Přinášíme inspiraci na čtení

Přinášíme inspiraci na čtení

Tisk

euromedia 200Podívejte se, jaké knihy vyšly v posledních dnech v nakladatelství Euromedia Group.

 




Co když je někdy lepší nechat vraha jít...?

Právník Jake Brigance přijme obhajobu Drewa Gamblea, mladíka obviněného z vraždy policisty. Ostře sledovaný soudní proces rozděluje zdejší obyvatele – mnozí chtějí rychlý soud a trest smrti, ale Jake to vidí jinak.

Jakmile zjistí o případu víc, pochopí, že musí udělat vše pro to, aby Drewa, kterému je pouhých šestnáct let, zachránil. Jakeovo odhodlání najít pravdu ohrožuje jeho kariéru i bezpečí jeho rodiny.

Román Čas odpouštět je plný soudních machinací, maloměstských intrik a dějových zvratů, které jsou typické pro strhující příběhy Johna Grishama, jenž opět potvrzuje svou pověst mistra právnických thrillerů a výjimečného vypravěče.

Vychází také jako audiokniha pod nakladatelskou značkou Témbr

John Grisham (*1955) vystudoval práva na Mississippské univerzitě, pak se věnoval advokátní praxi a na čas i politice. Debutoval v roce 1989 titulem …a je čas zabíjet, jenž vyšel v neznámém vydavatelství Wynwood Press poté, co jej odmítlo 28 nakladatelů - ke své škodě, jak se později ukázalo. Už jeho následující kniha Firma (1991) totiž zaznamenala fenomenální úspěch: téměř rok neopustila žebříček bestsellerů New York Times a podobně se od té doby rok co rok vede každému novému autorovu právnickému thrilleru. S oblibou ovšem také občas opustí právnické téma (mj. Mississippské povídky, Obchodník...) a „odskočí“ si i do jiného prostředí, nejčastěji sportovního (novely Trenér, Hra o pizzu či Calico Joe).

John Grisham: Čas odpouštět, přeložil Ivan Ryčovský, vydává nakladatelství Kalibr, 560 stran

euromedia cas odpoustet

Inspirativní příběh akrobatického letce

Inspirativní příběh akrobatického pilota Martina Šonky, jenž se v roce 2018 stal mistrem světa respektované letecké série Air Race.
Jeho cesta k absolutní světové špičce ale zároveň ukazuje, jak se vyplácí snít, protože i zdánlivě nereálné touhy mohou být – pokud tvrdě pracujete a jdete si za nimi – jednou naplněny.

Obyčejný kluk ze Sezimova Ústí, jak o sobě rád říká, se prosadil v odvětví, v němž často rozhodují peníze. Navzdory tomu, že jeho maminka byla samoživitelka, on s bratrem spával v „kamrlíku na košťata“ a Česko není pro velké sponzory atraktivní lokací, z něj vyrostl elitní světový pilot. A z anonymního muže se v tuzemsku stala respektovaná sportovní osobnost.

Zpověď otce tří dětí zároveň doplňují rozhovory s jeho nejbližšími i velkými soupeři.

Martin Šonka (*1978) se už po maturitě na Střední průmyslové škole strojnické v Táboře rozhodl, že se bude naplno věnovat létání. Proto nastoupil v roce 1997 na Vojenskou akademii obor pilot bojového letounu do Brna, po jejímž vystudování pokračoval na Univerzitě v Pardubicích oborem Management, marketing a logistika v dopravě. V té době také přišlo první závodění. V roce 2001 akrobacie na kluzácích a v roce 2003 začátek s akrobacií na motorových letounech. V roce 2004 se dostal k akrobacii. V roce 2010 se Martin Šonka stal prvním českým pilotem v prestižní sérii Red Bull Air Race, v roce 2018 se stal celkovým vítězem elitní série. Kromě mnoha dalších vavřínů se může pyšnit třemi tituly mistra Evropy, dvěma tituly vicemistra světa ve freestylu a titulem vicemistra Evropy v klasické akrobacii.

Robert Sára (*1980) od roku 1999 pracuje jako sportovní novinář, začínal v regionální pobočce deníku MF DNES v rodné Jihlavě, následně při studiu žurnalistiky a historie na Masarykově univerzitě v Brně přesídlil do zdejší redakce a odtud v roce 2005 zamířil do té celostátní v Praze. Od roku 2021 působí na webu Sport.cz a v deníku Právo. Píše především o hokeji – zúčastnil se jako novinář 13 světových šampionátů i olympijských her – a motorsportu. Jeho knižním debutem byl rozhovor s motocyklovým závodníkem Rallye Dakar Lukášem Kvapilem nazvaný Slzy rytíře z Dakaru. Biografie o akrobatickém pilotovi Martinu Šonkovi vznikala dva roky. Žije v Roztokách u Prahy a s manželkou Ivou mají syny Jonáše a Alberta.

Martin Šonka, Robert Sára: Můj let do nebes, vydává nakladatelství Universum, 288 stran

euromedia sonka

Kniha od autora akčních bestsellerů Není úniku a Na dostřel

Lenina sestra, dvojče, se zabila skokem z mostu. Jenže Lena této oficiální policejní verzi nevěří a je odhodlaná udělat cokoli, aby odhalila pravdu. A tak se rozhodne setkat se s policistou, který údajně nalezl mrtvé tělo.

Ovšem na jeho líčení něco nesedí. A jakmile se začnou vyjasňovat poslední hodiny života její sestry, změní se Lenino pátrání v trýznivý, neúprosný boj o vlastní život – boj, který prověří vše, co si myslela, že kdy věděla o ní, a především o sobě samé...

Most sebevrahů je novým strhujícím psychologickým thrillerem talentovaného Taylora Adamse, autora akčních bestsellerů Není úniku a Na dostřel.

Vychází také jako audiokniha pod nakladatelskou značkou Témbr

Taylor Adams je autorem, jehož fascinuje vyprávění napínavých příběhů, a to ve všech možných podobách – v knihách, filmu, televizi či videohrách –, však také začal psát, jen co se naučil držet pero. Vyrůstal ve Woodinville, malém městečku u Seattlu ve státě Washington. Život ve stínu jedné z nejnebezpečnějších sopek – Mount Rainier – měl nejspíš vliv na jeho zálibu v napětí ve stylu časované bomby, takže jeho první pokus o román se týkal kataklyzmatické sopečné erupce. Poté studoval film a scenáristiku na Eastern Washington University, kde v roce 2009 režíroval krátký film And I Feel Fine a získal prestižní ocenění Edmunda J. Yarwooda. Taylor je autorem několika knižních bestsellerů, z nichž některé potěšily čtenáře i u nás: Není úniku (ten kromě češtiny vyšel v dalších 31 jazycích a byl podle nej natočen film Bez východiska) a Na dostřel. Žije ve Washingtonu. Více se o něm dozvíte na https://tayloradamsauthor.com/

Taylor Adams: Most sebevrahů, přeložila Ivana Steinerová, vydává nakladatelství Kalibr, 280 stran

euromedia most sebevrahu

Život jako experiment dvou samotářů v románu irské autorky

„Hora byla plná droboulinkých očí.“ Úvodní věta poetického románu Sedm věží nás zavádí do velmi skutečné irské krajiny s magickým podtextem.

Mladá dvojice samotářů, Cinka a Ach, opustí po půlroce vzájemného vztahu společně velkoměsto Dublin, odříznou se od rodiny i přátel a nastěhují se do pronajatého domku na samotě, kde chtějí žít jen se svými psy. Ani na novém místě se s nikým nestýkají a nechávají věci volně plynout... Na větrném kopci nad Atlantikem, ve stínu záhadné hory, která jako by je neustále sledovala, jim pomalý rytmus každodenní rutiny umožňuje ostře vnímat i ty nejmenší detaily změn v okolní krajině a chátrajícím domku. Jejich život je svým způsobem experimentem, zda dokážou žít pohromadě, tvořit společný domov, sdílet životní prostor.

V koloběhu ročních období se z měsíců stávají roky a v sedmi kapitolách se původní pokus o provizorní koexistenci dvou samotářů mění na trvalé soužití čím dál tím hlouběji propojených bytostí. Teprve po letech společného života se oba odhodlají prozkoumat tajemství symbolické vševidoucí hory a vystoupat až na samý její vrchol, aby objevili sami sebe...

Sara Baume (1984) vystudovala dublinskou výtvarnou akademii a tvůrčí psaní na Trinity College. Publikovala časopisecky a za jednu z povídek získala v roce 2014 cenu Davy Byrnes Short Story Award. Její debutový román Jasno lepo podstín zhyna byl roku 2015 čtenáři nominován na cenu Guardian First Book Award. Za české vydání (Odeon 2016) získala překladatelka Magnesii Literu (2017). Česky dále vyšla autobiograficky laděná próza Vyšlapaná čára (2018).

Sára Baume: Sedm věží, přeložila Alice Hyrmanová McElveen, doslov napsala Anna Militz, vydal Odeon v edici Světová knihovna – svazek 267, 216 stran

euromedia sedm vezi

Kdysi bylo možné hacknout počítač. Nyní jsou na řadě lidé…

„Jste dalším krokem v lidské evoluci.“ Logan Ramsay si zpočátku není jistý, jestli je něco jinak. Jen se cítí o něco... jasněji. Lépe se soustředí, lépe zvládá multitasking, čte o něco rychleji, lépe si pamatuje, potřebuje méně spánku. Zanedlouho však začíná svět kolem sebe vnímat jinak. Loganův genom byl hacknut a přeskládán.

Důvod, proč ho napadly, sahá desítky let do nejtemnějšího koutu jeho minulosti a děsivého rodinného dědictví. A co hůř – to, co se mu děje, je jen prvním krokem v mnohem větším plánu, který způsobí stejné změny celému lidstvu.

Novinka od autora bestsellerů Temná hmota a Zhroucený čas.

Blake Crouch (*1978) je bestsellerový prozaik a scenárista. Rodák ze Severní Karolíny vystudoval anglistiku a tvůrčí psaní na místní univerzitě v Chapell Hill a v současné době žije s rodinou v Coloradu. První román, Desert Places, publikoval v roce 2004, několik jeho novel a povídek pak vyšlo v časopisech Ellery Queen´s Mystery Magazine ci Alfred Hitchcock´s Mystery Magazine. Mezinárodní úspěch zaznamenal právě trilogií thrilleru Městečko Pines (2012–2014. Trilogie byla adaptována v roce 2015 studiem Fox do podoby stejnojmenného televizního seriálu. O rok později napsal román a posléze i scénář k dalšímu úspěšnému seriálu, Dobré mravy. Jeho prózy vycházejí ve více než třiceti jazycích a prodeje přesáhly milion výtisků. Další jeho román, známý i z českého vydání, Temnou hmotu, zařadil The Wall Street Journal mezi pětici nejlepších thrillerů roku 2016; autor momentálně pracuje na scénáři pro filmovou podobu, práva na ni zakoupila společnost Sony Pictures. Čeští čtenáři si zamilovali i jeho další knihu, Zhroucený čas, o nebezpečných změnách toku historie, které, ač nezamýšlené, mohou vyústit v jadernou katastrofu; zfilmování připravuje Netflix. A na adaptaci románu Upgrade koupila práva produkční společnost Stevena Spielberga. Více na www.blakecrouch.com.

Blake Crouch: Upgrade, přeložil Robert Čapek, vydává nakladatelství Laser, 344 stran

euromedia upgrade

Nový román od autora slavného Předčítače

V roce 1964 se na festivalu mládeže ve Východním Berlíně do sebe zamilují studentka z Východu a student ze Západu. On jí pomůže utéct, vezmou se.

Teprve po její smrti se sedmdesátiletý Kašpar dozví, co mu jeho žena Birgit celý život tajila: před útěkem porodila dceru a nechala ji v NDR. Kašpar udělá to, co ona vždycky chtěla, ale nedokázala – hledá ji.

Pátrání se stává cestou do minulosti a setkáním s ranami a jizvami, které zanechala NDR, převrat v roce 1989 a přizpůsobení se Západu. Když dceru najde, žije provdaná v neonacistické národovecké komunitě na venkově. Její čtrnáctiletá dcera Sigrun je šťastná, že do jejího života náhle vstoupil dědeček, stejně jako on má radost z vnučky. Ale jeho svět je pro ni stejně cizí jako ten její pro něj. Může se s ní vůbec sblížit...?

Bernhard Schlink (*1944) je významný německý právník a slavný prozaik, držitel mnoha literárních ocenění. Jeho román Předčítač z roku 1995 (č. 1998) se stal literárním fenoménem a byl přeložen do padesáti jazyků. V roce 2008 byl rovněž úspěšně zfilmován (režie Stephen Daldry, v hlavní ženské roli Kate Winsletová). Česky dále vyšly Schlinkovy prózy Útěky z lásky (2001), Návrat (2007), Spravedlnost podle Selba (2009; společně s Walterem Poppem), Víkend (2011) a soubor povídek Letní lži (2017). Roku 2019 vyšel román Olga, kterým spisovatel „revidoval“ německou historii 20. století. O dva roky později vyšla rovněž povídková sbírka Barvy loučení.

Bernhard Schlink: Vnučka, přeložila Jana Zoubková, doslov napsal Thomas Rote, vydal Odeon v edici Světová knihovna – svazek 268, 328 stran

euromedia vnucka

Více infromací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vysoké sázky, Noční jestřáb a Dvojí hra jsou názvy tří povídek s kriminální zápletkou v hlavní roli s detektivem Jesse Stonem.

200litJiž obal knihy nám čtenářům nabízí jakousi ochutnávku obsahu jednotlivých povídek. Zlověstná vrána sedící nad hladinou vody u povídky Vysoké sázky, dalekohled s odrazem ženy ve skle u Nočního jestřába a pár třešní ve sklenici u Dvojí hry.

...

Divadlo

4 aktéři, 3 verze, 2 manželské páry a 1 nepovedený večírek

3verze perexKaždý z nás si jistě stačil hned několikrát za svůj život položit otázku: „Co by se stalo, kdyby …“ Stačilo by totiž jedno jediné odlišné slůvko či gesto a vývoj celé situace by okamžitě nabral zcela jiné tempo a směr. Pokud vá...

Film

Živý lidský terč a lá Van Damme

altFilm Živý terč si v roce 1993 vysloužil velké ovace na poli akčních filmů. Tento napůl lyrický a umělecky sestříhaný příběh nám ukazuje, že jeden člověk dokáže změnit co se děje. Jen na to musí být dost velký frajer. Hned na začátku filmu honí...