Zajímá vás, jak svět funguje a co nás v budoucnu čeká? Přečtěte si Vaclava Smila

Zajímá vás, jak svět funguje a co nás v budoucnu čeká? Přečtěte si Vaclava Smila

Tisk

jak-svet-doopravdy-funguje 200Nejnovější knihu Jak svět doopravdy funguje? od Vaclava Smila, kterou vydává Kniha Zlín, lze právem považovat za Opus Magnum autora. Kniha tohoto světově uznávaného, dnes již osmdesátiletého odborníka českého původu, který žije víc jak 50 let v USA a Kanadě, navazuje na jeho předešlé tituly. Zabývá se sedmi základními principy moderní společnosti – energiemi, produkcí potravin, klíčovými materiály – ocelí, plynem, plasty a betonem, globalizací, rizikovými faktory civilizace, od virů po sluneční erupce, životním prostředím a predikcí budoucnosti. Vaclav Smil se osobně stýká s Billem Gatesem i Markem Zuckerbergem.

 

Bill Gates: „Na novou knihu od Smila čekám asi jako někteří fanoušci na pokračování Star Wars.“

 

Autor vychází z premisy, že obrovské množství obyvatel naší planety má v 21. století najednou snadný přístup k nebývalému množství informací. Málokdo se v nich ale dokáže orientovat. Cílem knihy je osvětlit princip fungování současného světa a interpretovat základní fakta a data v souvislostech. A to se autorovi daří – složité procesy popisuje a objasňuje s neuvěřitelnou lehkostí a jejich pochopení je proto pro čtenáře snadné. Podle Vaclava Smila je důležité nejdříve pochopit základní fakta, abychom mohli začít řešit problémy. Pochopit, jak svět doopravdy funguje, není možné bez alespoň špetky zběhlosti v energetické gramotnosti.

Vaclav Smil čerpá z nejnovějších vědeckých poznatků, vypořádává se se zdroji dezinformací a bourá mýty. Upozorňuje na to, že chybí jakékoli komerčně životaschopné způsoby výroby oceli, čpavku, cementu nebo plastů v celosvětově požadovaném měřítku bez fosilních paliv.

Podle Vaclava Smila široký rozmach dnešních znalostí vede ke specializaci, jejíž odvrácenou stránkou je opět čím dál horší chápání nebo dokonce neznalost vývoje společnosti. Odezva vyspělých zemí na covid-19 ilustruje náš věčně nerealistický postoj k základní realitě způsobený tím, že lidem se vytrácejí z paměti dokonce i traumatické zážitky. Bylo na celkový počet více než milionu úmrtí v letech 1957–1958 pohlíženo prismatem mnohem vyšších ztrát během 2. světové války, které tehdy byly ještě stále v živé paměti všech dospělých? Nebo se naše kolektivní vnímání změnilo natolik, že se nedokážeme smířit s tím, že dočasně zvýšená úmrtnost bude vždy mimo naši kontrolu?

Víte, že …?

  • není nutné v lednu přepravovat letecky borůvky z Peru do Kanady a hrášek z Keni do Londýna. Vitamín C a vlákninu, které tyto potraviny obsahují, lze získat z řady dalších zdrojů s mnohem nižší uhlíkovou stopou
  • Čína za tři roky spotřebovala stejné množství cementu jako Spojené státy za celé století
  • navzdory současné posedlosti případnými dopady globálního oteplování a potřebě rychlé dekarbonizace bude jen málo tak důležitých výsledků pro určení podoby naší budoucnosti, jako je vývoj světového počtu obyvatel ve zbytku 21. století
  • lidstvo za jeden rok spotřebuje jen sedmnáct procent toho, co zemská biosféra vyprodukovala
  • celosvětová popularita SUV (v r. 2020 celkem 250 mil.) vymazala, a to několikanásobně veškerý dekarbonizační efekt pomalu se rozšiřujících elektromobilů (v r. 2020 jen 10 milionů)
  • každé rajče vypěstované ve skleníku vyžaduje pro svou výrobu ekvivalent pěti polévkových lžic motorové nafty. Naše společnost tak neustále zvyšuje svou závislost na fosilních palivech i díky zdánlivě ekologické produkci

Kniha, jejíž originální název je How the World Really Works: A Scientist’s Guide to Our Past, Present and Future, vychází v překladu Iva Magery a k dostání bude i jako e-kniha.

jak-svet-doopravdy-funguje

O autorovi:

Vaclav Smil (1943) je autorem více než třiceti knih o energii, životním prostředí, potravě a historii technického pokroku. Narodil se a vyrostl v Plzni, vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, ale od roku 1969 žije v USA a Kanadě. Do roku 2011 působil na University of Manitoba, kde dosáhl titulu Distinguished Professor. Je prvním neamerickým držitelem ocenění Award for Public Understanding of Science and Technology organizace American Association for the Advancement of Science. V roce 2010 byl časopisem Foreign Policy zařazen do žebříčku Top 100 Global Thinkers. Je také členem Královské vědecké společnosti a držitelem druhého nejvyššího kanadského vyznamenání Order of Canada. Smilovy knihy obdivuje a doporučuje Bill Gates. Vaclav Smil se soukromě stýká také se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem. Stále mluví česky. Kniha navazuje na jeho předcházející tituly Velké proměny. Jak se utvářel svět, Globální katastrofy a trendy, Jak se vyrábí svět, Energie, Čísla nelžou a Ropa.

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/80150524/jak-svet-doopravdy-funguje/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Msta písecké panny

lit1Jak už název napovídá, tentokrát se podíváme v cyklu Hříšní lidé Království českého do města Písku, kde Ota ze Zástřízlí, panoš královského prokurátora Oldřicha z Chlumu, očekává spolu s dalšími nejen svého pána, ale i příjezd krále Přemysla II. Otakara ze Štýr...

Divadlo

RockOpera natočila klip k Tróje bájné. Jeviště divadla se změnilo na filmové studio

troja bajna 200RockOpera Praha představuje videoklip ke skladbě Trója bájná z rockové opery Trója. Objeví se v něm Eva Urbanová v roli bohyně Artemidy, Pavla Forest jako věštkyně Kassandra a herečka Jenn Kirk, která má symbolizovat Tróju. „Rozhodli jsme...

Film

Filmaře živí hlavně koprodukce

kino ikon perexKdyby nebylo koprodukcí (nyní zejména česko-slovenských nebo slovensko-českých), mnoho filmů by nejspíš vůbec nevzniklo. Takové Nabarvené ptáče/Pomaĺované vtáča, nedávný favorit Českých lvů, se navíc poohlédlo až na Ukrajinu. Myšlenka ...