Zářijové novinky z Euromedia Group

Zářijové novinky z Euromedia Group

Tisk

euromedia 200Tak jako obvykle přinášíme tipy na čtení z nakladatelství Euromedia Group, tak se nechte inspirovat.

 

 

 

Lukáš Fišer, Petr Šiška, Artur Kaiser: CIRKUS MAXIMUM

Strhující příběh o dvou bratřích, které nejprve rozdělil a poté zase dohromady spojil cirkus...

Cirkusový život není jen tvrdá práce, ale i svérázný svět lidí, kteří mají rádi legraci a obětují se pro úspěch v manéži. Příběh postupně rozplétá osudy hlavních hrdinů, dozvíte se o problémech, s nimiž se v současné době kumštýři potýkají, ale také se řádně pobavíte.

Kniha je poctou klasickému cirkusu a všem lidem, kteří stále píší jeho dějiny. Vznikla na základě filmového projektu Cirkus Maximum. Obsahuje i pasáže a scény, které se z důvodu stopáže nevešly na filmové plátno.

Podle námětu Petra Šišky a filmového scénáře autorů Petra Šišky, Lukáše Fišera a Artura Kaisera napsal Lukaš Fišer.

Kniha je doplněna také o filmovou fotopřílohu.

Ing. Lukáš Fišer

Spisovatel, scenárista, textař, skladatel, hudebník, autor řady knih pro děti, písňových textů pro Evu Olmerovou, Věru Špinarovou, Petra Spáleného, Fešáky, Ivetu Bartošovou, Daniela Hůlku, Gábi Gold, Petra Kocmana, Marcelu Březinovou, Otu Balage, muzikál Pump Boys and Dinettes, film Stůj, nebo se netrefím, v JAR natočil autorskou desku Jambala s držitelkou Grammy Khululiwe Sithole, je skladatelem hudby a textů pro Lucii Vondráčkovou, Milana Peroutku, Olgu Lounovou, PPO, scenáristou více než 100 publicistických a zábavných pořadů pro ČT, TV Prima, Nova, ARD, VPRO, filmu F. A. Brabce a Filipa Rožka Gump, kapelník Pražského pouťového orchestru, kapely Gentlemani s Daliborem Gondíkem a kapely Kafé blues. Absolvent Konzervatoře J. Ježka, obor Tvorba textu a scénáře.

Petr Šiška

Vystudoval Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity. Po studiích se živil jako hudebník, účinkoval ve skupinách Petarda a Excitron. Nějakou dobu spolupracoval s Věrou Špinarovou a Heidi Janků. Na začátku 90. let nastoupil, coby moderátor Nočního proudu, do tehdejšího Československého rozhlasu. V televizi se objevil poprvé v roce 1994 jako hlasatel filmového kanálu Cable+. Moderoval TV pořady Nic než pravda, Vysoká hra, Hranice dokořán, Kapka naděje aj. Vedle moderování se i nadále výrazně angažuje v hudebním průmyslu. V letech 2003–2008 zastával prestižní post prezidenta Akademie populární hudby a producenta Výročních cen Anděl a slovenských Aurel. Je autorem téměř 500 písňových textů předních českých interpretů, například Heleny Vondráčkové, Karla Gotta, Petra Koláře, Hany Zagorové, Leony Machálkové, Věry Špinarové, Ewy Farné, Dalibora Jandy, Bohuše Matuše, Jitky Zelenkové, Kateřiny Brožové či skupin Argema nebo Doga. Dále je zakladatelem třineckého festivalu Noc plná hvězd (1993), generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti PETARDA PRODUCTION a. s., spoluorganizátorem Dnů lidí dobré vůle na Velehradě a členem skupiny Legendy se vrací. Je rovněž autorem scénáře a producentem filmů Muzzikanti (2017), Když draka bolí hlava (2018) a Cirkus Maximum (2022), producentem filmu Ženská pomsta (2020) a koproducentem filmu Ubal a zmiz (2021).

Artur Kaiser

Český televizní, filmový režisér a producent, který rád využívá svých dlouholetých zkušeností v oblasti kultury. Je také významným artistou a držitelem několika světových rekordů. Je zakladatelem největšího hudebního festivalu v ČR – Festivalu Votvírák. V letech 2005 až 2009 byl členem Akademie populární hudby.
Spolupracoval s TV Nova na televizních pořadech GO GO šou a Zlatá mříž a od roku 2010 režijně spolupracuje i s mnoha dalšími televizními stanicemi. Je zakladatelem a programovým ředitelem festivalů TV Festival, TV Festival Music a TV Festival Junior. Je rovněž otcem mnoha cirkusových festivalů v ČR, v roce 2010 vytvořil druhý nejúspěšnější cirkusový festival světa Cirkus Cirkus Festival.

Lukáš Fišer, Petr Šiška, Artur Kaiser: Cirkus Maximum, vydává nakladatelství Ikar, 184 stran

euromedia cirkus

Síla fantazie může utěšovat, ale i zabíjet...

„Moje malá princezno, jsi tak sama a smutná. Vždyť se celá třeseš! Pojď se mnou a ničeho se neboj. U mě jsi v bezpečí. Odvedu tě na tajné místo, ale nejdříve musíme tady v lese uvázat pár červených mašlí. Podívej, mám je s sebou...“

Celých čtrnáct let jsou unášeny dívky ve věku šesti až deseti let. K jejich mrtvolám ukazují cestu červené stuhy přivázané na stromech. Policie se pachateli dlouhou dobu nemůže dostat na stopu. Nakonec jednoho večera zatkne Waltra Lesniaka, mezinárodně proslulého profesora filozofie a antropologie. Je obviněn z deseti vražd nevinných dětí a bulvární média mu dají přezdívku „Profesor smrt“.

Jeho dcera Ann je přesvědčená o otcově nevině a rozhodne se ji prokázat. Vydává se na pouť do nejtemnějších zákoutí lidské duše…

Novinka od autorky thrillerů Milé dítě a Marta spí.

Romy Hausmannová se narodila v roce 1981 a v pouhých 24 letech se stala vedoucí redakce v jedné mnichovské televizní produkci. Tam pracovala se stovkami lidí a vyprávěla o jejich životech: o týraných manželkách, somálských utečencích, zanedbávaných dětech. Od narození svého syna pracuje pro televizi na volné noze, od roku 2016 píše pravidelně pro blog www.mymonk.de. Svým thrillerovým debutem Milé dítě vzbudila v Německu velkou pozornost, několik měsíců se tato kniha držela na prvním místě žebříčku bestsellerů časopisu SPIEGEL, překlady vyšly v 25 zemích. Připravuje se i filmová verze. V loňském roce vyšel česky autorčin další úspěšný psychothriller Marta spí. Další informace o autorce najdete na www.romy-hausmann.de

Romy Hausmannová: Myšlenky vraha, přeložil Tomáš Kurka, vydává nakladatelství Kalibr, 280 stran

euromedia myslenky vraha

Vzpomínky přátel na pozoruhodný život naší legendární atletky, která by 19. září 2022 oslavila 100 let

O sportovním úspěchu olympioničky a světové rekordmanky v hodu oštěpem Dany Zátopkové (†97) bylo popsáno již hodně stránek, nicméně autorky knihy představují paní Danu nejen jako sportovní osobnost, ale také jako dámu oplývající optimismem a osobitým šarmem.

Charakterizovaly ji tři vlastnosti – statečnost, skromnost a svéráznost. Nebyla rozhodně jen dvojnásobnou olympijskou medailistkou, světovou rekordmankou, trenérkou a ženou Emila Zátopka (†78). Ráda zpívala lidové písničky a nikdy v sobě nezapřela Moravanku žijící v Praze. Byla nabitá energií až do pozdního věku. To všechno dobře věděli její přátelé, kteří v knize vyprávějí o tom, jaká byla paní Dana doopravdy.

Samozřejmě nelze opomenout, že její muž Emil by ve stejném roce, navíc ve stejný den (19. září 2022) oslavil rovněž sto let. Také na něj a jejich vzájemné soužití ve vzpomínkách osobností ze světa sportu i kultury samozřejmě narazíme.

OLGA STRUSKOVÁ je režisérka, spisovatelka, scenáristka a překladatelka. Vystudovala filologii na FF UK v Praze a poté moderní literaturu a umění na Londýnské univerzitě, kde absolvovala kurzy autorského psaní. Je autorkou a spoluautorkou mnoha knih, například Dopisy z Japonska, Metoda Ludmily Mojžíšové, Jak úspěšně (ne)stárnout, O čem se (ne)mluví, o mladých lidech s Downovým syndromem, za niž získala v roce 2016 Cenu Nadace T-soft eternity a o rok později 1. cenu vládního výboru pro zdravotně postižené občany. Při příležitosti LOH v Tokiu vydala knížku Hitomi Kinue – žena, která předběhla dobu.

Vytvořila přes šedesát filmových dokumentů a deset česko-japonských hraných a dokumentárních koprodukcí. V roce 1990 získala jako první zahraniční autor cenu japonské kulturní nadace HBF (Hoso Bunka Foundation). Od roku 1996 se jako režisérka, autorka a překladatelka věnuje také divadelní tvorbě. Realizovala řadu divadelních představení a scénických pořadů věnovaných životním příběhům zajímavých žen (Berta Suttnerová-Kinská, Frida Khalo, Edith Piaf, Mitsuko Coudenhove-Kalergi, Alma Rosé). Jejím častým divadelním tématem je rovněž židovství a holocaust (Ester, Svícen v poušti, Ať žije život!, Osm světel, Šimon, Klub ztracených talentů, Devětkrát mazal tov!, Svět naruby). Svou pozornost věnuje již 25 let lidem s Downovým syndromem. Ve spolupráci s nimi vznikla představení Jotam, věčné dítě, Malý princ a Návrat mladého prince.

IVANA ROHÁČKOVÁ je fotografka, sportovní publicistka a historička. Část svého života úzce spojila s armádním vrcholovým sportem v ASC Dukla, kde 10 let působila jako zástupkyně šéfredaktora, redaktorka a fotografka časopisu DuklaSport. Vystudovala střední zdravotnickou školu a Fakultu tělesné výchovy a sportu UK v Praze. První články a fotografie jí vycházely ještě za studií v časopise Atletika, později spolupracovala s nakladatelstvím Olympia. V roce 2008 sepsala šedesátiletou historii sportu do knihy Sport se jménem Dukla. Autorsky spolupracovala na olympijských kronikách Dukláci v Pekingu (2008), Zlatý a bronzový Vancouver (2010), Zlatý lesk z Londýna (2012), Zlatá dračice ze Soči (2014), Pět z Ria a jedna z Londýna (2016) a Zlatá obojživelnice a bronzová s knírkem (2018). Vedle toho se jako produkční podílena na knize Jana Saudka Hvězdy a na deseti nástěnných kalendářích s fotografiemi sportovců taktéž od Jana Saudka. Poslední kalendář, určený na rok 2021, věnovala právě atletické legendě Daně Zátopkové.

Olga Strusková, Ivana Roháčková: DANA ZÁTOPKOVÁ 100, vydává nakladatelství Universum, 288 stran

euromedia dana

Vychází nová povídková sbírka oblíbeného autora

Cyklozájezd do italských Dolomit, oslava šedesátých narozenin, udílení státních vyznamenání, slavnostní vyhlášení cen Magnesia Litera a v hlavní roli (povětšinou) spisovatelovo slavné alter-ego Oskar.

Vychází nová sbírka povídek Michala Viewegha, která obsahuje povídky: Tuzexový kozy * Cyklista jde domů * Hrob hoven * Kouzlo venkovního grilování * Muž, který nenávidí ženy * Horkých šestnáct * Popírající kýčař * Megakokot na Hradě * Slonice v porcelánu * Dobrej psycholog, ale až moc výřečnej * Průměrně zamilovaný muž * Provence z Florence * Vyhlídky stárnoucího juvenofila

Vyjde také jako audiokniha pod nakladatelskou značkou Témbr
Čtou: Saša Rašilov, Jan Maxián, Martina Hudečková, Libor Hruška
Režie: Jan Drbohlav
Datum vydání: 30. 9. 2022

Michal Viewegh (* 31. března 1962) patří mezi nejznámější a nejúspěšnější české spisovatele. Jeho knih se prodalo přes milion výtisků. Je autorem řady románů, z nichž se mnohé staly bestsellery a později byly zfilmovány. Mezi nejprodávanější patří Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Román pro ženy, Účastníci zájezdu nebo Vybíjená. Po vážných zdravotních problémech v roce 2012 podstoupil dlouhou rekonvalescenci a do literatury se vrátil deníkovou knihou Můj život po životě (2013). V posledních letech vydal dvě novely v jedné knize s názvem Muž a žena (2018), dále pak Povídky o (ne)lásce (2019) a sbírku fejetonů Mým vrstevníkům (obě 2019). V roce 2020 vyšel jeho román Převážně zdvořilý Leopold, v roce 2021 vydal knihy Zrušený rok – Deník 2020 a Dula. V březnu 2022 vydal u příležitosti 60. narozenin vzpomínkovou knihu Děravé paměti.

Michal Viewegh: Průměrně zamilovaný muž a jiné povídky, vydává nakladatelství Ikar, 168 stran

euromedia prumerne zamilovany muz

Novinka od autora bestselleru Uprdelismus

„Být sám sebou je základ spokojeného života. Přesto ho většina z nás vnímá jako naprosto prázdný pojem. Ti, co tento termín používají, se často tváří, že vědí přesně, o co jde, přitom je jen tak málo těch, kteří to skutečně umí a žijí. Být sám sebou by měla být ta nejpřirozenější věc na světě, tak proč je pro nás tolik těžké ji uchopit? Může člověk vůbec nebýt sám sebou? A musí se to naučit? Nebo je to něco, co je třeba v sobě jen probudit? Osobně si myslíme, že být sám sebou je přirozené jako proud řeky. Není třeba ho tlačit. Avšak je nutné, aby řeka měla volnou cestu a nebyla uměle odkláněna, přehrazována nebo brzděna.“ To jsou slova autorů přímo z předmluvy jejich společné knihy Opovážlivá drzost být sám sebou.

Čtenáře zároveň hned v úvodu upozorňují, že se nejedná o psychologickou ani psychoterapeutickou publikaci, nýbrž vlastní postřehy autorů, souhrn jejich zkušeností a doporučení, které jsou založeny na práci s vlastními emocemi. A pokračují: „Tato kniha je souhrn všeho, co jsme se naučili, co jsme si ověřili a co nám nejvíc pomohlo. Doufáme, že něco z toho pomůže i vám.“

Jan Menděl je motivátor, kouč, spisovatel a evangelista uprdelismu a meditace. Od svého útlého mládí se intenzivně věnuje seberozvoji a duchovním naukám. Jeho kniha Uprdelismus se na českém knižním trhu stala bestsellerem.

David Toegel je terapeut. Mnoho let působil jako gymnaziální učitel biologie, chemie a dějepisu. Během této doby absolvoval psychoterapeutický výcvik. Později se začal věnovat pouze terapeutické práci.

Jan Menděl, David Toegel: Opovážlivá drzost být sám sebou, vydává nakladatelství Pragma, 240 stran

euromedia opovazliva drzost

Thriller, ze kterého dostanete závrať!

Novinářka Cecily se vydává se skupinou odvážlivců do Himálaje, aby pokořila jednu z nejvyšších hor světa. Plánuje o náročném výstupu napsat reportáž, která ji konečně proslaví. Kvůli této cestě se vzdala mnohého – partnerského vztahu i úspor. Věří však, že se to vyplatí.

Když jeden z horolezců zemře, všichni to považují za tragickou nehodu. Každý ví, že hory jsou nemilosrdné. Jenže poté, co se najde další mrtvý, Cecily pochopí, že kromě nelítostné zimy, vichru a ledu tady možná číhá ještě jedno nebezpečí – vrah.

V této nadmořské výšce vás policie neochrání. Nikdo vás neuslyší volat o pomoc. A když si Cecily nedá pozor, další na řadě bude možná ona....

Zajímavostí je, že autorka knihy při psaní čerpala z vlastních pocitů, které zažila mezi horolezci ve velehorách – sama si totiž na vlastní kůži vyzkoušela náročný výstup na osmitisícovku. Bylo to v září 2019, kdy se stala nejmladší Kanaďankou, jež vystoupila na vrchol osmé nejvyšší hory světa – Manáslu v Nepálu.

Amy McCulloch je autorkou osmi dětských a young adult knih. Smrt v ledu je jejím literárním debutem pro dospělé. V září 2019 se stala nejmladší Kanaďankou, která vystoupila na vrchol osmé nejvyšší hory světa – Manáslu v Nepálu.
Více se o autorce dočtete na https://amymcculloch.net/

Amy McCulloch: Smrt v ledu, přeložil Pavel Pokorný, vydává Kalibr, 352 stran

euromedia smrt

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Recenze: Správné otázky od Debbie Ford

spravne otazky200Jaká je síla lidské duše? Naší osobnosti? Autorka s těmito myšlenkami přišla naprosto revolučně snad ještě po boku Louise L. Hay. Dvě průkopnice? Možná… Rozhodně je z této knihy znát vyzrálost, vybroušenost. Z textů Debbie Ford načerpát...

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

Platívalo, že životaschopná je jen naplánovaná kinematografie

naplanovana kinematografie academiaPo Hulíkově knize Kinematografie zapomnění, která mapovala dění na úsvitu normalizace, vydává nakladatelství Academia další obdobnou publikaci Naplánovan...