Co číst na začátku listopadu?

Co číst na začátku listopadu?

Tisk

euromedia 200Inspirace na nové knížky z nakladatelství Euromedia Group.

 

 

 

Architekt Adam Gebrian představuje po Barceloně a Lisabonu další zajímavá města – tentokrát v Americe

„Miluju města. Nejvíce ta s bohatou historií a vrstevnatou zástavbou. Rád je objevuju pěšky a pohybu venku dávám přednost před pobytem v interiéru. Cením si fungující hromadné dopravy a veřejného prostoru, který patří všem. Když jsme odlétali do Ameriky, věděl jsem, že naprostá většina mých podobných zálib a zvyklostí dostane při pobytu tam pořádně zabrat.“

Architekt Adam Gebrian spolu se svou ženou Markétou a téměř šestiletým synem Filipem strávil sedm měsíců v USA – v Raleigh v Severní Karolíně, New Yorku a Chicagu.

Jeho další kniha svým formátem navazuje na úspěšné Tři měsíce v Barceloně a Dva měsíce v Lisabonu. I když se díky ní dostanete na skvělá místa, ani tentokrát nečekejte komplexního průvodce nebo soupis všech destinací stojících za návštěvu. Nabídne vám především autentický záznam konfrontace s životním prostorem tolik odlišným od toho u nás doma. Nejlepší cesta, jak si začít vážit věcí, které nám připadají samozřejmé…

Kniha je určena každému, kdo se rád zamýšlí nad věcmi kolem sebe nebo se rád nechává inspirovat nevšedním úhlem pohledu. Osloví cestovatele, kteří se teprve chystají zmíněná místa navštívit, a potěší i ty ostatní, kteří už je třeba znají.

Adam Gebrian (*1979) se narodil v Boskovicích, dětství prožil ve Zlíně. Je vystudovaný architekt, absolvent Fakulty umění a architektury TU v Liberci (2006) a SCI-Arc Los Angeles (2008). Roku 2008 se dobrovolně rozhodl, že se nebude věnovat navrhování domů, ale především tomu, aby ostatní lidé brali architekturu a veřejný prostor vážně. Od té doby za tímto účelem natáčí videa (pořady Gebrian Versus pro TV Seznam, Gebrian: PLUS/MINUS a Překvapivé stavby pro MALL.TV), rozhlasové pořady (Bourání na Radiu Wave), píše články, přednáší, učí, moderuje, diskutuje, konzultuje, fotí, připravuje výstavy. Za „neúnavnou publikační a diskuzní aktivitu ve veřejném prostoru směřující ke zvyšování povědomí o architektonické kultuře" získal v roce 2015 titul Architekt roku. Je také jedním z autorů Centra architektury a městského plánování (CAMP) v Praze, který si dalo za cíl zlepšit veřejnou diskuzi o rozvoji Prahy. V roce 2020 vydal úspěšný knižní debut Tři měsíce v Barceloně, o rok později na něj navázal knihou Dva měsíce v Lisabonu.

Ještě více se o autorovi dozvíte zde:
https://www.mall.tv/gebrian-plus-minus
https://www.mall.tv/gebrian-prekvapive-stavby

Adam Gebrian: Sedm měsíců v Raleigh, New Yorku a Chicagu, vydává nakladatelství Universum, 296 stran

euromedia sedm mesicu v raleigh new yorku a chicagu

Barvitý a podivuhodně moderní příběh o tom, jak objevit své vlastní já a nalézt lásku

Píše se rok 1853 a Alžběta Bavorská, přezdívaná Sisi, má jasno: buď se dočká opojné romantické lásky, kterou opěvují básníci, nebo se nezamiluje nikdy. Není její chyba, že to matka odmítá pochopit. Koneckonců jen proto, že se starší sestra Helena ochotně podřídila matčiným radám a slíbila, že se provdá za rakou¬ského císaře Františka Josefa, ještě neznamená, že i Sisi bez námitek splní, co se od ní očekává. Cítí, že život je něco víc než jen společenské dýchánky a upjaté korzety… Kéž by měla šanci získat zkušenosti z první ruky!

Mezitím se rakouský císař, na něhož byl spáchán pokus o atentát, zotavuje ze svých zranění.

Aby se z nepříjemného zážitku vzpamatoval a uchoval v zemi mír, rozhodne se naplno věnovat svým státnickým povinnostem a slíbí, že se na nadcházející oslavě svých narozenin bude dvořit Heleně Bavorské. Jak lépe sjednotit poddané, než jim oznámit, že budou mít novou císařovnu...?

Ale když se Sisi a František nečekaně setkají v zámecké zahradě – daleko od zvědavých pohledů a nemilosrdné kritiky dvora –, není pochyb o tom, že mezi nimi vzniklo jisté pouto. Postupně jejich tajná setkání přerostou v něco víc a oba musí volit mezi očekáváními, která do nich vkládají jejich příbuzní, a touhou stát si za tím, v co opravdu věří…

Osudy Císařovny můžete sledovat také ve výpravném stejnojmenném seriálu, který právě vysílá Netflix.

GIGI GRIFFIS píše dívčí historické romány, v nichž často představuje méně známé dějinné události a neohrožené hrdinky. Žije v Evropě s tvrdohlavou jorkšírkou jménem Luna a ve volném čase chodí po Alpách, na kole projíždí vesničky a snaží se sníst tolik pochoutek francouzské kuchyně, kolik jen může. Její práce se kromě jiného objevily ve WestJet Magazine, Get Lost Magazine a Fodor’s Travel a byly přeloženy do francouzštiny, italštiny, portugalštiny a estonštiny. Císařovna je její první román pro dospělé. Více se o autorce dozvíte zde: https://gigigriffis.com/

Gigi Griffis: Císařovna, přeložila Světlana Pavlíková, vydalo nakladatelství Ikar, 320 stran

euromedia cisarovna

Bláznivé povídky ve stylu Woodyho Allena

Pokud knihu Depiláž použijete čtenářsky správně, měla by vám zaručeně „vydepilovat“ mizernou náladu.

Realita promíchaná s fikcí v deseti bláznivých povídkách ve stylu Woodyho Allena vám spolehlivě roztáhne koutky úst do stran. Humorný efekt každé povídky na živého čtenáře potvrdila nedávná klinická studie. S touto knihou se můžete bezbolestně depilovat kdykoliv a kdekoliv, aniž by vás okolí označilo za úchyla.

Přečtěte si bláznivé povídky Natalie Rollko, jejichž specifický humor a lehký tón vás jistě dostanou!

Natalie A. Rollko (*1973) se narodila se v Bratislavě. V roce 2001 se přestěhovala do Prahy. Od roku 2011 žije v Brandýse nad Labem. Vystudovala fyzioterapii a sociologii. Působí jako kreativní ředitel, ideamaker, copywriter, příležitostný redaktor, designér, spisovatel a fotograf. Je tvůrcem řady komunikačních konceptů pro národní i nadnárodní společnosti, autorkou a spoluautorkou několika knižních publikací. Její fotografická tvorba byla představena na jedenácti výstavách v Čechách i zahraničí. Knižní publikace Depiláž je jejím povídkovým debutem.

Natalie A. Rollko: Depiláž, vydává nakladatelství Ikar, 120 stran

euromedia depilaz

Vítejte v kouzelném světě vůní a krásy!

Nádherné flakony a omamné vůně... Už jako malá dívka byla Marie Carstensová fascinovaná parfémy hamburských dam. A tak si se sestrou Annou slíbily, že si jednou otevřou vlastní parfumerii.

Se svolením své mentorky Berty Kolbeové, vdovy po známém výrobci mýdla, použiji i pro svůj plánovaný obchod zavedené jméno Douglas. Rozjedou se pro inspiraci do Bruselu, Paříže a francouzského města vůní Grasse, a přitom se setkávají se slavnými osobnostmi té doby, jako jsou Coco Chanel nebo legendární parfumér François Coty.

S mnoha novými nápady se potom vracejí do rodného hanzovního města a začínají plné nadšení pracovat na otevření svého malého obchodu v srdci Hamburku... První díl nové rodinné ságy z atraktivního prostředí.

Charlotte Jacobi je pseudonym autorů Evy-Marie Bastové a Jorna Prechta.

Eva-Maria Bastová je novinářka, vedoucí firmy Bast Medien GmbH a autorka řady knih literatury faktu, detektivek a historických románů. Obdržela četná ocenění, mimo jiné cenu pro Německé místní novináře nadace Konrada Adenauera v kategorii dějin. Jorn Precht je profesor na Vysoké škole medií ve Stuttgartu a vícekrát oceněný autor scénářů filmové a televizní produkce. Napsal několik knih literatury faktu a historických románů a získal cenu bronzový Homer za historický román v roce 2018.

Charlotte Jacobi: Parfumerie Douglas – Vznik rodinného impéria, přeložila Ivana Dirk Lukačevičová, vydalo nakladatelství Ikar, 368 stran

euromedia parfumerie douglas

Povídky o ženách, které hledají cestu ze samoty, i když právě v ní často nacházejí přesně to, co potřebovaly

Žena, která se nedokáže smířit s rozchodem a chodí na tajné návštěvy do bytu bývalého partnera. Setkání dávných kamarádek porovnávajících svá dětská přání s realitou, v níž žijí. Nevšední přátelství desetileté Angeliny s Idou, která o samotě tráví dovolenou, jež měla být svatební cestou. Nebo rande naslepo, co nedopadne podle představ ani jednoho ze zúčastněných...

Osamělé povídky jsou citlivými příběhy žen, které ve zlomových okamžicích hledají novou cestu životem, a ne vždy se jim to daří. Přihlížíme jejich touze vymanit se z každodennosti, která často zůstává nenaplněná, a navzdory všem snahám se ocitají znovu a znovu v osamělé přítomnosti sebe samých. Ale právě tam můžou najít odpovědi i potřebný nadhled.

Michaela Melicharová (*1983) vystudovala výtvarné gymnázium a nyní pracuje v oboru tištěné reklamy ve vydavatelství. Redakčně se podílí na vzniku „příběhů ze života“ v tzv. románových titulech. Literatura je její celoživotní vášní a inspirací – obdivuje například úsporný styl psaní dánské autorky Helle Helle. Aktuálně žije v Praze, kde také příležitostně vede lekce jógy.

Michaela Melicharová: Osamělé povídky, vydalo nakladatelství Ikar, 136 stran

euromedia osamele povidky

Na mobilu děti loví monstra, v lese monstra loví je...

Z nevinné zábavy se stává nebezpečná posedlost... Rodiče ji nechápou, děti ji milují.

Lovci monster jsou hra, s níž školáci tráví celé dny. Musí pochytat imaginární nestvůry, aby pokročili do dalších levelů a překonali spolužáky. Jenomže k tomu je zapotřebí být v určitý čas na určitém místě. I kdyby to mělo být uprostřed noci v temném lese. Ale co když mezi stromy číhá něco víc než jen malovaná postavička...?

Tutéž otázku si začnou klást kriminalisté, když v Klánovickém lese najdou uříznutou nohu. Po zbytku těla není ani stopa, ale pak se začnou ztrácet další lidé...

DAVID URBAN (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i na jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, sbírání komiksů a hraní počítačových her. Rád zdolává lezecké stěny a věnuje se lukostřelbě. Je autorem povídkových sbírek Tři opice (2020) a Výjezdovka (2021), mnohé z publikovaných povídek byly oceněny v nejrůznějších literárních soutěžích. Hra o přežití je po Rozsudku smrti (2021) jeho druhým románem.

Připravuje se také jako audiokniha pod nakladatelskou značkou Témbr
Čte: Filip Švarc
Režie: Daniel Tůma

David Urban: Hra o přežití, vydává nakladatelství Kalibr, 384 stran

euromedia hra o preziti

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Špička válečného komiksu - Fury: Mírotvůrce

fury mirotvurceScénář Gartha Ennise nám přibližuje začátky osudů Nicka Furyho. Marvelovský hrdina se ocitá na vzdálených tuniských pahorkatinách, kde má bojovat proti zákeřným Němčourům. Ocitáme se v období druhé světové války, a pro...

Divadlo

Komedie Poslední ze žhavých milenců se Simonou Stašovou má za sebou skoro 12 sezón

posledni ze zhavych milencu 200Komedie Poslední ze žhavých milenců, patří mezi nejúspěšnější díla známého amerického autora Neila Simona. Řadu sezón se těšila velké divácké přízni na Broadwayi. Skvělá je již svým námětem a přímo dokonalá dí...

Film

Z Paříže do Paříze bez dokladů a bez peněz

z-parize-do-parize-4Bratři Maurice a Joseph jsou kluci. Jednomu z nich je deset, druhému dvanáct a bydlí v Paříži, kde mají příležitostí pro svá klukovská dobrodružství více než dost. Jednoho dne se ale všechno změní – maminka jim musí na kabát při...