Co číst na konci září? Přinášíme tipy z Euromedia Group

Co číst na konci září? Přinášíme tipy z Euromedia Group

Tisk

euromedia 200V nakladatelství Euromedia Group vychází zápisky ředitele zoo, diář populárních hereček, thriller, který se stal předlohou stejnojmenného seriálu na Netflixu a další novinky.

 

 

Neobyčejná zvířata, neobyčejní lidé, neobyčejné místo…

Neobyčejná zvířata, neobyčejní lidé, neobyčejné místo… to je Zoo Praha. Nahlédněte prostřednictvím zápisků ředitele Miroslava Bobka do zákulisí jedné z nejlepších zoologických zahrad světa!

Dozvíte se spoustu zajímavostí z její současnosti i historie a podíváte se nejen do areálu v Troji, ale také vycestujete za gorilami do Afriky a za jinými vzácnými zvířaty do dalších částí světa. Seznámíte se s ochranářskými projekty, jež organizuje či podporuje pražská zoo, a odhalíte záhadu podivného tvora, který měl vyhynout již před miliony let.

Poutavé vyprávění samozřejmě doplňují i jedinečné fotografie.

Knihu doporučuje světoznámá primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall, zakladatelka Institutu Jane Goodall a Posel míru OSN: „Přečetla jsem si Miroslavovu předchozí knihu Supi v hotelu Continental, která se mi moc líbila, a těším se i na tuhle. Jsem si zcela jista, že se Ryšavý knihovník bude líbit také vám, jeho čtenářům.“

A co o knize říká sám autor Miroslav Bobek? „Je to další výbor z textů, které píši týden co týden již od roku 2010. Ryšavý knihovník stejně jako před ním Supi v hotelu Continental, Zoopisník, Trojský lev, Žirafa na pondělí a Bobky od Bobka ale rozhodně nejsou žádné anály Zoo Praha. Daleko spíše jde o zápisky, ve kterých zachycuji, co mě zaujalo nebo co považuji za důležité...“

Miroslav Bobek (* 1967) vystudoval zoologii na Karlově univerzitě v Praze. Téměř dvacet let pracoval v Českém rozhlase, kde realizoval např. projekty Africká a Nová odysea či „trochu jinou reality show“ Odhalení. Ředitelem Zoo Praha je od roku 2010. Během jeho působení byly doposud vybudovány Údolí slonů, Velemlokárium, Rákosův pavilon, Darwinův kráter anebo nový pavilon goril – Rezervace Dja. Velký důraz klade na zapojení zoologické zahrady do ochrany biodiverzity; klíčovými projekty jsou v tomto směru Návrat divokých koní a Toulavý autobus. Volný čas tráví nejraději v Českém ráji. Mezi jeho koníčky patří turistika, fotografování – a psaní o zvířatech.

Miroslav Bobek: Ryšavý knihovník, předmluvu napsala Jane Goodall, vydává nakladatelství Universum, 288 stran

euromedia rysavy  knihovnik

Cyklista, který nikomu nechybí a detektiv, který vidí, co ostatní přehlédnou

Při demolici zchátralých garáží odkryje bagr mrtvé tělo zabalené v igelitu. Totožnost zemřelého je zcela neznámá, typické opálení na rukou a nohou a jizvy na předloktích však podivínskému detektivu Crossovi mnohé napoví. Zapříčinila smrt mladého muže nelegální činnost, anebo za to může závist a ambice? George Cross, detektiv s Aspergerovým syndromem, stojí před nejtěžším případem své kariéry!

Druhý případ s detektivem Georgem Crossem má opět všechny atributy dobré detektivky: excentrického protagonistu, zajímavou zápletku, spád i špetku humoru.

Tim Sullivan (*1964) je uznávaný scenárista, který se podílel mimo jiné na filmech Hrst plná prachu s Kristin Scott Thomas, Kam se i andělé bojí vstoupit s Helen Mirren a Helenou Bonham Carter, Jack a Sarah (který zároveň režíroval) s Richardem E. Grantem, Judi Dench a Ianem McKellenem a Dopisy pro Julii s Amandou Seyfried. Je také televizním režisérem, spolupracoval mimo jiné na seriálech Z deníku Sherlocka Holmese či Šest v tom. Často píše i pro hollywoodskou produkci, jak hranou, tak animovanou; spolupracoval třeba s Ronem Howardem a Scottem Rudinem, s Jeffreym Katzenbergem pak na čtvrtém filmu Shrek. Tim žije v severním Londýně s manželkou Rachel Purnell, která je producentskou a držitelkou Emmy.

Již vyšlo: ZUBAŘ

Detektiv George Cross je podivín a není snadné s ním vyjít. Ovšem díky své posedlosti logikou, detaily a systémem je současně i skvělý vyšetřovatel. Což mu nepřidává na popularitě u kolegů či nadřízených. Každopádně pokud jde o objasněnost případů, drží u místní policie prim. Když je nalezen zavražděný bezdomovec, Crosse tento případ zaujme. Snad proto, že i on je svým způsobem outsider. A když se objeví spojitosti mezi mrtvým mužem a starým nevyřešeným případem, upoutá ho ještě víc. A brzy vyjdou najevo podezřelá pochybení a trhliny v původním vyšetřování…

Tim Sullivan: Cyklista, přeložila Naďa Špetláková, vydává nakladatelství Kalibr, 232 stran

euromedia cyklista

Diář Petry Nesvačilové a Hanky Vagnerové na rok 2023

Dvě populární herečky a velké kamarádky Petra Nesvačilová s Hankou Vagnerovou přenesly svou nespoutanou energii na stránky originálního diáře, který společně připravily pro své fanoušky na příští rok 2023.

Diář samozřejmě obsahuje klasické týdenní kalendárium a prostor pro poznámky - je to prostě normální diář, jak má být. Tuto základní „diářovou výbavu“ ale ještě navíc doplňují osobité texty, poznámky a kresby obou kamarádek.

Nechte se od nich celým příštím rokem 2023 provést s humorem a nadhledem, který budeme určitě všichni potřebovat!

A jak se vlastně myšlenka na vznik diáře zrodila...? Petra v tom má jasno: „Miluji dobré diáře, ale na českém trhu jsem nenašla žádný, který by byl zcela podle mých představ. Proto jsme se s Haničkou domluvily, že uděláme diář spolu. A výsledek předčil veškerá očekávání - vzniklo něco mimořádného, co je opřeno o naše osobní a letité přátelství – s našimi kresbami, vtipy a povídkami. V našem diáři je zkrátka vše, abyste měli dobrý rok. Protože dobrý diář = dobrý rok!”

Hanka to vidí hodně podobně: „Vždycky jsme chtěly něco společně vytvořit a diář je krásná osobni věc, která vás provází celým rokem. Spontánně tak vznikl originální zápisník plný našich osobních zážitků. Doufáme, že lidem zlepši všední dny a budou se díky němu moct podívat na svoje problémy s nadhledem. Byla to krásná kreativní práce a doufám, že se nám všechna ta radostná energie z tvorby povedla převést i na stránky diáře.”

Petra Nesvačilová (*1985) je herečka a režisérka, která patří k nejpozoruhodnějším ženám na umělecké scéně. Narodila se v Táboře a vyrůstala v Českých Budějovicích. Po maturitě na biskupském gymnáziu vystudovala na FAMU dokumentární tvorbu. Mezitím už hrála například v Divadle Na zábradlí. V devatenácti letech získala hlavní roli ve filmu Pusinky, kde prokázala nesporný herecký talent. Objevila se již v mnoha celovečerních filmech, seriálech a ztvárnila i řadu divadelních rolí. Za svůj režijní debut Zákon Helena byla nominována na Českého lva, další nominace získala na filmovém festivalu Arpa v Los Angeles či na Mezinárodním festivalu dokumentárního filmu Jihlava, kde byla nominována i za svůj druhý celovečerní film Vojna Ztohoven. Miluje boloňské špagety, čokoládu a hory.

Hana Vagnerová (*1983) patří mezi nejobsazovanější české herečky. Hrála ve více než 60 filmech a seriálech a ve svém repertoáru má i významné divadelní role. Přelomovou televizní příležitostí pro ni byla Tereza Hodačová v seriálu TV NOVA Expozitura (2008) a role Evy v seriálu Vyprávěj (2010 - 2014), který vyhrál hlavní cenu na mezinárodním festivalu v Monte Carlu. Z mnoha filmů ve kterých hrála, můžeme jmenovat např. Hany, Zakázané uvolnění, Ztraceni v ráji, Mstitel, Sněží, Nikdo mě nemá rád… Jako scenáristka debutovala filmem Hranice lásky, ve kterém si také zahrála hlavní roli. Film se objevil v hlavní soutěži mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a byl oceněn cenou mezinárodních kritiků FIPRESCI. Hana rozšířila své působení také za hranice České republiky a momentálně je zastupovaná agenturami v USA a v Itálii. V Americe debutovala v seriálu All Wrong režisérů Kyla Marvina a Mika Covina, kteří byli za svůj filmový debut „Climb” oceněni během filmového festivalu v Cannes v sekci „Un certain regard”, americkou filmovou premiéru si odbyla během filmového festivalu Cinequest s filmem „Fanga” režiséra Maxe Golda. V Čechách je zastupována modelingovou agenturou Elite

Petra Nesvačilová, Hana Vagnerová: Diář Petry Nesvačilové a Hanky Vagnerové, vydává nakladatelství Esence, 136 stran

euromedia diar

Tři zdánlivě obyčejné životy pojí temná minulost...

Mistr thrillerů tentokrát napsal příběh tří lidí, kteří žijí život ve lži. Dokud se jejich osudy neprotnou...

Megan je na první pohled obyčejná máma z předměstí. Má dvě děti, laskavého manžela a taky minulost, kterou úzkostlivě tají. Ray býval nadějným fotografem, ale místo snímků pro prestižní časopisy teď fotí pro bulvár nablýskané a falešné životy celebrit. Jack je detektiv, který se už sedmnáct let snaží rozlousknout podivný případ muže, který beze stopy zmizel. Tři zdánlivě obyčejné životy, které pojí temná minulost...

Strhující thriller, který se stal předlohou stejnojmenného seriálu na Netflixu!

HARLAN COBEN (*1962), absolvent politologických studií, je uznávaným a oblíbeným autorem kriminálně laděných knih – na kontě jich má již 35, deset z nich debutovalo na prvním místě žebříčku The New York Times, vycházejí ve 45 jazycích a Coben za ně byl několikrát nominován či vyhlášen vítězem amerických, britských, francouzských i německých žánrových cen (mj. Edgar Award, Shamus Award, Anthony Award či Dilys Award). Celosvětově se prodalo vice než 75 milionů výtisků jeho knih. V posledních letech je také scenáristou streamovací služby Netflix. Žije s manželkou a čtyřmi dětmi v městečku Ridgewood ve státě New Jersey. Více se o autorovi můžete dozvědět na jeho oficiálních stránkách https://www.harlancoben.com

Harlan Coben: Drž se blízko, přeložila Drahomíra Michnová, vydal Kalibr, 344 stran

euromedia drz se

Novinka od autorky románů Červený adresář a Otazník je polovina srdce

Po těžkém rozvodu jsou pro Esther víkendy bez syna bolestně osamělé, a tak si každou druhou sobotu krátí chvíli na louce u starého dubu. Jednoho dne se tam potká s Ruth – starší dámou s úžasnou schopností soustředit se na vše, co je v životě krásné. Když Ruth vypráví o svém mládí, Ester je jejím příběhem naprosto fascinovaná. Mezi oběma ženami rozkvete nečekané a pevné přátelství. Ale všechno není jen zalité sluncem...

Jaká tajemství Ruth skrývá? Pátrání po odpovědích zavede Esther až do Itálie a k jezeru Como, kde začne zjišťovat, že Ruth v sobě skrývá mnohem víc, než si kdy připouštěla.

Strhující román o touze, vině, nehynoucím přátelství a opětovném nalezení sebe sama po zničujícím vztahu.

Sofia Lundbergová (*1974) je novinářka a bývalá redaktorka, která debutovala úspěšnou knihou Červený adresář. Kritika ji chválí za schopnost strhnout čtenáře a vzít je na cesty časem a prostorem, láskou a ztrátou. Sofia je zářící hvězdou hřejivé – a srdceryvné – skandinávské beletrie.

Sofia Lundbergová: Jiné životy, přeložila Karolína Kloučková, vydalo nakladatelství Ikar, 312 stran

euromedia jine zivoty

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Mrtví prezidenti = Deadpool na hrad!

deadpool200Ztřeštěný Deadpool vtrhl v únoru nejen do kin, ale hlavně do našich komiksových končin díky nakladatelství Crew s Drákulovou výzvou. A ukázalo se, že poptávka po hláškujícím ne-tak-docela-hrdinovi je velká a proto nám vykutálený Deadpool přináší sv...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Filmový muzikál „Bídníci“ aneb kdy(ž) se lůzou staneme?!

bidnici 200Do nového roku 2013 vstupujeme do českých kin s novými muzikálovými „Bídníky“, kteří přicházejí z Velké Británie v režii Toma Hoopera (oscarového tvůrce filmu „Králova řeč“). Victor Hug...