José Cura oslaví s Pražskými symfoniky své životní jubileum

José Cura oslaví s Pražskými symfoniky své životní jubileum

Tisk

fok cura200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK připravil koncerty s José Curou k příležitosti jeho 60. narozenin. Světoznámý operní pěvec se představí nejen jako znamenitý tenorista ve scénách z oper Giuseppe Verdiho, ale také jako dirigent a skladatel, neboť uvede v české premiéře svou skladbu Te Deum a symfonickou suitu z opery Montezuma a Rudý kněz. Koncerty se uskuteční 13. a 15. prosince 2022 v 19:30 v Obecním domě.

Argentinský operní pěvec José Cura se vrátí na pódium Smetanovy síně Obecního domu, aby vystoupil s Pražskými symfoniky ve výjimečných koncertech ke svému významnému životnímu jubileu. Cura byl v letech 2015–2018 rezidenčním umělcem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. V rámci této rezidence Cura rekapituloval svou pěveckou kariéru, dirigoval dva symfonické koncerty za sezónu, ale také uskutečnil premiéry některých ze svých skladeb, jako např. Jestliže zemřu, přežij mě!, zhudebňující poezii Pabla Nerudy, českou premiéru Magnificat a světovou premiéru oratoria Ecce Homo.

„Mám obrovské štěstí, že svoje životní jubileum oslavím hned s několika svými rodinami. Jedna z těch mých úplně nejmilejších, v mojí kariéře i v mém životě, jsou Pražští symfonikové. A je to pro mě tedy nesmírná pocta, že zrovna takový ansámbl pro mě organizuje tyto dva narozeninové koncerty. Nemohl jsem si přát lepší dárek,“ říká k chystaným koncertům José Cura.

V první části večera zazní pod taktovkou Cury dvě jeho autorské skladby. Bude to symfonická suita z opery Montezuma a Rudý kněz, která měla premiéru v roce 2020, a skladba Te Deum, které doprovodí Královéhradecký dětský sbor Jitro pod vedením Jiřího Skopala. Obě díla zazní v české premiéře.

V době pandemie jsem se ze zoufalství z toho, že jsem musel zrušit všechny projekty, rozhodl využít svůj čas ve „vězení“ k výběru některých tanců z opery Montezuma a Rudý kněz za účelem vytvoření symfonické suity, abych alespoň některé části opery mohl předvést v koncertní verzi. Te Deum, které jsem zkomponoval také během lockdownu, mělo premiéru v Bukurešti 5. září 2021 na festivalu George Enescu. Měl jsem tu čest spolupracovat nejen s jedním z největších světových orchestrů, London Philharmonia, a dvěma špičkovými sbory, oba z rumunského rozhlasu, ale také se svou kamarádkou a úžasnou maďarskou sopranistkou Polinou Pastirchak,“ dodává k programu Cura.

fok cura Polina Pastirchak

Druhá část večera bude patřit scénám z oper Giuseppe Verdiho Otello, Aida a Nabucco, které Cura zazpívá společně se sólistkami Polinou Pastirchak a Ester Pavlů a také s Kühnovým smíšeným sborem pod vedením Jakuba Pikla.

Taktovky se v druhé polovině ujme Curův velký přítel Mario de Rose.

Koncerty se uskuteční 13. a 15. prosince 2022 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. Před oběma koncerty proběhne od 18:15 také Setkání s umělci, kde se návštěvníci mohou osobně setkat s José Curou. Vstupenky jsou k dispozici na www.fok.cz.

fok cura

Happy Birthday, José
13. 12. 2022, 19:30
15. 12. 2022, 19:30
Smetanova síň, Obecní dům

JOSÉ CURA
Symfonická suita z opery Montezuma a Rudý kněz (česká premiéra)
Te Deum (česká premiéra)

GIUSEPPE VERDI
Otello, Aida, Nabucco

José CURA | tenor
Polina PASTIRCHAK | soprán
Ester PAVLŮ | mezzosoprán
KRÁLOVÉHRADECKÝ DĚTSKÝ SBOR JITRO
Jiří SKOPAL | sbormistr

KÜHNŮV SMÍŠENÝ SBOR
Jakub PIKLA | sbormistr

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Mario DE ROSE, José CURA | dirigent

Více informací:

Web FOK: www.fok.cz
FB událost: https://www.facebook.com/events/2090230974469661/2090230984469660/
Vstupenky a více informací: https://www.fok.cz/cs/happy-birthday-jose


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Můj rok 1958 aneb Ohlédnutí do minulosti

muj rok 200Dostali jsme se do roku, který končí osmičkou a nakladatelství BizBooks toho využilo a nejen pro ty, kteří letos oslaví 60 let, připravilo knihu Můj rok 1958. Pokračují tak v zajímavém nápadu, totiž Série Můj rok a musím uznat, že se jim to poved...

Divadlo

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...

Film

Co zosobňují Oscary

oscar soska200Tak skončilo letošní oscarové klání. Ocenění opět děkovali a vznikal dojem, že Amerika znovu nabídla to nejlepší, co nabídnout mohla. Zvítězilo Argo (na snímku), hlásající že američtí správní hoši dokáží vysvobodit rukojmí i ...