Tip na knihu: Stopy na cestě od Valerije Markuse

Tip na knihu: Stopy na cestě od Valerije Markuse

Tisk

stopy-na-ceste200Tento ukrajinský bestseller vyšel poprvé roku 2018 jako první kniha Valerije Markuse. Ten se jako výsadkář účastnil bojů na východě Ukrajiny hned na začátku vypuknutí rusko-ukrajinské války (2014).

 

 

Román se dočkal více než deseti vydání a je považován za jedno z nejlepších uměleckých děl zpracovávajících téma války na Ukrajině. Přináší silnou zkušenost dramatických událostí, které čtenář může prožít téměř jako očitý svědek. Emoce se prolínají s fakty, neuvěřitelné příběhy každého jednotlivého vojáka s novodobým bojem ukrajinského národa jako celku za svobodu a důstojnost. Kniha navíc obsahuje téměř sto QR kódů, které prostřednictvím fotografií a videí přenesou čtenáře mezi skutečné lidi a příběhy na frontě.

Přečtěte si rozhovor s překladatelkou knihy Ritou Kindlerovou: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Valerij Markus (*1993) je ukrajinský výsadkář, armádní kronikář, bloger a cestovatel, veterán rusko-ukrajinské války. Účastnil se bojů o města Slovjansk a Debalceve, Kramatorsk a Šachtarsk v Doněcké oblasti. Autor příspěvků a videí na Facebooku a Youtube, především o událostech z války na Donbasu. V současné době opět bojuje proti Rusům za svobodu Ukrajiny.

stopy-na-ceste

Stopy na cestě
Formát: 170 x 240 mm
Vydalo nakladatelství Familium

Více informací: www.familium.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Slavný trenér Alex Ferguson poodhalí taje svého řemesla ve vlastní biografii Můj život

fergus 200Jméno trenéra Alexe Fergusona zná každý opravdový fotbalový fanoušek na světě. Legendární trenér, který strávil neuvěřitelných dvacet šest let v Manchesteru United, je uznávanou personou, byl poctěn titulem Sir a svým dlouholetým pů...

Divadlo

Tady je svět normální

Skorapka perexDivadlo Metro v Praze na Národní třídě uvedlo jako svého hosta hru Skořápka polského autora Marcina Szczygielskiho v režii Luboše Fleischmanna a v podání Divadla Stochov.

...

Film

Rytíři nebes
ImageFilm Rytíři nebes, který u nás nevyvolal téměř žádné reakce, je povedeným válečným filmem na pomezí dramatu, komedie a romance, který vypráví skutečný příběh několika amerických letců, kteří odjeli bojovat proti Němcům do...