Vítězem 27. ročníku Literární ceny Knižního klubu je Jan Váňa s románem KŘEHKOST

Vítězem 27. ročníku Literární ceny Knižního klubu je Jan Váňa s románem KŘEHKOST

Tisk

krehkost200Laureátem 27. ročníku Literární ceny Knižního klubu se rozhodnutím odborné poroty stal Jan Váňa s knihou Křehkost.

 

 

Jeho rukopis se prosadil v konkurenci 70 zaslaných prací. Odměnou vítězovi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru otevřené knihy.

Vítězné dílo bylo slavnostně vyhlášeno v úterý 20. září 2022 v Klášteře sv. Anežky České v Praze. Slavnostní večer uváděla Monika Valentová.

Oceněnou práci vybrala porota ve složení: spisovatelka, scenáristka a filmová publicistka Tereza Brdečková, spisovatel Pavel Brycz, literární historik a kritik Pavel Janáček, publicistka Kateřina Kadlecová a spisovatelka Jana Šrámková.

Literární cena Knižního klubu je v mnoha ohledech jedinečná. Nezaměřuje se na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy, od svého vzniku v roce 1995 cíleně podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Díla vydaná díky Literární ceně Knižního klubu dosahují literárních i komerčních úspěchů. Například romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové získaly ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Tapetář Emy Labudové byl na tuto cenu nominován.

Křehkost – anotace:

Bára a Filip. Dva mladí lidé podobní tolika ostatním. Dají se dohromady přes Tinder. Nejdřív si píšou, poznávají se, váhají. Šrámy z předchozích partnerství se mísí s touhou konečně objevit pravou lásku. Oba mají za sebou řadu vztahů, mají slibně rozjeté kariéry. Touží se pomalu usadit a třeba i založit rodinu. Ale protože nemůžou hledat návody u svých rodičů, nezbývá jim než si vyšlapat vlastní cestu. Využívají naplno příležitostí, které jim dnešní svět nabízí. Zároveň se však musí podřídit společenským vzorcům, jež jim komplikují život a dělají je zranitelnými. Křehkost vlastní identity je navzdory všem racionálním postojům i technickým vymoženostem jednou z klíčových metafor partnerského vztahu. Co dnes znamená být mužem a ženou? Lze tyto role vůbec nadále naplňovat? Společenský román o životě současných třicátníků si pokládá řadu zásadních otázek.

Jan Váňa (*1986) je spisovatel a kulturní sociolog. Získal doktorát na Katedře sociologie na Fakultě sociálních studií v Brně. Účastnil se řady vědec¬kých stáží např. jako stipendista Fulbrightova programu na Yaleově univerzitě nebo Junior Fellow na Institutu humanitních věd (IWM) ve Vídni. Dlouhodobě se zabývá překračováním hranic mezi literaturou, uměním a sociálními vědami. V roce 2017 publikoval svoji prvotinu, básnickou sbírku Horizont očekávání (Weles). Román Křehkost je jeho prozaickým debutem.

Jan Váňa: Křehkost, vydává Knižní klub, 296 stran

krehkost

Více informací:

www.lckk.cz
www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

temna vez200Komiksové vydavatelství Crew vydalo koncem listopadu grafickou verzi vysoce ceněné knižní série Stephena Kinga Temná věž, konkrétně druhý díl s podtitulem Dlouhá cesta domů. Od originálních knih se v tomto epickém příběhu odkloníme a je na pováž...

Divadlo

Rukojmí bez rizika

IMG 20170814 193557V letním období jsou v kamenných divadlech prázdniny, ale milovníci divadelních představení kvůli tomu smutnit nemusí, protože se mohou kulturním zážitkům oddávat mimo ...

Film

Let’s Dance: Revolution aneb filmová inspirace pro ctitele tanců „free style“

lets danceStačí krok a svět se změní. Do kin přichází čtvrté pokračování americké taneční série Let’s Dance, tentokrát s titulem Let’s Dance: Revolution. A taneční revoluce na pozadí rozpálených ulic v Miami plné úděsnýc...