Poslední listopadové novinky z Euromedia Group

Poslední listopadové novinky z Euromedia Group

Tisk

euromedia 200Nenechte si ujít nové knihy, které vycházejí v těchto dnech v Euromedia Group.

 

 

 

Karel Felt: SPARTA - 130 LET FOTBALOVÉ HISTORIE

V listopadu 2023 oslaví nejúspěšnější český fotbalový klub AC Sparta Praha 130. výročí od svého založení.

Renomovaný novinář Karel Felt přibližuje jeho historii formou 130 medailonků nejvýznamnějších českých a československých fotbalových osobností, převážně hráčů, ale i trenérů či funkcionářů. Nechybí ani kapitola věnovaná kompletní historii klubu nebo přehledné statistiky a mnoho unikátních fotografií.

Celý projekt vznikl ve spolupráci s klubem AC Sparta Praha, který touto publikací zahajuje rok oslav.

Předmluvou knihu opatřil rekordman v počtu ligových titulů - čtrnáctinásobný mistr ligy se Spartou Jiří Novotný. Ten mimo jiné říká: „Jsem hrdý, že z rekordních 36 titulů jsem se podílel na čtrnácti. Každý z nich mám zapsaný v paměti, stejné jako spoluhráče a trenéry, s nimiž jsme společné na vrchol došli. A nejen já doufám, že se sparťané dočkají těch chvil, kdy budou pod balkónem hlavní tribuny na Letné šťastní fanoušci slavit titul, skandovat jejich jména a prožívat společně neopakovatelné chvíle, které se nikdy neomrzí, protože jsou nádherné. Pro ně se fotbal hraje.“

Karel Felt: SPARTA – 130 let fotbalové historie, vydává nakladatelství Universum, 360 stran

euromedia sparta 130 let

Kontroverzní francouzský spisovatel ohlásil svůj poslední román

Píše se rok 2027, když francouzskou společnost zahlcenou prezidentskou kampaní ochromí kybernetické a teroristické útoky. Pachatelé cílí povětšinou na symboly moderní západní civilizace a využívají natolik pokročilé digitální efekty, že je obtížné rozlišit mezi iluzí a realitou.

Také Paul Raison, poradce a důvěrník ministra hospodářství, se občas propadá do iracionálních snů, zatímco jeho rodinný život je na pokraji zániku. Se ženou sice žijí v luxusním bytě uprostřed Paříže, ale dávno se navzájem odcizili. Nemají ani děti, ačkoli ty „už dnes k záchraně páru nestačí“. Svým sourozencům nerozumí: jeho sestra z chudého průmyslového regionu zůstala jako silně věřící v domácnosti, bratr se nechává udupávat svou manželkou a žije jen pro restaurování tapisérií. S otcem se vídá spíš z povinnosti, otcova družka se ho bojí. Z ospalého pozvolného rozpadu rodinu vytrhne až nevratný zásah shůry. Z nemoci se paradoxně rodí vůle k životu, neštěstí je příležitostí ke sblížení.

Román se na počátku velkolepě rozlévá do mnoha proudů, ale mnohé z nich po cestě oslabují a vytrácejí se. Chaotická a živelná Paříž kontrastuje s nostalgickým a klidným venkovem, velké dějiny, dost možná předzvěsti budoucího vývoje, se prolínají s nadčasovými individuálními osudy. Ministr hospodářství jakožto účastník politického boje pracuje s pomocí poradenské firmy na svém charismatu, bezpečnostní složky hledají indicii, která by je přivedla na stopu geniálních teroristů, a jiní hrdinové se mezitím učí naslouchat šumění listí ve větru a objevují rozkoš milostného doteku. Blízkost nicoty je však všudypřítomná…

Michel Houellebecq (*1956) patří k nejznámějším a nejpřekládanějším autorům současnosti. Vystudoval lyceum a vysokou školu zemědělskou. Psal a publikoval poezii a roku 1991 vydal biografii H. P. Lovecrafta. Roku 1994 na sebe upozornil románem Rozšíření bitevního pole, který byl přeložen do řady jazyků (č. 2004). Druhý román, Elementární částice (1998, č. 2007), ho rázem vynesl na literární nebe a získal za něj roku 2002 ocenění IMPAC Dublin. Ještě větší čtenářský ohlas vyvolala následující Platforma (2001, č. 2008) - po vydání této knihy, přeložené do pětadvaceti jazyků, byl poprvé obviněn z rasové nenávisti. Česky dále vyšly prózy Možnost ostrova (2007), Mapa a území (2011; Goncourtova cena 2010), Podvolení (2015) a Serotonin (2019). Vyšel také svazek autorových Esejí (2020) a slovní přestřelka dvou předních francouzských intelektuálů Veřejní nepřátelé (2022): Michel Houellebecq a Bernard-Henri Lévy. Ačkoliv autor patří nejen ve Francii, ale i ve světovém měřítku k nejprodávanějším, zajímá se o něj akademický svět a jeho texty se analyzují v odborných kruzích, literární kritika mu dlouho nemohla přijít na jméno. Romány pro něj totiž nejsou prostředkem k předvedení vlastních jazykových schopností, ale slouží mu především jeho nástroj pro analýzu okolního světa. Pozoruhodně empaticky popisuje zejména osamocení jedince v davu, vykořenění člověka, který nedokáže souznít s ostatními, navázat komunikaci a už vůbec ne citový vztah.

Michel Houellebecq: Zničit, přeložil Alan Beguivin, vydává Odeon v edici Světová knihovna jako 266. svazek, doslov napsala Tereza Matějčková, 544 stran

euromedia  znicit

Vladimír Mertlík: JOSEF MAŠÍN – CESTA, KTERÁ NIKDY NESKONČILA

Kniha Vladimíra Mertlíka Cesta, která nikdy neskončila se vrací k velkému příběhu dějin třetího odboje. Autor řadu dní naslouchal intimním a nikdy nezveřejněným vzpomínkám Josefa Mašína na cestu skupiny bratří Mašínů sovětskou zónou Německa.

Vyprávění posledního žijícího účastníka bojů s více než 20 000 příslušníky Volkspolizei a Rudé armády, které udivily svět, přináší unikátní svědectví a detailní pohled na charaktery členů skupiny a jejich vzájemné vazby.

Rodinný obrazový archiv odkrývá poprvé také dramatické osudy bratrů Josefa a Ctirada i Milana Paumera po dosažení Berlína a v následujících desítkách let jejich životů.

VLADIMÍR MERTLÍK (*1945) je scenáristou a producentem rozhlasových i televizních pořadů a vícedílných sérií historických dokumentů Toulky s Ladislavem Smoljakem (2006), Lucemburkové (2010), V záři císařské koruny (2016), Doteky Karla IV. (2016) a Habsburkové – Nelehká samota trůnu (2016). Je autorem knih Život jako menu (2004), Toulky s Ladislavem Smoljakem (2010), Lucemburkům v patách (2011), Zápisník hladového muže (2011), Habsburkové – Nelehká samota trůnu (2017), Zdravíčko, doktore! (2017), Lví silou, vzletem sokolím (2018) a V první linii armádní generál Petr Pavel (2019), která se stala nejprodávanější knihou nakladatelství Academia v roce 2019 a na jejíž úspěch navázala i stejnojmenná audiokniha, vydaná o rok později nakladatelstvím Témbr. V roce 2020 vyšla autorovi kniha unikátních rozhovorů Mašínovi – Ve stínu šibenice a v roce 2021 potom ještě kniha Nevšední rozhovory v Café Signál.

Vladimír Mertlík: Josef Mašín – Cesta, která nikdy neskončila, vydává nakladatelství Universum, 236 stran

euromedia josef masin

GENERÁL PAVEL V ROZHOVORECH S JOLANOU VOLDÁNOVOU

Syrový a upřímný rozhovor Jolany Voldánové s generálem Petrem Pavlem. Zkušená moderátorka se v otázkách nevyhýbá žádným tématům – o dětství, společenských názorech, členství v KSČ, zkušenostech z NATO či důvodech, proč se Petr Pavel rozhodl kandidovat na prezidentský post.

„…může to vypadat sebenaivněji nebo sebebeznadějněji, ale prostě chci zkoušet změnit blbou náladu v náladu dobrou. A myslím si, že to jde a že tomu může hodně pomoct právě to, že se to nejprve odšpuntuje na vršku. Protože když lidi vidí, co se teď v této zemi a v politice děje, tak musejí být opravdu znechucení. Jestli se na to dívá velká část lidí jako já, když vidí, co politici občas předvádějí, jak beztrestně to mnohým z nich prochází, jak se nám často smějí do tváře za něco, za co bychom my všichni ostatní byli potrestaní, tak to samozřejmě nemůže budit velký optimismus. Když to ale bude jinak a lidi alespoň začnou mít pocit, že pravidla platí pro všechny a že je tady možnost přijít s dobrým nápadem a nebýt za to hned po zásluze potrestán, a když pak takový nápad dostane zelenou, tak se to začne trošku hýbat dopředu. A myslím, že pak by se pomalu mohla měnit i ta blbá nálada, kterou tu dnes už zase bohužel máme.“

Petr Pavel (*1961)
Armádní generál ve výslužbě. Jeho mise v armádě začala touhou po dobrodružství a samostatnosti, proto v roce 1975 nastoupil na Vojenské gymnázium v Opavě. Poté absolvoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově a postgraduální zpravodajské studium v Brně a v Praze. Speciální kurzy absolvoval také u Defense Intelligence Agency v USA, na Vysoké štábní škole v Camberley, ve Velké Británii, na Královské akademii obranných studií v Londýně a na King’s College London, kde získal titul Master of Arts (M.A.) v oboru mezinárodních vztahů. Účastnil se mise UNPROFOR v bývalé Jugoslávii a mise Iraqi Freedom v USA, Kataru a Iráku. Vrcholy jeho vojenské kariéry bylo jmenování náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky v roce 2012 a následně, v roce 2015, zvolení předsedou Vojenského výboru NATO, nejvyšším vojenským představitelem Aliance. Během své služby obdržel řadu nejvyšších českých i mezinárodních vyznamenání a ocenění.

Jolana Voldánová (*1969)
Česká rozhlasová a televizní moderátorka. Od roku 1989 působila v Československém rozhlase, o necelé čtyři roky později začala pracovat v České televizi, kde moderovala hlavní zpravodajskou relaci až do roku 2013. Čtyřikrát vyhrála anketu TýTý v kategorii Osobnost televizního zpravodajství. Dnes pracuje na volné noze, moderuje kulturní a společenské akce, firemní konference a eventy, workshopy firemní kultury a vede mediální tréninky krizové komunikace. V roce 2021 byla tiskovou mluvčí a tváří celonárodního projektu Sčítání lidu, domů a bytů Českého statistického úřadu. Napsala dvě knížky: K čemu jsem došla a Kafe s Jolanou.

Petr Pavel, Jolana Voldánová: Generál Pavel v rozhovorech s Jolanou Voldánovou, vydává Universum 264 stran

euromedia general pavel

KNIHA O KLIMATU: Napsala a sestavila Greta Thunberg

„Odehrává se nejdůležitější příběh naší planety, o kterém se musí mluvit, jak jen to naše hlasy dovolí. Musí se o něm mluvit v knihách či novinových článcích, ve filmech i v hudebních textech, u snídaně, při společných večeřích a rodinných setkáních, ve výtahu, na autobusové zastávce i v obchodě. Ve školách, v zasedacích místnostech, na tržišti. Na letišti, ve fitku i v baru. Na poli, v dílně, po celé továrně. Na světových fórech, politických schůzkách i fotbalových utkáních. Ve školkách i v domovech pro seniory. V nemocnicích i u automechanika. Na Instagramu, TikToku a ve večerních zprávách. Na odlehlých stezkách i v ulicích a na náměstích v našem rodném městě či na venkově. Nadešel čas, abychom si předávali tento příběh a možná změnili jeho konec.“

To je důvod, proč se Greta Thunberg rozhodla využít svou platformu k vytvoření knihy, opírající se o nejlepší vědecké práce, které jsou v současné době k dispozici.

Kniha o klimatu představuje globální přehled toho, jak jsou mnohé krize na planetě propojeny, a předkládá nepřikrášlenou pravdu, jak a proč se náš svět mění. Od tání ledových šelfů po suverenitu domorodců, od „fast fashion“ po budoucnost potravin a trvalé udržitelnosti. Všechna svědectví jsou zde prezentována jako reálné příběhy o změnách, akci a odolnosti, umocněné všeříkajícími grafy a fotografiemi.

Vedle nich sdílí Greta své vlastní příběhy o učení, demonstracích a světovém odhalení greenwashingu a poukazuje na to, do jaké míry jsme byli drženi v nevědomosti.

Greta Thunberg se narodila v roce 2003. V srpnu 2018 zahájila školní stávku za klima před švédským parlamentem, která se rozšířila do celého světa. Je aktivistkou v rámci Fridays for Future a vystoupila na klimatických shromážděních po celém světě stejně jako na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, na kongresu USA a v OSN.

Greta Thunberg: Kniha o klimatu, přeložili Dagmar Kleinová, Eva Vlčková a Jan Grünwald, vydává nakladatelství Universum, 464 stran

euromedia kniha o klimatu

Světový bestseller v nové úpravě!

Oblíbený příběh Charlieho Mackesyho o společném putování chlapce, krtka, lišky a koně a jejich cestě za domovem byl adaptován do podoby krátkého animovaného filmu, který poběží o letošních Vánocích ve Velké Británii.

Tato krásně zpracovaná kniha oslavuje práci více než stovky animátorů a dvou let výroby filmu - Charlieho charakteristické ilustrace ožívají v plných barvách s ručně kreslenou tradiční animací a doprovodným ručně psaným scénářem.

„Doufám, že vám tato kniha dodá odvahu a budete se díky ní cítit milováni.“ S láskou Charlie

Óda na nevinnost a laskavost, která si získala srdce milionů čtenářů na celém světě, vypráví o přátelství mezi zvídavým chlapcem, lačným krtkem plným chuti do života, mlčenlivou liškou, kterou strázně naučily ostražitosti, a moudrým, něžným koněm. Všichni čtyři společně objevují širý svět. Navzájem si kladou otázky. Cestou procházejí bouřemi. Učí se milovat.
Tento univerzální, laskavý příběh je určen pro všechny čtenáře bez rozdílu věku.

Vstupte v díle oblíbeného britského umělce Charlieho Mackesyho do světa čtyř postaviček a nezvyklých přátel: chlapce, krtka, lišky a koně. Objevte jejich příběh a nanejvýš důležité životní lekce o naději, laskavosti a přátelství.

Na celém světě se prodalo více než 3,3 miliony výtisků. Kniha se mnoho týdnů držela v čele žebříčku bestsellerů New York Times a Sunday Times a získala i řadu ocenění (např. za nejlepší knihu roku Waterstones Book of the Year a Barnes and Noble Book of the Year).

Charlie Mackesy (*1962) je britský umělec, karikaturista a ilustrátor, žije v Londýně. Na instagramu ho sleduje více než milion followerů.
Více o autorovi se dozvíte na https://www.charliemackesy.com/ a sledovat ho můžete také na Instagramu @charliemackesy.

Charlie Mackesy: Chlapec, krtek, liška a kůň – Kreslený příběh, přeložila Eva Klimentová, vydává nakladatelství Pragma, 192 stran

euromedia Chlapec krtek liska a kun

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Regula Elizabeth Fiechter: Mystická Lenormand

Mysticka  Lenormand 200Pro Regulu Elizabeth Fiechterovou musel být splněný sen dostat do rukou vzácnou možnost „přepracovat, uhladit a načechrat“ své oblíbené karty. Lenormand, nádherné, věky přežívající dílo madame Lenormand, která s těmito kar...

Divadlo

Komedie s Drábkem

drabek perexPřiznám se, že jsem si své dojmy z premiéry hry Jedenácté přikázání aneb Mucholapka nechala pořádně uležet. Ne snad, že bych byla tak líná anebo vytížená, ale ona je to s tím režisérem Drábkem prostě těžká práce. Je totiž jiný a ...

Film

La Película aneb průvodce španělských filmem
ImageLetošní festival španělských filmů už klepe na dveře. V Praze se stane útočištěm španělštiny kino Světozor od 14. do 19. února a poté se festival přestěhuje do brněnského kina Art od 20...