Kolektivní Halucinace má natočenou Vteřinu z Reality

Kolektivní Halucinace má natočenou Vteřinu z Reality

Tisk

kolektivni halucinace200Nový videoklip Vteřina z alba Reality kapely Kolektivní Halucinace má premiéru měsíc před jejich speciálním koncertem. Místo, kde se děly zázraky, bude unikátní zastávkou během letních vystoupení kapely Kolektivní Halucinace. Akce v barokním poutním kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách se odehraje 23.7.2022.



Album Reality má za sebou více než rok od vydání. Sbírku silných písní nyní připomíná kladenská kapela Kolektivní Halucinace videoklipem na skladbu Vteřina. “Písnička je zamyšlení o naší přítomnosti. Nečekejte, že bude lépe nebo hůře, buďme tady a teď. Existenciální sdělení písně se pro nás ideálně doplňuje s osudy místa, kde budeme hrát. Fenomén Skoků se nedá popsat, musí se zažít. Bývalo zde jedno z nejslavnějších mariánských poutních míst v Čechách, pak vysídlení Němců, rozbourání vesnice, kostel zachráněn, v devadesátkách vykraden. Dnes probíhají ve Skokách záchranné práce a v sezóně koncerty s jedinečnou atmosférou, " říká zpěvák kapely Jakub Mühlfeit.

Videoklip animoval Honza Berka a vysvětluje, proč si vybral právě tuto píseň: “Skladba Vteřina ve mně vzbuzuje pocit bezčasí a sentimentu či nostalgie po něčem, co se nedá dobře pojmenovat. Navíc, podle mě, výborně zachycuje problém toku času pouze vpřed, kdy vteřina za vteřinou míjí, a ani jedna jediná se nedá pořádně zachytit, ulovit a uschovat na horší časy. Asi i proto jsem volil techniku absurdní koláže, kterou jsem se snažil znázornit příběh, který skoro neexistuje.”

Vydání klipu Vteřina je vlastně pozváním na koncert v kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách. Skoky, jsou bývalá vesnice, součást města Žlutice. Do současnosti se zachovaly jen ruiny a pak barokní poutní kostel Navštívení Panny Marie, poškozený četnými loupežemi. O obnovu a oživení tohoto poutního místa se v současnosti stará spolek Pod střechou. Jedním z hlavních hybatelů spolku je Petr Linhart - písničkář a frontman kapely Majerovy brzdové tabulky. ,,Petra jsme pozvali jako kmotra našeho alba Reality na křest na podzim 2021 do Malostranské besedy. A Petr nás pak na oplátku pozval, abychom zahráli ve Skokách," popisuje bubeník Tomáš Příkaský.

“Pro nás je důležitá i zatím nejnovější historie tohoto místa,” upřesňuje ke koncertu ve Skokách Jakub, “kdy měď obnovovaných bání kostela lákala zloděje. V roce 2006 vylezli na věž s motorovou pilou a začali řezat, jeden spadl a těžce se zranil. Přežil, ale kvůli jeho pádu zatkli i ostatní nenechavce. Naplňuje se tak text písně Vteřina - V téhle vteřině kdy o něco jde, ztrácíš sám sebe."

Zdroj foto: Anna Baštýřová

Více informací: https://www.facebook.com/events/3103913446529828


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Zkrotí Jindřich VIII. svoji královnu Kateřinu?

Zkrocená královna, perexHistorie a dějepis ve škole nepatřily k mým oblíbeným předmětům. Nejspíš za to mohly sáhodlouhé přednášky o bitvách a vojenských strategiích. Pro holku nic moc záživného. Přesto mě vždy lákalo odhalovat minulost. A pr...

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

altFilm Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.

...