Na festivalu Hudební Kroměříž mají šanci zazářit po boku hvězd klasické hudby i nejlepší absolventi Letní hudební akademie

Na festivalu Hudební Kroměříž mají šanci zazářit po boku hvězd klasické hudby i nejlepší absolventi Letní hudební akademie

Tisk

akademie 200Mezinárodní projekt Letní hudební akademie v Kroměříži nabídne letos již po páté možnost mladým talentovaným studentům různých hudebních oborů, aby se zdokonalili ve své „disciplíně“ pod vedením špičkových lektorů působících u nás i v zahraničí. Je to pro ně ale také příležitost vystoupit na pódiích po boku svých hudebních vzorů mnohdy i za doprovodu velkého orchestru a představit své umění široké veřejnosti v rámci festivalu Hudební Kroměříž, který se uskuteční v termínu od 12. do 19. srpna.

 

Letos tuto prestižní výsadu bude mít opět několik laureátů loňského ročníku i dřívějších absolventů akademie. „Nejmladší z nich Nora Lubbadová, teprve třináctiletá mimořádně nadaná klavíristka, má i přes svůj útlý věk na svém kontě řadu významných ocenění a prestižních hudebních zkušeností na domácí i mezinárodní scéně,“ uvedla výkonná ředitelka projektu Jana Kubáčová a dodala, že k jejím posledním úspěchům patří například letošní 1.cena v sólovém klavíru i v kategorii klavírní koncert, Cena za nejlepší výkon Chopinova díla a GRAND PRIZE / VELKÁ CENA/. V rámci letošního ročníku vystoupí Nora společně s Ivo Kahánkem během Klavírního recitálu v sobotu 13. srpna v kině Nadsklepí.

Při Slavnostním symfonickém koncertě v neděli 14. srpna ve Skleníku Květné zahrady věnovaném životnímu jubileu Václava Hudečka se představí sedmnáctiletý violoncellista Tomáš Prechal, který žije v Nizozemí. „Loni zazářil na akademii Kroměříž a stal se jedním z oceněných laureátů. Kromě toho, že hraje od pěti let na violoncello, začal se ve svých jedenácti let zabývat i komponováním,“ vysvětlila Jana Kubáčová. Společně s ním zahraje na tomto koncertě po boku Václava Hudečka, k jehož výročí je koncert věnován, také další loňský oceněný student, houslista David Hernych. „Jako sólista má ve svých osmnácti letech za sebou spolupráci s předními českými dirigenty, jako je Petr Vronský, Radek Baborák, Ondřej Vrabec či Jakub Klecker,“ dodala Kubáčová. 

akademie0

Už v rámci Zahajovacího koncertu „Le retour de la Paix“ (Návrat Míru) v pátek 12. srpna v Rotundě vystoupí za doprovodu Orchestru Collegium Colloredo i bývalá absolventka akademie, studentka ze třídy Kateřiny Kněžíkové a v současné době již úspěšná sopranistka Markéta Klaudová, která se již řadu let věnuje interpretaci staré hudby.

Jaké mimořádné talenty přinese 5. ročník mezinárodní Letní hudební akademie v Kroměříži bude zřejmé v pátek 19. srpna, kdy na Závěrečném koncertě "Návrat Amadea" ve Skleníku Květné zahrady budou vyhlášeni nejlepší absolventi.

akademie1

Informace o zmíněných laureátech a absolventech

David Hernych - housle / laureát LHAK 2021

David Hernych začal hrát na housle ve čtyřech letech, v současné době studuje u Jiřího Fišera. V roce 2020 se stal vítězem Akademie Václava Hudečka v Luhačovicích, vítězství mu zajistilo několik koncertů právě po boku Hudečka. Jako sólista má ve svých osmnácti letech za sebou spolupráci s předními českými dirigenty, jako je Petr Vronský, Radek Baborák, Ondřej Vrabec či Jakub Klecker.

Tomáš Prechal (NL) - violoncello / laureát LHAK 2021

Sedmnáctiletý Tomáš Prechal se narodil a žije v Nizozemí, jeho otec pochází z České republiky, kterou pravidelně navštěvují. Loni Tomáš Prechal zazářil na Letní hudební akademii Kroměříž a stal se jedním ze čtyřech oceněných laureátů. Kromě toho, že hraje od pěti let na violoncello, začal se ve svých jedenácti let zabývat i komponováním. Zatím složil několik menších děl, jeho snem je napsat operu.

Nora Lubbadová klavíristka/ laureát LHAK 2021

Třináctiletá Nora Lubbadová je mimořádným klavírním objevem. Již ve čtyřech letech si vyžádala klavírní lekce /žákyně J. Šnederflerové v ZUŠ Olešská Praha 10/, dosud si zahrála na desítkách soutěží motivována možností hrát pro posluchače. V sedmi letech, kdy poprvé vystoupila s orchestrem, byla tak okouzlena hudbou, že chtěla na pódiu zůstat. O tři roky později Nora sama objevila televizní soutěž Louskáček v Moskvě, podařilo se jí postoupit do finále a mohla si tak zahrát s Moskevskou filharmonií. O rok později vystoupila v Budapešti s Dohnányi orchestrem. Zdobí ji absolutní vítězství v soutěži Pro Bohemia v Ostravě, Prague Junior Note, Mladí pianisté hrají na klavíru Steinway, Bachovská cesta, Virtuosi per musica di pianoforte, která se konala v roce 2021 a která je jednou z neprestižnějších soutěží u nás. V loňském roce se stala laureátkou LHAK, studovala ve třídě klavíristy Ivo Kahánka. V době pandemie se otevřela možnost soutěžit s dětmi z celého světa díky soutěžím pořádaným online a i tam Nora všechny soutěže vyhrála: Grand Prize Virtuoso v Bonnu a speciální cena Výjimečný mladý talent, Piano Talents v Milánu, Putra international, Piano competition Gloria Artist Vienna, získání Grand Prix a v roce 2021 účast na koncertě vítězů ve Vídni, Crescendo International competition, International competition New York – Speciální cena Výjimečný talent, Grand Prize Virtuoso a koncert laureátů v dubnu 2022 v proslulé budově Royal Albert Hall v Londýně, Chopin Avenue v Honkongu r. 2020 a duben 2022 1.cena nejen v sólovém klavíru, ale i v kategorii klavírní koncert, Cena za nejlepší výkon Chopinova díla a GRAND PRIZE / VELKÁ CENA/.

Markéta Klaudová – sopran/ absolventka LHAK

Markéta Klaudová se publiku představí jedna z oceňovaných studentů LHAK, byla studentkou ve třídě pěvkyně Kateřiny Kněžíkové. Je v současnosti uznávanou zpěvačkou. Hostuje v několika divadlech, je součástí českých prestižních hudebních festivalů. Už řadu let se věnuje interpretaci staré hudby. V srpnu 2018 se také stala laureátkou prestižní pěvecké soutěže Cesti competition v Innsbrucku. Za roli Hraběnky Almavivy v inscenaci Figarova svatba Slezského divadla Opava se v roce 2020 dostala do širší nominace Cen Thálie a na konci dubna 2022 obdržela Cenu Jantar 2021.

O Letní hudební akademii Kroměříž

Dirigent Tomáš Netopil v Kroměříži vystudoval základní uměleckou školu i konzervatoř. První ročník mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž inicioval v roce 2018. Ke spolupráci přizval vrcholné interprety klasické hudby, kteří coby lektoři předávají své zkušenosti nadějným mladým hudebníkům. Akademie je určena studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům.

Letní hudební akademie Kroměříž kromě výjimečného uměleckého vedení studentům nabízí možnost setkávání a sdílení zkušeností vzájemně i s dalšími hosty, veřejné koncerty a laureátům pak účinkování s orchestrem filharmonie.

akademie3

Lektoři hudebních oborů 2022

  • Ivo Kahánek (klavír)
  • Kateřina Kněžíková (zpěv),
  • Fedor Rudin (housle),
  • Michaela Fukačová (violoncello),
  • Barbara Maria Willi (cembalo),
  • Pavel Nikl (viola, komorní hra),
  • David Mareček (hudební projekty),
  • Zdeněk Klauda (klavírní spolupráce),
  • Tomáš Netopil (vedení orchestru)

Kompletní program a předprodej vstupenek je k dispozici na webu hudebnikromeriz.cz

Více informací o Letní hudební akademii na www.academykromeriz.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Špásmo Richarda Podaného

altBásnická sbírka. Pojem tak široký, jak jen to jde. Tlusté bichle epických milostných veršů, dětské říkanky či jednoduché skládání slov, to všechno se nám může vybavit pod tímto slovním spojením. Říká se, že z tištěných knih nejdéle „přežijí“ právě ty poetické, i ...

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

„I já jsem vyrostl, ale na Malého Prince jsem nikdy nezapoměl“

maly princHovorí starček z minuloročnej animovanej rozprávky Malý princ, ktorá je veľmi podarenou adaptáciou knihy s rozšíreným príbehom. O tejto knihe sa na strednej škole učilo stále jedno a to isté. Je to kniha, ktorá sa dá interpretovať detskými očami ako...