Tip na nadčasové úvahy inspirativní rebelky

Tip na nadčasové úvahy inspirativní rebelky

Tisk

Cesta k jednoduchosti 200Na knižní pulty míří nové vydání souboru fejetonů Mileny Jesenské Cesta k jednoduchosti, který poprvé vyšel již v roce 1926. Autorka velice otevřeně a na svou dobu odvážně komentuje různé společenské nešvary a umožňuje čtenáři autenticky nahlédnout do všedního vnímání poválečného života. Její pokrokové názory vybízejí k zamyšlení a dokážou i dnes, téměř o století později, oslovit a inspirovat.

 

Jesenská ve svých textech uvažuje o lásce, manželství, věrnosti, přátelství, módě a emancipaci, ale i o kráse, radosti ze života a vůbec o ženách a jejich pohledu na svět. Kniha tak nabízí spojení otázek módních, etických i politických v době „po všem válečném a poválečném víru, v jakémsi zdánlivém klidu a v klamné stabilitě“, jak sama autorka trefně hodnotila čas vzniku těchto fejetonů.

Texty mnoha legendami opředené publicistky se pyšní peprnými bonmoty i pasážemi plnými hluboké lidské empatie. Nadčasově svěží Jesenské styl a univerzální tematika poodhalují, jak se v autorce prala dobová perspektiva i rebelie, tvrdá kritika i porozumění. Ona totiž „jednoduchost není vůbec jednoduchá“.

„Jesenská dokáže slovy dokonale vystihnout danou problematiku a nahlížet na ni zcela bez skrupulí. Tematicky se autorka zabývá věcmi, které nejsou modernímu člověku zas až tak neznámé, i díky tomu je text nadčasový a ve většině případů stále pravdivý. Titul je proložen ilustracemi od Lucie Kvapilové, přičemž jednotlivé obrázky jsou tvořeny minimalisticky, pomocí několika málo linek, což skvěle koresponduje s obsahem knihy.“ – Dagmar Garciová, magazín Knihkupec.

V pořadí již třetí knižní vydání výboru fejetonů je uzpůsobeno dnešnímu čtenáři. Text byl upraven podle současné pravopisné normy – ovšem s ohledem na svébytný literární styl Jesenské, který byl při jazykových úpravách respektován a zachován.

Překladatelka a novinářka Milena Jesenská byla jednou z ženských osobností, které reprezentovaly intelektuální československou meziválečnou republiku a spoluvytvářely tvář nové společnosti. Z jejích textů jasně vystupuje osobnost ženy zakořeněné v tradici, avšak směřující od moderny k avantgardě – dámy s (na svou dobu) liberálními názory a silným sociálním cítěním. Životní příběh Mileny Jesenské rovněž vzrušuje a inspiruje, stal se také nosným tématem četných literárních děl.

Datum vydání: 14. září 2022
Vazba pevná / 152 stran
K dostání také jako e-kniha

Cesta k jednoduchosti oba lka

Více informací: www.rosier.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Rodinná sága odehrávající se v kulisách hotelu Adlon

Hotel Adlon perexBerlín, 1994. Sonja Schadtová zasvětila celý svůj život legendárnímu hotelu Adlon. Byla svědkem jeho založení, rozkvětu i úpadku. Ve věku devadesáti let se setkává se svou vnučkou Katharinou Zimmermannovou, která patří do týmu arc...

Divadlo

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o bi...

Film

Čtyřlístek ve službách krále - krása z pera scenáristů!

ctyrlistek ve sluzbach krale200Do českých kin vstoupil pro některé z našich rodičů, ale nejen pro ně dlouho vysněný filmový snímek Čtyřlístek, který už vychoval dvě generace našich spoluobčanů, ale aspiruje v prohloubení...