Seznamte se s Babskými radami na celý rok

Seznamte se s Babskými radami na celý rok

Tisk

babske rady200Knihu obohacují originální komentáře bylinkářky Blanky Kocourkové a kresby Michaly Kopečkové. Kniha je volným pokračováním úspěšné knihy Babské rady z roku 2021.

 

 

 

Babské rady na celý rok vás překvapí množstvím jedinečných řešení pro situace každodenního života.

Vrátí vás k moudrosti generací před vámi a zároveň vás moderním způsobem naučí, jak žít úsporně, zdravě a jak dokonale využít dary přírody i postupy, které jsou opakovaně prověřeny, často i dávnou tradicí.

Mašlovačka z tymiánu? Kořalková polévka? Aviváž místo kondicionéru? Čištění radiátoru fénem? Vyzkoušejte a ověřte si, že babské rady opravdu fungují.

„Babské rady“ si posluchači Českého rozhlasu Brno ve stejnojmenném pořadu předávají od července roku 2016. V moravském rozhlasovém éteru se tak pravidelně staví mosty vzájemnosti, kdy na položenou otázku dostává posluchač odpověď od jiného posluchače. Je to jako sejít se s dobrými přáteli u jednoho stolu a podělit se o to nejlepší, co umím a co jsem vyzkoušel. Přisedněte tedy k nám, zalistujte a nechte se inspirovat i bavit. Babské rady totiž dokážou zázraky. Vyhnat kunu z půdy, odstranit ztvrdlou kůži na patách, zbavit zahradní růže mšic, připravit domácí hořčici nebo rozzářit unavené oči. A jen na vás je rady prověřit vlastní zkušeností.

Ukázka z knihy:

ALOE VERA

● Modřiny potírejte několikrát denně šťávou z rostliny, nejlépe čerstvě přeříznutým listem.
● Na svěží dech vypijte čtvrt šálku z aloe vera rozmíchaní v půl šálku vody nebo jablečné ho džusu. Napoj redukuje činnost bakterií a je příčinou nevábného dechu.
● Větší množství šťávy působí jako projímadlo.
● Polámané vlasy napraví následující zábal: Vlhké vlasy potřete šťávou z aloe vera, nechte 40 minut působit a poté opláchněte.
● Stařecké skvrny na rukou potírejte čerstvou šťávou z listů. Stimuluje růst nových kožních buněk. Opakujte několikrát denně.

Balzám z aloe na zuby a dásně:

50 g šťávy z aloe (dužiny z listů)
1 polévková lžíce jedlé sody
5 mátových lístků
5 lístků šalvěje
1 lžička kvalitního oleje

Vše dejte do mixéru a mixujte, dokud vám nevznikne směs. Na závěr vmíchejte jedlou sodu. Balzám uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne. (…)

babske rady

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová: BABSKÉ RADY NA CELÝ ROK
Váz., formát 147×200 mm, 195 stran, ilustrace v textu

Více informací: https://www.radioteka.cz/detail/crobook-822511-jarka-rozsypalova-vykoupilova-babske-rady-na-cely-rok


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Geografie ztráty – román Němci Jakuby Katalpy

nemci200Hned na začátku je smrt. Zemřel otec čtyř dětí – Konrád. Jejich vztah k otci a otce k nim byl složitý. Celý vnitřní svět Konráda Mahlera převrátil naruby okamžik, kdy mu Hedvika Mahlerová, žena, kterou považoval za svou matku, přiznala, že balíčky, kter...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Cobain – člen Klubu 27

cobain uvodkaKurt Cobain, rocková legenda, která patří do slavného Klubu 27 (Forever 27 Club), po boku Jimiho Hendrixe nebo Amy Winehouse a dalších. Mluvčí jedné generace – pozice, o kterou Cobain nikdy nestál. V novém dokumentu se otevírají dosud zamkn...