FOK uvede na komorním koncertě Zelenkovy triové sonáty

FOK uvede na komorním koncertě Zelenkovy triové sonáty

Tisk

fok zelenka200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK představí tvorbu českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. Jeho triové sonáty zazní v hudebním nastudování věhlasného fagotisty Sergia Azzoliniho. Společně s ním vystoupí hobojisté Giovanni de Angeli a Georg Fritz za doprovodu Capelly da Camera Praga. Koncert, který musel být přesunut z minulé sezóny z důvodu nemoci, proběhne v kostele sv. Šimona a Judy 15. září 2022 v 19:30. Zakoupené vstupenky na původní termín zůstávají v platnosti.

Fagotista a laureát Pražského jara Sergio Azzolini, milovník staré hudby se tentokrát pustil do nastudování skladeb českého barokního velikána Jana Dismase Zelenky. Jeho triové sonáty uvede společně s hvězdnými hobojisty Giovannim de Angeli a Georgem Fritztem a souborem Capella da Camera Praga pod uměleckým vedením kontrabasisty Lukáše Vernera.

Tři sonáty Zelenkova cyklu – č. 1 F dur, č. 2 g moll a č. 4 g moll, které zazní na koncertě, jsou ukázkou skladatelovy mistrovské melodické vynalézavosti spolu s harmonickým bohatstvím.

Zelenkův repertoár doplní výběr Sinfonií á 3 Johanna Sebastiana Bacha, které vyšly ve spisu Patnáct tříhlasých sinfonií BWV 787–801 a mají svou formou nejblíže k fuze.

„Koncert vznikl z iniciativy našeho kontrabasisty Lukáše Vernera, který stále vymýšlí nové projekty. Tentokrát oslovil světoznámého fagotistu Sergia Azzoliniho, který v Čechách spolupracuje s mnoha barokními soubory, aby společně provedli všech šest Zelenkových sonát. Půjde o, řekněme, první díl, kdy zazní tři sonáty a v březnu 2023 nás čekají tři zbývající. Všech šest sonát najednou by bylo jak pro interprety, tak pro posluchače poněkud náročné,“ řekl k programu dramaturg FOK Martin Rudovský.

Koncert se uskuteční 15. září 2022 v 19:30 v kostele sv. Šimona a Judy v náhradním termínu za původní z minulé sezóny. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti a nové jsou v prodeji na www.fok.cz. Před koncertem proběhne také Setkání s umělci, které začne v 18:15.

fok1

Zelenka – Triové sonáty
15. září 2022, 19:30

JAN DISMAS ZELENKA
Triové sonáty č. 1, 2 a 4 ZWV 181

JOHANN SEBASTIAN BACH
Sinfonie á 3 (výběr)

Sergio AZZOLINI | fagot, hudební nastudování

Giovanni de ANGELI, Georg FRITZ | hoboj

CAPELLA DA CAMERA PRAGA
Diego CANTALUPI | theorba
Lukáš VERNER | kontrabas, umělecký vedoucí

Více informací:

Web FOK: https://www.fok.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/orchestrFOK
FB událost: https://www.facebook.com/events/1324738518036468
Vstupenky a více informací: https://www.fok.cz/cs/zelenka-triove-sonaty-0


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Historická detektivka z Prahy: Smrt nosí rudé škorně

smrt nosi rude skorne 200Nakladatelství Brána udělala v červenci radost všem nadšencům historických detektivních příběhů, když vypustilo do světa druhé vydání knižního debutu Pavla hrdličky Smrt nosí rudé škorně. Přijmete i vy pozvání do Prahy...

Divadlo

Cupito, dupito... aneb po čertech dobrá podívaná
ImageV neděli 15. ledna zavítalo do zlínské Zelenáčovy šopy divadlo Povidlo s loutkovou pohádkou Kašpárek v pekle. Hadroví herci provedli diváky lesem, hradními komnatami i peklem. Hlavní hrdina kašpárek, hlava pomazan...

Film

Před dvaceti lety padla první klapka Snowboarďáků. Výročí kultovní komedie oslaví v kině Lucerna

snowboardaci200Legendární komedie Karla Janáka o teenagerech Rendym a Jáchymovi (Vojtěch Kotek a Jiří Mádl), kteří hodlají pokořit zasněžené horské svahy a získat obdiv půvabných dívek, i když na prkně stáli zatím jen v počítačové herně, se vrací na vel...