Muž jménem Ove se mění, přichází Muž jménem Otto

Muž jménem Ove se mění, přichází Muž jménem Otto

Tisk

muz jmenem ove200V roce 2012 napsal švédský sloupkař, bloger a spisovatel Fredrik Backman svůj debut, který nazval Muž jménem Ove. Stvořil příběh zatrpklého bručouna rozhodnutého pro sebevraždu, jehož z letargie vytrhnou noví optimističtí sousedé a také jeden toulavý kocour.

 

Kniha se stala hitem a vyšla ve více než čtyřiceti jazycích po celém světě včetně perštiny, hebrejštiny nebo arabštiny. V Evropě má svoji jazykovou verzi snad každá země. V češtině Muže jménem Ove vydalo nakladatelství Host a prodalo se ho už přes 35 tisíc výtisků, na trhu je i audiokniha.

Je pochopitelné, že se takto úspěšná kniha dočkala i filmového zpracování — nejprve se v roce 2015 objevila v kinech švédská verze režiséra Hannese Holma (na ČSFD je hodnocena skvělými jednaosmdesáti procenty), práva na film pak koupil Tom Hanks, který si nakonec v režii Marca Forstera zahrál i hlavní roli. Jen musel svého hrdinu přejmenovat: z Oveho se stal Otto a příběh se odehrává ve Spojených státech.

Tam měl film premiéru 13. ledna 2023, do českých kin míří Muž jménem Otto 2. února 2023.

muz jmenem ove

Nakladatelství Host v souvislosti s premiérou vydá knihu znovu, tentokrát s filmovou obálkou, na pultech knihkupectví bude od 25. ledna 2023.

A není to jediný Backman, který u nich letos vyjde — román Vítězové, jenž završí Backmanovu trilogii Medvědín, plánují vydat letos na jaře. Završí tak desítku autorových titulů.

Více informací: https://www.hostbrno.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak pracovat s hlasem

jak pracovat s hlasem200Touto otázkou se trápí řada tzv. hlasových profesionálů – herců, moderátorů, zpěváků či učitelů. Příručku pro cvičitele, trenéry a učitele Jak pracovat s hlasem napsaly autorky MUDr. Renáta Rokytová a PaedDr. Zdeňka Slavík...

Divadlo

Super komedie Hnízdečko a šunkofleky

hnizdecko a sunkofleky divadlo radostJak může dopadnout situace, kdy si do svého sdíleného sklepního prostoru, který považují dva dlouholetí kamarádi za byt, oba přivedou novopečené manželky a snaží se jim vysvětlit, jak se jim krásně v tomto hnízdečku bude...

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...