Tipy na čtení z Euromedie

Tipy na čtení z Euromedie

Tisk

euromedia 200Podívejte se, jaké knihy vychází v těchto srpnových dnech v Euromedia Group.




Rodinu nic nerozdělí...

Z Opal Sharpové a jejích sourozenců se náhle stali sirotci. I tak však může být situace ještě horší. Tři z nich – včetně Opal – napadne nemoc, která jim vzala otce. Charlie, nejstarší ze sourozenců, tak musí učinit nejtěžší rozhodnutí svého života. Ví, že menší děti nepřežijí, protože si nemohou dovolit lékaře. Umístí proto mladší sourozence do chudobince, kde budou mít alespoň co jíst a mít střechu nad hlavou. To mu ale Opal nemůže odpustit.

Charlie, který se snaží udržet zbytky rodiny pohromadě a získat si Opalino odpuštění, musí čím dál víc riskovat a nakonec se ocitne v problémech se zákonem a je poslán na trestanecké lodi do Austrálie. Když je Opal nucena rozloučit se s posledním členem své rodiny, slíbí, že je jednoho dne všechny znovu spojí. Je však možné takový slib splnit...?
Rosie Goodwin původně pracovala v sociálních službách a za ty roky se k její rodině na delší či kratší dobu připojila řada dětí, kterým pomáhala najít jejich cestu životem. Posléze ovšem úspěšně vykročila na spisovatelskou dráhu a kromě desetitisíců spokojených čtenářů se jí dostalo i uznání v podobě umístění v žebříčku nejpůjčovanějších autorů a autorek v britských knihovnách. K jejím příběhům se prostě lidé rádi vracejí opakovaně. S manželem Trevorem a svými milovanými psy žije v Nuneatonu, do jehož okolí zasadila děj řady svých románů.

Rosie Goodwin: Zimní slib, přeložily Ingeborg Fialová a Karolína Limrová, vydává nakladatelství Ikar, 352 stran

euromedia zimni slib

Měl to být romantický víkend. Ale něco se zvrtlo...

Do lesního hotelu přijíždějí dva milenci. Johan se těší na pár vášnivých dní a sní o společné budoucnosti, Anna hledá způsob, jak mu sdělit, že se musí rozejít, protože její přecitlivělý syn teď potřebuje hlavně klid.

Po nevydařeném víkendu je čeká ještě horší cesta domů. Chyba s katastrofálními následky odstartuje děsivý sled událostí, který nelze zastavit. A jakkoli se oba hlavní aktéři snaží tvářit, že se nic nestalo, jejich životy už nikdy nebudou jako dřív...

Strhující švédský psychologický thriller je napínavým vyprávěním o obyčejných lidech v mezní situaci i o tom, jak jedno špatné rozhodnutí vede k dalším a jak křehké mohou být morální zábrany.

Klas Ekman (*1975) je švédský spisovatel a novinář, který napsal několik oceňovaných hudebních biografii a pracoval v řadě největších švédských časopisů a novin. Kromě toho působí jako ředitel redakce prestižního švédského nakladatelství Volante. Kniha Všeho schopní je jeho románovým debutem.

Klas Ekman: Všeho schopní, přeložila Lucie Johnová, vydává Kalibr, 352 stran

euromedia vseho schopni

Pro vysněnou práci udělá cokoli...

Aby v roce 1912 mohla pracovat jako zvěrolékařka, vdala se Nellie za svého přítele z dětství Philippa De Groota, který převzal veterinární praxi po svém otci. Sice ho nemilovala, ale už od dětství je oba spojovalo pevné přátelství.

Před sňatkem mu slíbila, že mu dá svobodu, kdyby se mu naskytla příležitost věnovat se vysněnému povolání hudebníka. Ta se opravdu objevila po skončení první světové války a Phillip tehdy bez váhání zmizel z jejího života.

Nellie se následně spolu s kolegyní Mariou pokusí vybudovat veterinární praxi v Berlíně. Jenže minulost a láska ji záhy dostihnou...

Sarah Larková (*1958) se stala svými nevšedními romány z Nového Zélandu a Karibiku autorkou bestsellerů, které zaujaly spoustu čtenářů nejen doma, ale také v zahraničí. Kromě příběhů o vystěhovalcích a rodinných ság si získává srdce čtenářek romány o lásce a rodinných tajemstvích. Její knihy vycházejí ve více než 20 zemích. V nejnovější dvoudílné knize líčí osudy dvou mladých žen, které na počátku dvacátého století bojují za splnění svého snu stát se zvěrolékařkami.
Euromedia Group dosud vydala autorčinu trilogii z Nového Zélandu V zemi bílého oblaku (2010), Maorčina píseň (2011) a Volání ptáka kivi (2012) a její volné pokračování Naděje na konci světa (2017), dále dvoudílný román z Karibiku Ostrov tisíce pramenů (2014) a Ostrov rudých mangrovníků (2015) a samostatný román Rok delfínů (2019). Sarah žije ve Španělsku, kde má útulek pro koně a angažuje se při práci na ochranu zvířat.

Sarah Larková: Zvěrolékařka – Velké sny, přeložila Zuzana Soukupová, vydává nakladatelství Ikar, 480 stran

euromedia zverolekarka

Prvotřídní studentka. A prvotřídní psychopatka...

Myslíte si, že je Chloe úplně normální holka? Není. Je to psychopatka.

Chloe je studentkou prvního ročníku washingtonské univerzity. Mezi její koníčky patří jóga, večírky a plánování vraždy Willa Bachmana, kamaráda z dětství, který jí neodpustitelně ublížil.

Na škole probíhá neobvyklá kli¬nická studie pro takové, jako je ona. Spolu s dalšími šesti studenty musí Chloe nosit speciálně upra¬vené chytré hodinky, které sledují nejen každý jejich krok, ale hlavně nálady. Chloe totiž postrádá cit pro empatii a nedokáže pochopit emoce jako jsou strach nebo vina.

Když je ale jeden ze studentů výzkumu nalezen mrtvý, začíná nebezpečná hra na kočku a na myš. Chloe, která ještě před chvílí byla lovcem, se najednou stává kořistí. Aby dokázala identifikovat vraha, musí se rozhodnout, komu věřit. Ale dá se věřit psychopatům...?

Vera Kurian je spisovatelka a vědkyně působící ve Washingtonu, D.C. Má doktorát ze sociální psychologie a píše blogy o tvůrčím psaní, hororech či popkultuře. Psychothriller Na mě si nepřijdou je jejím knižním debutem. Více se o autorce dozvíte na www.VeraKurian.com

Vera Kurian: Na mě si nepřijdou, přeložila Marcela Nejedlá, vydává Kalibr, 424 stran

euromedia na me si neprijdou

Mateřství je nekonečně dlouhá jízda na bouřlivé vlně hormonů, emocí a vína…

Taky jste si mysleli, že je těhotenství nejkrásnější období v životě ženy? Já tedy ano. Namísto toho je mi špatně, pálí mě žáha, jsem oteklá, nemůžu najít vlastní kotníky, manžel a pes se stěhují před mými náladami na balkon, a jak čas ukáže, místo roztomilého andílka porodím uřvaného paviána...

A ty směšné představy a plány! Přiberu maximálně osm kilogramů. Prcek bude spáč po mně. Na všechno budu mít spoustu času. Řekněte mi někdo, jak jsem mohla být tak naivní...? Naposledy jsem se dobře vyspala, než jsem otěhotněla.

Úsměvný deník hlavní hrdinky Alice, ve kterém s nadhledem a laskavým humorem popisuje epizody z průběhu svého těhotenství, porodu a posléze rodinného života ve čtyřech – matka, otec, dítě a pes Eddie.

Renáta Navrátilová (*1988) se narodila v Prostějově. Už na základní škole propadla četbě knih. Její první román Ironie osudu vyšel jako e-kniha v době, kdy studovala na gymnáziu (2007). S psaním knih poté pokračovala i na vysoké škole (vystudovala Masarykovu univerzitu v Brně). Mezi její další zájmy patří sport, divadlo a hudba. Humoristický deník Malý šikanista je autorčinou šestou knihou.

Renáta Navrátilová: Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, ilustroval Prokop Wilhelm, vydává nakladatelství Ikar, 136 stran

euromedia maly sikanista

JESTLI VŮBEC NĚKDY

Anynka v ústavu pro duševně choré, řeholnice Jitka v Bílé Vodě, Jana a Standova máma ve Standově bytě, paní Hanáková v cizí, bezejmenné Praze, Olina s rodiči v Berlíně, Jarda a Magda v obchodním domu Záře, Marie a její dcera Helenka – doma, v obýváku a kuchyni, Věrka s manželem a synem Kubíkem na výletě na leteckou základnu.

Osm povídek současných českých autorů se vrací do doby, kdy naděje byla často to jediné, k čemu se mohl člověk upínat – před rok 1989...

Obsah:
• Alena Mornštajnová: Za plotem
• Kateřina Tučková: Modlitba za Anušku
• Petra Soukupová: Byt
• Petra Dvořáková: Magdička
• Michaela Klevisová: Jestli vůbec někdy
• Ondřej Neff: Dvacet devět zlodějů
• Viktorie Hanišová: Plamen
• Marek Epstein: Kulka pro kluka

Vychází také jako audiokniha pod nakladatelskou značkou Témbr

Alena Mornštajnová, Kateřina Tučková, Petra Soukupová, Petra Dvořáková, Michaela Klevisová, Ondřej Neff, Viktorie Hanišová, Marek Epstein, vydalo nakladatelství Listen v edici Česká povídka, 176 stran

euromedia jestli

Vychází novinka od autora bestselleru Osm hor

Neúspěšný čtyřicetiletý spisovatel Fausto opouští po rozchodu s dlouholetou partnerkou Milán a nachází útočiště v horské vesnici Fontana Fredda. Nečekaně získá místo kuchaře v malé restauraci oblíbené u horalů i lyžařů a vedené srdečnou Babette. I ona před lety utekla z města a vnesla do vesnice trochu přívětivosti.

Kromě ní se Fausto spřátelí ještě se svérázným rolbařem Santorsem a sblíží se s mladou servírkou Silvií, která touží pracovat v chatě na ledovci. Na konci lyžařské sezony však restaurace zavře a každý z hrdinů bude muset zjistit, jestli na něj štěstí skutečně čeká ve Fontaně Freddě.

V novém románu Paolo Cognetti - inspirován Hokusaiovými 36 pohledy na horu Fudži - kreslí obrázky z každodenního života obyvatel hor, v nichž spolu se změnami ročních období zaznamenává i proměnu lidských tužeb a snů. Snů, jež se stávají neoddělitelnou součástí horské krajiny a nad nimiž hory drží mlčenlivou stráž.

Vyjde také jako audiokniha pod nakladatelskou značkou Témbr

Paolo Cognetti (*1978) je známý italský prozaik. Debutoval roku 2004 povídkovou sbírkou Příručka pro úspěšné dívky, po níž následovaly ještě dvě další: Něco malého, co každou chvíli bouchne (2007) a Sofia chodí pořád v černém (2012). Roku 2013 vydal autobiograficky laděný deník Divoký kluk (č. 2018), kde vylíčil svůj útěk z města do hor. Světové proslulosti dosáhl románem Osm hor (2016, č. 2017 - dílo postupně vyšlo ve čtyřiceti jazycích. V červenci 2017 za něj Paolo Cognetti získal v Římě prestižní literární ocenění Premio Strega a v témže roce také Prix Médicis pro zahraniční román a English Pen Translates Award. V letošním roce vznikla i stejnojmenná filmová adaptace románu. Česky dále vyšel Cognettiho cestovní deník Nikdy nevystoupat na vrchol (2019).

Paolo Cognetti: Vlčí štěstí, v překladu Sáry Flemrové vydává nakladatelství Odeon, 168 stran

euromedia vlci stesti

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Šest krát dva obětí šíleného psychopata

šestkrátdvaPoslední dobou si potrpím na severské krimi. Tentokrát se mi do rukou dostala kniha švédského autora Arneho Dahla Šest krát dva. Nejsem sice v tomto směru žádný odborník, ale i tak si troufám tvrdit, že mezi ohromným množstvím knih stejného žánru...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

HZ perexMožná máte knihy známé dvojice „Zikmund a Hanzelka“ do poslední přečtené. Možná je odmala vídáváte v knihovně, ale ještě jste se do nich nezačetli a jen tak vzdáleně tušíte, o co v nich kráčí. Třeba vás k objevování díla H+Z nakopne fil...