Žranice v sametu aneb naše země nevzkvétá

Žranice v sametu aneb naše země nevzkvétá

Tisk

Kucharski 200V novém videu „Oděni v sametu“ kapely Kucharski zazní citace ze slavného novoročního projevu Václava Havla z roku 1990. Režisér Tomáš Matonoha zpracoval vizuálně další skladbu z druhého řadového alba ,,Beze jména“, na kterém neotřelí klasici alternativy Kucharski dávají vyniknout básním Jiřího Kucharského.


Nela Boudová hraje i ve druhém videoklipu kapely Kucharski z připravované triologie. Tentokrát se účastní hostiny a zažívá daleko příjemnější chvilky než v prvním videu Vážená paní, kde prchala před nevhodným nápadníkem. I tento videoklip byl natočen na zámku v Náměšti nad Oslavou. Režisér a herec Tomáš Matonoha hlavní ideu videoklipu: „Třicet tři let po sametové revoluci, kdy se symbolicky odzvonilo jedné éře v naději, že bude lépe, lze konstatovat, že očekávání zůstala pro mnohé nenaplněna. A kdoví jestli se kdy naplní. Pro mnohé „naše země nevzkvétá“, je to fakt alespoň pro ty, co chtějí vidět realitu jaká je. Bohužel i nadále platí a platit bude, že sytý hladovému nevěří… Tak na zdraví.“

Kapela Kucharskí se sešikovala v roce 2018 pod vedením nezaměnitelného zpěváka Václava Bartoše (Fru Fru, ex Pluto atd.). Druhé album „Beze jména“, vyšlo na jaře 2021 a oproti debutu „Láska co bezhlavě bolí“, se současné skladby vyznačují košatějším zvukem a písničkovými formami. Přestože lehce alternativní sound, charakteristický zvuk a zpěv jsou pro kapelu jedinečné, kapela si zakládá na videoklipech.

Václav Bartoš, zpěv
Víťa Košíček, klávesy
Vítězslav Patočka, bicí
Adam Kotrba, basa
Vladimír Dudek, kytary

Kucharski1

Více informací: https://www.facebook.com/kucharskiband/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vydejte se za zákulisím Opravdových zločinů

opravdove zlociny 200V nakladatelství CPRess vyšla kniha Opravdové zločiny vycházející ze stejnojmenného oceněného podcastu, za kterým stojí Lucie Bechynková a Barbora Krčmová.

 

...

Divadlo

Zhudebněná biografie překrásného děcka

200divDo Hradce Králové soustředila své tvůrčí síly dvojice Baláš - Brousek, aby v originálním zpracování mohla na scéně Klicperova divadla znovu ožít smyslná blondýna s ještě smyslnějšími iniciály.

...

Film

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...