vydal záslužný komplet krátkých filmů z 50. ...