Prosincová inspirace na čtení

Prosincová inspirace na čtení

Tisk

euromedia 200Nemáte co číst? Pak nepřehlédněte novinky od Euromedia Group.

 

 

 

Strhující román o soupeření dvou renesančních géniů

Sochař, který nenávidí malířství. Malíř, který touží po dokonalosti. Válečný papež, který touží po nesmrtelnosti... Ti první dva jsou loutkou v rukách třetího i vlastních démonů. Z jejich soupeření může povstat něco božského. Pokud přežijí vatikánské intriky a vražedné pletichy římských rodů...

Fresky na stropě Sixtinské kaple jsou jedním z nejvěhlasnějších mistrovských děl italské renesance. Stephanie Storey ve své knize líčí jejich vznik jako ještě nikdo předtím: očima Michelangelova nejzuřivějšího soka, mladého, pohledného Raffaela Santi z Urbina, vynikajícího malíře posedlého dokonalostí. Raffael osiřel v jedenácti letech a je pevně odhodlán dodržet slib, který dal svému otci na smrtelném loži: stát se největším malířem v dějinách. Ale aby mohl být nejlepší, musí porazit nejlepšího, legendárního sochaře, tvůrce Davida, Michelangela Buonarrotiho.

Papež Julius II. povolá oba umělce do Říma a postaví je proti sobě: Michelangelo maluje strop v Sixtinské kapli, zatímco Raffael má na starosti výzdobu papežových soukromých komnat. Raffael usiluje o dokonalost, ale zápasí přitom s vnitřními démony: zoufalou ctižádostí, ochromujícím strachem z nedokonalosti a nesmírnou osamělostí. Během práce kuje pikle s kardinály, prolézá trosky antického Říma a zamiluje se do pekařovy dcery, která se stala nevěstkou a jako taková jeho múzou.
Raffael, malíř v Římě se svým krásným jazykem, působivým prostředím, milými postavami a poutavou zápletkou barvitě líčí život dvou renesančních mistrů soupeřících uprostřed nebezpečných vatikánských síní.

Stefanie Storey je spisovatelka a veliká milovnice umění. Má titul z dějin umění z Vanderbiltovy univerzity a MFA z Emerson College. Umění studovala i v Itálii a vydala se na pouť za všemi Michelangelovými díly po celé Evropě. Když nepíše romány a scénáře, pracuje jako televizní producentka. Žije v Los Angeles s manželem, jenž je hercem a držitelem televizní ceny Emmy za nejlepší scénář. Prosadila se hned svým prvním románem o soupeření Michelangela a Leonarda, který vyšel i česky jako Mramor a plátno. V něm se mimochodem také mihl slavný Raffael, který se nyní představuje v tomto románu. Více se o autorce dozvíte na https://stephaniestorey.com/
manBooks.com

Stephanie Storey: Raffael – Malíř v Římě, přeložila Dana Krejčová, vydává nakladatelství Ikar, 336 stran

euromedia raffael

Martin Zounar, Alexandra Rohlíková: JÍST, ČI NEJÍST?

Když se potká herec, který hubne před očima veřejnosti, s výživovou poradkyní a trenérkou, která taky ráda vaří a jí, je z toho dlouhé povídání.

Tak se oba společně rozhodli, že ty řeči prostě zaznamenají. Povídali si spolu o jídle a o cvičení, které je oba baví. Povídali si i o divadle a kumštu a taky o netradiční pracovní době, která herce žene po večerech na jeviště v době, kdy většina ostatních lidí už dávno odpočívá. A bavili se i o tom, jak se dá v takovém netradičním rozložení dne zvládnout hubnutí.
Co tedy stojí za hubnutím Martina Zounara? Nějaká zázračná dieta? Hladovění a nekonečné hodiny sportu? Nebo snad speciální hubnoucí program, který odteď ponese jeho jméno? A může si vůbec ještě někdy dát kachnu se zelím...?

Na počátku každého hubnutí stojí nějaké rozhodnutí. Někdy jsou to obleky, do kterých se člověk nevejde. Někdy tkaničky, které si nezaváže. A někdy varování doktorů. Když se to sejde všechno dohromady, člověk začne hledat, co může změnit. Nebo začne hledat dietu. Tu jedinou pravou, rychlou, zaručenou. Dva tři týdny se bude omezovat, shodí, co potřebuje, a pak bude dál žít jako dřív! To přece musí fungovat… Ne.

„Když to tak vezmu, tak já jsem v podstatě doteď v životě nezhubnul. Několikrát jsem zkoušel rychlé hubnutí, bylo to sice hezké, ale jak kila rychle ubyla, tak rychle přibyla. A navíc k tomu vždy přišel jojo efekt. Takže tentokrát jsem na to šel jinak,“ komentuje Martin Zounar a dodává: „Poprvé v životě jsem díky Tloustneme.cz navštívil specializovaného lékaře a musím říct, že nechápu, proč jsem to neudělal dřív. Mimo jiné jsem zde dostal doporučení k návštěvě spánkové kliniky. Evidentně mě má kila navíc nenechala dobře spát a tělo pak během dne nemělo dostatek energie. Nikdy by mě nenapadlo tyhle dvě věci spojovat. A to byl teprve začátek mé cesty.”

Martin Zounar je oblíbený český divadelní, filmový a televizní herec a moderátor, který vstupuje pravidelně do českých domácností na obrazovkách televizních přijímačů. V poslední době jsme mohli v přímém přenosu sledovat i jeho hubnutí. V době, kdy se náš svět zastavil, se Martin Zounar vydal na cestu, která ho dovedla zpátky do těla, v němž se cítí mnohem lépe a zdravěji. Díky tomu na jevišti řádí zase jako zamlada. Přesvědčit se o tom můžete třeba v pražském divadle Metro.

Alexandra Rohlíková je výživová poradkyně, taneční a fitness trenérka, členka České komory fitness, která o hubnutí píše články i knihy (Chci konečně zhubnout – nakl. Esence, 2021). Stará se o klienty, kteří by rádi byli štíhlejší a fit, učí je tančit i poskládat si jídelníček. Je stálou spolupracovnicí Kalorických tabulek, vyučuje v pražském Centru tance, působila mnoho let v Evropské koalici organizací pacientů s obezitou. Můžete ji najít přes její stránky www.rohlikovka.cz.

Martin Zounar, Alexandra Rohlíková: Jíst, či nejíst, vydává nakladatelství Esence, 128 stran

euromedia jist ci nejist

Jediná autorizovaná kniha Michala Hrůzy

Michal Hrůza se svěřuje fanouškům se svým životem v knize s příznačným názvem Nebudu ti lhát. Jedná se o verš z jeho hitu Budu ti vyprávět, jehož název by mohl být mottem celé knížky, protože svůj životní příběh svému kamarádovi Petru Vydrovi, který na sebe vzal roli zpovědníka, poctivě odvyprávěl.

Michala Hrůzu znáte jako zpěváka, skladatele a autora písňových textů, který se vyjadřuje ve verších. Teď se s ním však seznámíte i jako s vypravěčem mluvícím v řeči nevázané. Především ho však poznáte osobně, a to nejen jako hudebníka, ale i jako člověka, jehož život byl občas jako na horské dráze, a který si své profesní úspěchy musel odpracovat a chránit.

Knihu doprovázejí unikátní fotky z Michalova rodinného archivu či jeho diskografie.

MICHAL HRŮZA (*1971) se narodil v Turnově. Zpívat a hrát na kytaru začal na místě ne právě pravděpodobném – na vojenské střední škole. Po rockových začátcích, kdy si prošel metalem, hardrockem i punkem, zakotvil ve střednějším proudu, kde jsou ale jeho rockové kořeny stále ještě sympaticky znát. Nejen proto, že se sám nikdy nevzdal hraní na kytaru a kytarovou sekci ve své skupině nedávno ještě posílil, ale i jistou přímočarostí svých písniček. Michal Hrůza je znám tvorbou zapamatovatelných, ale nevtíravých melodií a sdělnými básnivými texty. Ve svých začátcích byl spoluzakladatelem několika kapel, z nichž první známou byla skupina Ready Kirken. S počátkem milénia se postupně začal věnovat hudbě na plný úvazek, k čemuž mu vyhazov z domovské kapely spíše pomohl než naopak. Dnes hraje se svou skupinou pojmenovanou po něm Kapela Hrůzy (v knize se dočtete, zda jde o jeho pravé jméno). Je autorem většiny jejího repertoáru, u textů dokonce výhradním. Vedle písní mu občas zbývá čas i na skládání hudby filmové.

PETR VYDRA (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy Clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uváděly Městské divadlo Kladno a Švandovo divadlo. V Dejvickém divadle dramaturgicky tmelil Trapné večery, ve kterých také vystupoval. Své texty publikoval v časopisech (Svět a divadlo, Ego! Hospodářských novin, Nový prostor) a v různých sbornících. V roce 2020 vyšla jeho kniha Hlas a jiné povídky, která obsahuje humorně laděné příběhy zachycující leckdy lehce absurdní a místy mysteriózní, zároveň však veskrze lidské životní situace, jaké zažívá ve své práci či v osobních vztazích každý z nás. Za tento titul obdržel Cenu Miloslava Švandrlíka – čestné uznání. V roce 2021 následovala kniha Muž v karanténě, která se skládá z uzavřených příběhů, z nichž mnohé vznikly v době pandemie a humornou formou reflektují nejrůznější nástrahy a výzvy, jež vypravěči, jeho okolí i celé společnosti nastražila. Roku 2022 vyšla Moje koronakronika, která na předchozí titul nepřímo navazuje. Tu autor kolážovitě poskládal z textů různých žánrů. Mezi rozličnými vypravěčskými disciplínami v ní nechybí stand-up, povídka, reportáž, fejeton, deník a jejich různé průniky.

Michal Hrůza, Petr Vydra: Nebudu ti lhát, vydává nakladatelství Universum, 176 stran

euromedia nebudu ti lhat

Vychází 11. básnická sbírka z Edice poezie Odeon

Zítra se stane všechno. Všechna vysvědčení budou zbytečná, vlak zmizí, jako by nikdy nebyl, pod zemí stejný prales jako nad zemí. Štíhlé zvíře vyplení hnízda, báseň prosvětluje, smrtka se dře. Pokaždé se počíná nějaký nový rok: začne zaříkání, začne počítání. Bude to doutnat, ale my ještě přiložíme. Na všechno bude shlížet měsíc, který churaví...

Ewald Murrer vydává další básnickou sbírku omamné obrazivosti a sugestivní nálady, knihu nekonečné radostné tesknoty: Nemocný měsíc se dívá, srdce přizvukuje.

Ewald Murrer (*1964) žije v Praze. Někdy Prahu opouští a toulá se po různých jiných místech, na kterých zažívá všelijaké příhody. Tu pozdvihne klobouk, tam zase neví, kam s očima, tu píská si, tam je mu do pláče. Chodí ve dne, chodí v noci. Paprsky Slunce nechá se laskat, s Měsícem povídá si. Když ho už nohy bolí, sedne si, když oči se mu klíží, lehne si...
Ewald Murrer je básník. Dosud vydal čtrnáct básnických knih; první básnická sbírka vyšla v samizdatu r. 1981 (Holub na střeše), několik povídkových sbírek a knihu pro děti.

Ewald Murrer: Nemocný měsíc, obálka Nikola Janíčková (Take Take Take), vydává nakladatelství Odeon – Edice poezie (Svazek 11), 96 stran

euromedia  nemocny mesic

Napínavý psychologický román o temné stránce mateřství

Do bezstarostného dětství Zoe Morganové a její sestry Rose zasáhne zákeřná nemoc. Teprve tříleté Rose je diagnostikována leukémie. Zoe jen smutně přihlíží posledním dnům své milované sestry, pro kterou se rodiče snaží udělat vše, co je v jejich silách. Nemoc nejmladší dcery je však nakonec rozdělí...

Zoe dospěje v silnou a nezávislou ženu, která poháněna bolestnými vzpomínkami usiluje o co nejlepší výsledky. Pilně studuje a buduje si kariéru ve světě neziskovek, kde najde uplatnění její soucit se znevýhodněnými dětmi.

Když se jí narodí vlastní dítě, chce být dokonalou matkou. Malá Jamie však až pozoruhodně často musí vyhledat lékařskou pomoc kvůli zranění. Je opravdu Jamie tak křehká, nebo se problém skrývá někde jinde...?

Danielle Steell (*1947) je považována za jednu ze světově nejpopulárnějších spisovatelek, s více než 900 miliony prodaných výtisků. Mnoho jejích knih se stalo bestsellery, například Dražba, Modrooký chlapec, Vzácné dary, V utajení, Country, Marnotratný syn, Pegas nebo Nádherný život. Mezi další vysoce hodnocená díla patří zejména příběh o životě a smrti autorčina syna Nicka či A Gift of Hope, kde Danielle Steel vzpomíná na svou práci s lidmi bez domova. Nevyhýbá se ani tvorbě pro děti, jak ukázala v knihách Pretty Minnie in Paris a Pretty Minnie in Hollywood. Více se o autorce můžete dozvědět na webu https://daniellesteel.com/

Danielle Steel: Temná strana, přeložila Štěpánka Svobodová, vydalo nakladatelství Ikar, 288 stran

euromedia temna strana

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak se vyvíjela česká literatura

ceska literatura perexO dějinách české literatury (ale také divadla, hudby, výtvarnictví…) vycházejí více či méně objemné svazky po více než dvě staletí. Jedině nejmladší filmové umění dosud na své souhrnné zpracování dosud čeká, ačkoli pr...

Divadlo

Tygr v tísni uvádí imerzivní inscenaci Mistr a Markétka

mistr a marketka 200Počátkem června ožije historický palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy imerzivní inscenací legendárního románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka. Inscenace nechá diváka volně procházet mnohovrstevnatým dějem a hledat si cestu v...

Film

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...