Roman Patočka bude hvězdou koncertů Pražských symfoniků s Ionem Marinem

Roman Patočka bude hvězdou koncertů Pražských symfoniků s Ionem Marinem

Tisk

fok patocka200Houslový virtuóz Roman Patočka bude hlavní hvězdou koncertů Pražských symfoniků pod taktovkou dirigenta Iona Marina. Program nabídne Houslový koncert Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a „Romantickou“ symfonii Antona Brucknera. Koncerty se uskuteční 5. a 6. října 2022 v 19:30 v Obecním domě.

 

 

Koncerty Pražských symfoniků, které zahájí abonentní řady C a D, budou patřit Romanu Patočkovi a Ionu Marinovi, stejně tak jako Felixi Mendelssohnu-Bartholdymu a Antonu Brucknerovi. Roman Patočka je nejen koncertním mistrem Pražských symfoniků, ale také je vyhledávaným sólistou. S orchestrem FOK vystoupí v Mendelssohnově houslovém koncertu, který patří k jeho nejslavnějším a zároveň i k nejvýznamnějším skladbám svého druhu.

„Klasicismus a romantismus jsou mi nejbližší, nejraději je hraji. Proto se moc těším na Mendelssohnův Houslový koncert, stal se už takovou mojí srdeční záležitostí. Je to nejen opravdu líbivá hudba, ale také je pro houslisty napsán velmi dobře a takzvaně jde do ruky,“ říká k houslovému koncertu Roman Patočka.

V druhé polovině večera pak zazní Brucknerova Symfonie č. 4 „Romantická“. Jedná se o jeho jedinou symfonií, kterou sám opatřil podtitulem.

Taktovky se pro tento večer ujme dirigent rumunského původu Ion Marin, který se řadí k nejvyhledávanějším evropským dirigentům.

„S Ionem Marinem jsme spolupracovali v roce 2021 na koncertu na Pražském jaru a bylo to fantastické. Je to velmi příjemný člověk a krásně se s ním pracovalo, takže se o to více těším, že už se navzájem známe a bude to takové hezké druhé setkání,“ dodává Patočka.

Koncerty se uskuteční 5. a 6. října 2022 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. Ve středu 5. října se od 18:15 také uskuteční Setkání s umělci, kde budou hosty Roman Patočka a Ion Marin. Vstupenky jsou k dispozici na www.fok.cz.

fok patocka

Roman Patočka & Ion Marin
5. 10. 2022, 19:30
6. 10. 2022, 19:30
Smetanova síň, Obecní dům

FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY
Koncert pro housle a orchestr e moll op. 64

ANTON BRUCKNER
Symfonie č. 4 Es dur „Romantická“

Roman PATOČKA | housle

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Ion MARIN | dirigent


Vstupenky a více informací:
www.fok.cz
https://www.facebook.com/events/1103253036922461/1103253043589127/ https://www.fok.cz/cs/roman-patocka-ion-marin


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Sestry Springrovy jsou jako Malé ženy - každá jiná, všechny úžasné

Sestry SpringDěvčata Springrovy vyrůstají na vojenské základně se svojí matkou Meredith a prožívají svoje radosti i strasti všedních dnů. Společně, a zároveň každá zvlášť, se vyrovnávají nejen s odloučením otce, který je služeb...

Divadlo

Vánoční festival v divadlech Rokoko a ABC

vanocni festival divadlo rokoko abcDruhý ročník originálního jednodenního divadelního festivalu se uskuteční v sobotu 8. prosince. Podtitul vánoční skutečně přinese zážitky týkající se největších svátků v roce. Divadelní hry, doprovodný program a...

Film

Čas oponou trhnul, a nejen oponou, ale nic se neděje

tv pohadky200Sledování premiérových pohádek v televizi se věnuji o vánočním čase už nějakou dobu, ale málokdy jsem nadšený. Ne všechno zachrání krásné přírodní slovenské scenérie nebo tajemství a kouzlo starých hradů či zámků. Letos jsem se nedočkal ani...