Vzrušující a autentický příběh z divokých devadesátek

Vzrušující a autentický příběh z divokých devadesátek

Tisk

Kseftmani a pistolnici200Kradená auta, fingované bouračky kvůli pojišťovnám, daňové podvody… To je jen začátek románu o přátelství, který se inspiroval skutečnými událostmi od začátku devadesátých let. „Měl jsem blízko ke světu, který byl tehdy na hraně,“ říká Štěpán Šimek. Začal podnikat v gastronomii a dnes jeho developerská firma staví domy. Kšeftmani a pistolníci jsou jeho čtvrtou knihou.

 

 

Příběh přátelství, poznamenaného honbou za úspěchem v devadesátých letech, vtáhne čtenáře do šedých zákoutí byznysu i reálného života tehdejší doby. Tři snílci stoupají po společenském žebříčku nehledě na důsledky, které je mohou dostihnout. Dvacet pět let trvající let vzhůru. Může to skončit dobře?

Zprvu osamocený Frederik prochází riskantním obdobím, kdy se snaží uspět doslova za každou cenu. Po opětovném setkání s kamarády zažívají společně tryskovou jízdu k vrcholu. Dohromady jim to funguje, jsou úspěšní, žijí na plný plyn, užívají záplavu peněz. Luxusní auta, vzrušující ženy a nekonečné množství alkoholu a drog. Ze života na hraně až na vrchol politiky a byznysu. Klasický formát, který nekončí vždy jen skvěle, a přesto se neustále opakuje.

„K napsání mé čtvrté knihy jsem došel postupně tím, že jsem shrnul moje starší, dosud nepublikované texty, které do sebe nakonec zapadly v barvitém příběhu, jenž sleduje životní osudy tří přátel od překotného přerodu společnosti v devadesátých letech do začátku 21. století,“ přibližuje zrod knihy její autor Štěpán Šimek. „Text přináší atmosféru doby, která neznala, slovy našich státníků, pojem špinavé peníze. Jsem přesvědčený, že příběh vtáhne čtenáře do děje svojí dynamikou, vzrušením a samozřejmě popisem prostředí, které ne každý člověk měl možnost poznat na vlastní kůži. Přináší vhled do myšlení jednotlivých protagonistů příběhu, kteří často jen podléhají tlaku doby, společnosti či blízkých osob, aniž by si uvědomovali možné důsledky. Kniha není žádným filozofickým esejem o souboji dobra a zla, spíše akčním thrillerem, nicméně i ve zběsilé životní jízdě hlavních hrdinů překvapivě najdete to, o co vlastně v knize jde. A to bych nechal na posouzení každého čtenáře,‘‘ dodává autor.

Autentický pohled přináší atmosféru, která formovala myšlení mnoha lidí, s nimiž se dnes setkáváme na vrcholných pozicích. Budete váhat, jestli jsou postavy v knize jen pouzí darebáci nebo si zaslouží i trochu vašich sympatií.

Štěpán Šimek (* 1971)

Podnikatel, spisovatel a milovník dobrého jídla, skvělého vína, literatury a cestování. Nadšený amatérský sportovec. Pochází z Plzně, studoval v Mariánských Lázních, nyní žije s rodinou v blízkosti Prahy – má desetiletého syna.

Kseftmani a pistolnici

KŠEFTMANI A PISTOLNÍCI
Datum vydání: 17. října 2022
Pevná vazba / 220 stran
Vydává: CNC Books


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Hravý způsob, jak připravit budoucího školáka

Grafomotorika perNedávno jste poprvé chovali svůj uzlíček štěstí a letos jste ho chystali na poslední rok ve školce. Příští září už z něho bude velký školák! Do té doby ho ale ještě čeká velký kus práce, který mu může usnadnit divočák Fanda v knize zam...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Je to jen vítr aneb když hon na Romy nekončí

je to jen vitrPříběh filmu ´Je to jen vítr´ je založen na skutečném případu otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu, který si před čtyřmi lety v Maďarsku vyžádal šest mrtvých včetně dvou malých dětí, a na zprávách, kt...