Capella da Camera Praga završí cyklus Zelenkových triových sonát

Capella da Camera Praga završí cyklus Zelenkových triových sonát

Tisk

fok zelenka200Cyklus Stará hudba Pražských symfoniků nabídne koncert Triových sonát Jana Dismase Zelenky. Půjde o završení cyklu celkem šesti triových sonát tohoto barokního skladatele v hudebním nastudování věhlasného fagotisty Sergia Azzoliniho. Společně s ním vystoupí hobojisté Giovanni de Angeli a Georg Fritz za doprovodu Capelly da Camera Praga. První tři sonáty zazněly v září loňského roku ve stejném obsazení. Koncert se uskuteční 28. února 2023 v 19:30 v Kostele sv. Šimona a Judy.

Fagotista a laureát Pražského jara Sergio Azzolini nastudoval triové sonáty českého barokního velikána Jana Dismase Zelenky, jejichž kompletní cyklus zařadili Pražští symfonikové do svého komorního cyklu Stará hudba. První polovinu z nich uvedl Azzolini již v září loňského roku společně s hvězdnými hobojisty Giovannim de Angeli a Georgem Fritzem a souborem Capella da Camera Praga pod uměleckým vedením kontrabasisty Lukáše Vernera. V tomto obsazení vystoupí i nyní.

fok zelenka1

Tři sonáty Zelenkova cyklu – č. 3 B dur, č. 5 F dur a č. 6 c moll, které zazní na koncertě, jsou ukázkou skladatelovy mistrovské melodické vynalézavosti spolu s harmonickým bohatstvím a rozhodně patří k nejvýznamnějším komorním dílům své doby.

Zelenkův repertoár doplní Sonáta G dur pro housle a basso continuo Johanna Sebastiana Bacha, která upoutá pozornost nezvykle exponovaným propracovaným partem bassa continua.

„Z původních šesti suit jsme v září zahráli tři a nyní nás čekají zbylé tři. Jsou to velmi náročná a virtuózní díla. Zelenka měl ve své době k dispozici úžasné muzikanty, Drážďanský orchestr byl tenkrát nejlepším orchestrem v Evropě, naprostá špička. Obsazení prvních tří sonát je psáno pro dva hoboje, fagot a continuo, ale už od čtvrté sonáty je jednoznačně psáno, že je pro čtyři nástroje. Postupně přechází do concerta grossa, používá různé taneční rytmy a jsou tam viditelné italské vlivy,“ říká k Zelenkovu dílu umělecký vedoucí Capelly da Camera Praga Lukáš Verner.

fok zelenka2

Koncert se uskuteční 28. února 2023 v 19:30 v Kostele sv. Šimona a Judy. Vstupenky jsou k dispozici na www.fok.cz.

Zelenka – Triové sonáty II.
28. 2. 2023, 19:30 | Kostel sv. Šimona a Judy
ZAVRŠENÍ CYKLU

JOHANN SEBASTIAN BACH
Sonáta G Dur BWV 1021 pro housle a basso continuo

JAN DISMAS ZELENKA
Triové sonáty č. 3, 5 a 6 ZWV 181

Sergio AZZOLINI | fagot, hudební nastudování
Giovanni de ANGELI, Georg FRITZ | hoboj

CAPELLA DA CAMERA PRAGA
Helena ZEMANOVÁ | housle
Jan KREJČA | theorba
Pablo KORNFELD | varhanní pozitiv
Lukáš VERNER | kontrabas, umělecký vedoucí

Vstupenky a více informací: https://www.fok.cz/cs/zelenka-triove-sonaty-1

FB událost: https://www.facebook.com/events/545853500327685


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nechte se pozvat na Bál šílených žen

bal silenych zen 200V květnu vydalo nakladatelství Odeon debutový román Francouzsky Victorie Mas Bál šílených žen, který nás pozve na prohlídku společnosti Paříže konce 19. století a ukáže nám jak na tu dobu moderní neurologii, tak hlavně postaven...

Divadlo

Ta smrt mu zkrátka sluší…

smrt mu slusi  perexBob Barel je diváky milovaný seriálový herec. Na divadelních deskách však své kritiky neoslnil, právě naopak. Nyní je ale nominován na cenu Thálie za nejlepší herecký výkon. Od vítězství ho dělí jen hlas kritika, který ve...

Film

V prosinci vstoupí do kin dokumentární film o kapele Už jsme doma

SvetloPRozsviť světlo, ať je vidět je název nového celovečerního dokumentárního filmu, který je dvojportrétem lídra alternativní a dnes již legendární kapely Už jsme doma Miroslava Waneka a jejího dvorního výtvarníka, malíře Martina Velíška. Jen těžko bychom v Čechách našli dvojic...