Nekompromisní televizní moderátor Jakub Železný vydal knihu křehkých příběhů o ženách

Nekompromisní televizní moderátor Jakub Železný vydal knihu křehkých příběhů o ženách

Tisk

kinskeho-zahrada200K čtenářům se dostává beletristická prvotina respektovaného televizního moderátora a novináře Jakuba Železného. „Kinského zahrada“ je povídkovou knihou s velkou duší. Na pozadí tajuplné a kouzelné pražské Kinského zahrady se odehrává 12 příběhů žen. Jejich osudy budou každému z nás blízké, protože jsme je sami zažili nebo je známe z blízkého okolí. Jsou totiž o vztazích a dokazují, že ty byly vždy a ve všech dobách velmi komplikované. „Kinského zahrada“ je výjimečnou knihou pro svůj obsah i možnost pohlédnout na ostříleného novináře, který se zabývá více než 30 let převážně politickým zpravodajstvím, jako na člověka s velkým srdcem a pochopením.

 

Zahradu Kinských si Jakub Železný jako dějiště svých příběhů nevybral jen pro její nádheru, romantická zákoutí a jedinečnou atmosféru. Rozkládá se totiž v jeho rodné čtvrti – v městské části Praha 5. „Řada postav, které v knize vystupují, má nějaký reálný předobraz. Ačkoliv vznikly v mojí fantazii, atmosféra Smíchova a rozsáhlých sadů mě inspirovala a podnítila,“ říká Jakub Železný. „Příběhy jsou tom, jak složité je předivo vztahů mezi muži a ženami. Věřím, že každý, kdo někdy opravdu prožíval vztah s někým jiným, v nich najde odpovědi na otázky, které si tehdy sám kladl,“ vypráví autor.

V povídkách čtenáři najdou příběhy žen, které se odehrávají v různém čase, v době před revolucí i po ní, v současnosti, a tak trochu i v budoucnosti. Všechny jsou jiné, a přesto podobné. Spojuje je propracovaná komunikační strategie, vnitřní monolog, vzpomínka, přítomnost muže a samozřejmě také atmosféra Kinského zahrady.

Svébytnou součástí knihy jsou mimořádné ilustrace Ilony Polanski z ilustrátorského dua Tomski & Polanski, která proslula svými buclatými stylizovanými postavičkami, protáhlými jezevčíky, zářivými barvami a nadsázkou.

kinskeho-zahrada

Jakub Železný je český novinář a moderátor. S Českou televizí poprvé spolupracoval v roce 1999, kdy moderoval Nedělní ráno. Od roku 1993 byl bezmála 20 let v Českém rozhlase. Ve zpravodajství České televize působí od roku 2002. Moderoval diskusní pořad Špona, Dobré ráno s ČT, Studia ČT24, Interview ČT24, Týden v regionech (Brno) aj. včetně řady speciálů a mnoha předvolebních debat. V současnosti uvádí Události a Události, komentáře.
Je synem spisovatelky Marty Davouze a politika a podnikatele Vladimíra Železného.

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/83063457/kinskeho-zahrada


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Život v kleci o fighterech smíšeného bojového umění

život v kleci 200Život v kleci popisuje Daniel Barták, jeden z trenérů MMA a sportovní novinář Libor Kalous. Věnují se v současné době jednomu z nejoblíbenějších sportů v České republice, jehož popularita vzrostla zejména v posledních letech.

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc chystá premiéru Lišky B. v dramatizaci Miroslava Krobota

Liska200Jedním z vrcholů sezony Moravského divadla Olomouc bude 19. ledna 2024 premiéra inscenace Liška B. Jak známo, Těsnohlídkovy povídky o mladé lišce, které vycházely v novinách, zaujaly už před sto lety i věhlasného Leoše Janáčka, pro něhož se staly libre...

Film

Nezdolná Jiřina Bohdalová si z lásky vrásky nedělá

altNový film Jiřího Stracha se s klidným svědomím dá přirovnat k o 11 let staršímu Babímu létu, ve kterém jako manželská dvojice, potýkající se se stářím, zářil Vlastimil Brodský a Stella Zázvorková. S filmem Vrásky z lásky h...