Nepřehlédněte červnové novinky z Pikoly

Nepřehlédněte červnové novinky z Pikoly

Tisk

pikola 200Nemají vaše děti co číst, nebo hledáte inspiraci na dárek za vysvědčení? Pak se podívejte na novinky z Pikoly.

 


Petra Braunová: Tramvaj plná strašidel
Ilustrace: Vojtěch Šeda

Bojíte se tmy? Co když se v ní schovávají strašidla? Davidovi rodiče pracují dlouho do noci, a tak musí trávit večery v bytě pod Vyšehradem sám. Je rozmrzelý a strašně se nudí. To ovšem skončí ve chvíli, kdy se mu za oknem v pátém patře začne zjevovat - tramvaj plná duchů. A je po klidném spaní. Naštěstí přijdou prázdniny, David jede za bratranci a sestřenicemi do Uničova, a ti mu pomáhají záhadu tramvajového přízraku vyřešit. Všechny děti musí překonat pořádnou dávku strachu. Davida čeká ale ještě jiná zkouška. Proč se mu vlastně ti duchové zjevují? To se dozví při velkém nočním finále na vyšehradském hřbitově!

Kniha je určena dětem od 9 let, již vyšla

pikola tramvaj

Markéta Hrubešová: Koko a jeho kamarádi
Ilustrace: Katarína Gasko

Bylo nebylo, v malém kurníku na rušném dvorku se jednoho dne narodilo malé kuřátko. Malý nezbeda dostal jméno Koko a jen co otevřel očka, začal zkoumat svět. Copak je asi za plotem? Pročpak tam slepičky nesmějí? A ejhle… v plotě je díra tak akorát pro zvědavé kuřátko. Je to jasné, tam se Koko musí podívat. Už tuší, že na něj čeká velké dobrodružství a noví kamarádi. Jeho přátelé však nejsou jen tak obyčejní, rostou na záhoncích hned za dřevěnými plaňkami a překypují zdravím. Seznamte se s paní Brokolicí, slečnou Ředkvičkou, princem Špenátem, paní Cibulí, tetou Mrkví a paní Dýní. Dozvíte se spoustu zajímavostí, třeba proč je zelenina tak zdravá, proč je mrkev oranžová a Špenát velký šprýmař.

Kniha je určena dětem od 5 let, již vyšla

pikola koko

Martin Šinkovský: Hvězdonauti – Vážná hrozba
Ilustrace: Ticho762

Skvěle sehraná posádka mezihvězdné raketové plachetnice Naděje se spolu se svými osobními roboty vydává na misi, jejímž cílem je pátrání po obyvatelné planetě, na níž by mohl pokračovat lidský rod. Úkolem číslo jedna je pro ni dosažení Řeky neboli mohutného proudu sarriaxu – nově detekovaných částic plujících vesmírem. Zvyknou si členové posádky na život v hibernaci? Podaří se jim během letu spojit s lunární základnou Pirx a doktorem Adamsem? A jak se vypořádají s masivními nálety výbušných bublin? Vyrazte spolu s Hvězdonauty do akce a smlsněte si cestou na neotřelých pokrmech jejich poťouchlého robotího kuchaře!

Kniha je určena dětem od 9 let, již vyšla

pikola hvezdonauti

Eva Papoušková: Vombat Jirka – Knížka na nočník
Ilustrace: Galina Miklínová

Vombat je zvláštní zvířátko, které žije na druhé straně zeměkoule, až v daleké Austrálii. Hrozně rádo spí a taky hrozně rádo hrabe díry. I malý vombatí kluk Jirka je rád hrabe jako jeho tatínek. Jenomže i malí vombati musí chodit na nočník. A tak maminka rozhodne – nejdřív nočník, pak hrabání. Jirka sedí a sedí, ale na nočníku se mu nedaří. Chodí kolem něj kamarádi a udílejí mu všemožné přátelské rady, co dělat, aby se dařilo. Klokan radí skákat, husa zase hodně pít… Dopadne to samozřejmě kýženým, i když trochu překvapivým, výsledkem – koneckonců tato nesmírně vtipná a krásně ilustrovaná kniha pomůže těm nejmenším dětem a jejich rodičům, aby to na nočníku vždycky dobře dopadlo.

Kniha je určena dětem od 2 let, již vyšla

 pikola vombat3

Eva Papoušková: Vombat Jirka je statečný
Ilustrace: Galina Miklínová

I malý vombat Jirka ví, že musí mít pro strach uděláno. A když přijde nebezpečí, využít svoje přednosti. Nebo zadnosti? Náš příběh vás zavede od vombatích nor do temného lesa, kde si liška Vilhelmína brousí zuby na celou Jirkovu rodinku. Jenomže to se pěkně přepočítala! Je to sice liška podšitá, ale vombat Jirka má odvahu přímo v těle, a tak všechno dobře dopadne. Vtipné a roztomilé pokračování obrázkové knížky VOMBAT JIRKA, tentokrát o strachu.

Kniha je určena dětem od 2 let, již vyšla

pikola vombat2

Zajímavost: Třetí kniha z volné série Evy Papouškové a Galiny Miklínové Vombat Jirka zachraňuje, je nominována na prestižní ocenění Zlatá stuha 2022.

pikola vombat1

Miroslav Bobek, Tereza Šefrnová: Gorilí pohádky

Milujete zvířátka a moc rádi chodíte do zoo? Vrtalo vám někdy hlavou, copak asi dělají třeba gorily, když se zrovna nikdo nedívá? No přece si vypráví pohádky a příběhy. Nevěříte? Stačí jen zalistovat touto knihou a ponořit se do poetického vyprávění velkých i malých obyvatel pavilonu goril. Malá Moja i její mladší bráška Tatu zažívají dobrodružství a stejně jako vy moc rádi poslouchají napínavé příběhy a jsou velmi zvídaví. Pohádky a příběhy z pera Miroslava Bobka, ředitele pražské zoo, a scénáristky Terezy Šefrnové pro malé i velké čtenáře.

Kniha je určena dětem od 5 let, již vyšla

pikola gorila

Nicole Colas des Francs: Od semínka k plodu
Ilustrace: Florentive Prechtelová

Je jaro, všude kolem začíná vše pučet a v zemi pomalu rostou malá semínka. Zvířátka se probouzejí z dlouhého zimního spánku a hledají potravu. Stromy již brzy budou mít plno květů a housenky se začínají kuklit. Na obzoru je velké dobrodružství. Zažij zázrak přírody! Vše se mění a na každé stránce čeká nové dobrodružství. Povídej si s rodiči o přírodním koloběhu, ukazuj na obrázcích a vyprávěj příběhy.

Kniha je určena dětem od 3 let, již vyšla

pikola od seminka

Jan Lebeda: Pohádky skřítků Medovníčka a Barvínka
Ilustrace: Veronika Balcarová

Skřítek Medovníček z chaloupky pod vysokým dubem si našel nového kamaráda. Jmenuje se Barvínek, je to také skřítek a žije v trávě na loukách. Stará se o kytičky a vůbec o všechny rostliny, dbá o to, aby květy měly správnou barvu, aby tráva dobře rostla a obilí pěkně zrálo. Oba skřítkové spolu zažívají spoustu dobrodružství a legrace, kamarádí se nejen s včelkami, ale se všemi zvířátky na louce i v lese a každému, kdo potřebuje, rádi pomohou.

Kniha je určena dětem od 5 let, již vyšla

pikola pohadky

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Špička válečného komiksu - Fury: Mírotvůrce

fury mirotvurceScénář Gartha Ennise nám přibližuje začátky osudů Nicka Furyho. Marvelovský hrdina se ocitá na vzdálených tuniských pahorkatinách, kde má bojovat proti zákeřným Němčourům. Ocitáme se v období druhé světové války, a pro...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

Petr Zelenka dokončuje kontroverzní „Ztraceni v Mnichově“

Ztraceni v Mnichove 200Trojnásobný  držitel Českého lva, režisér Petr Zelenka ( Knoflíkáři, Rok ďábla, Karamazovi) , dokončuje svůj nejnovější film „Ztraceni v Mnichově“, jehož příprava trvala pě...