Dějiny světa jsou v rukou bezdomovců

Dějiny světa jsou v rukou bezdomovců

Tisk

dejiny sveta200Lidé bez domova, kteří si v největších českých městech vydělávají prodejem magazínu Nový prostor, i letos před vánoci nabízejí krom časopisu též knihu. Již tradičně je to soubor textů dvorního fejetonisty Nového prostoru Jana Sterna. Kniha fejetonů nese název Od ještěrů k robotům a vyšla 14. listopadu.

 

„Jsou to jakési Dějiny světa. Autor čtenáře provádí od druhohor až do roku 2060. Neboť krom exkurzů do historie se pokusil v závěru knihy i o prognostiku. Samozřejmě s ironií a nadsázkou sobě vlastní. Právě díky "prognostickým" fejetonům se do tituly knihy dostali i roboti, jimž patrně patří budoucnost,“ řekla ředitelka společnosti Nový prostor Dagmar Kocmánková.

Sternovy humoristické fejetony vycházejí v Novém prostoru od roku 2008. Za tu dobu jich autor připravil na tři stovky. V minulosti vyšly již tři knižní výbory (2016, 2017, 2020).

„Rozdíl je, že předchozí knihy byly sestaveny povětšinou z textů, které vyšly v časopise. Tentokrát je kniha sestavena z fejetonů psaných v drtivé většině přímo pro knižní vydání. Jen pár jich mohli čtenáři potkat na stránkách časopisu. Občas jsem opustil čistě humoristickou pozici a trochu víc si nad dějinami podumal. Jakkoli vždy s neodpovědností a lehkověrností humoristy,“ podotkl autor knihy Jan Stern.

Stejně jako v minulých letech budou lidé bez domova výhradními prodejci knihy, v knihkupectvích se k ní čtenáři nedostanou. Z každé prodané knihy získají bezdomovci polovinu ceny, tedy sto korun. To pro ně samozřejmě představuje vítaný bonus, obzvlášť před Vánoci.

„Naši prodejci bydlí většinou na ubytovnách a i je samozřejmě postihuje rozkolísání ekonomiky. Něco navíc k běžnému výdělku se jim proto bude hodit,“ uvedla Kocmánková.

Tři předchozí Sternovy knihy se prodávaly dosti dobře. V prvním případě čtenáři rozebrali náklad 3 700 výtisků, ve druhém 4 000 a ve třetím dokonce 4 500 výtisků. Vždy zhruba během jednoho roku. V úspěch věří v Novém Prostoru dle slov jeho ředitelky Dagmar Kocmánkové i tentokrát. Proto kniha opět vychází v nákladu 4 500 výtisků.

dejiny sveta

Klienti Nového prostoru prodávali v minulých letech i jiné knihy. Například knižní soubor komiksových stripů Arnošti, které v časopise již léta vycházejí, nebo výroční knihu ke dvaceti letům časopisu.

Nový prostor vychází od prosince 1999. Vznikl pod názvem Patron, od roku 2001 nese název současný. Prodávají ho bezdomovci a jiní sociálně znevýhodnění lidé. Z prodeje časopisu mají polovinu ceny (v současnosti 25 korun). Časopis se prodává v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Pardubicích a v Nymburce.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Na světě je spousta lidí, kteří touží být strojem

byt-tak-strojem 200V nakladatelství Práh vyšla zajímavá kniha Být tak strojem s podtitulem Putování mezi kyborgy, utopisty, hackery a futuristy, kteří řeší skromný problém lidské smrtelnosti.

 

...

Divadlo

Nabarvené ptáče představilo první díl s názvem Bastard
ImagePalissimo Company uvedlo 7. a 8. února v divadle Archa reprízu kontroverzního tanečního představení z trilogie Nabarvené ptáče jeho první část s názvem Bastard. Že se jedná o skrze neotřelé a velmi poeticky zaměřené...

Film

Podzimní schéma České televize klepe na dveře

ctv 200Zatímco letní měsíce slouží k provětrání archivu a na obrazovkách se objevuje jeden evergreenový seriál a film za druhým, bývá září startovní čarou pro nové televizní projekty. Česká televize se rozhodla v boji o diváky s konkurenčními te...