Historický román o lásce a odvaze za španělské války od Maggie Brookes

Historický román o lásce a odvaze za španělské války od Maggie Brookes

Tisk

V lasce a valce200Jednadvacetiletá Angličanka Lucy se v roce 1936 vydává do občanskou válkou sužovaného Španělska. Jako dobrovolnice chce pomáhat místním uprchlíkům, ale to není jediný motiv její cesty. Hodlá taky najít a přivést domů Toma a Jamieho, své nejlepší přátele z dětství, kteří tu bojují každý na opačné straně války. Lucy se ocitá v centru zuřícího konfliktu a musí čelit děsivé realitě chudoby a nejistoty. Brzo se ale ukazuje, že láska překoná i ty největší hrůzy. Nakladatelství Domino vydává historický román V lásce a válce (Acts of Love and War) od Maggie Brookes.

Děj knihy se soustředí na Lucy, která se přidává ke kvakerům, a na její práci s uprchlíky. Ti se snaží před válkou zachránit, ať už útěkem uvnitř země nebo do zahraničí. Zároveň se snaží přivést oba bratry k rozumu a přimět je k návratu do Anglie, než se jim něco stane. Tom bojuje po boku republikánů a jeho bratr Jamie, který je katolík, se kloní na stranu generála Franca, a pracuje jako zahraniční korespondent pro katolické noviny. Lucy Toma ani Jamieho k odchodu nepřesvědčí, ačkoli se s oběma ve Španělsku setká. Prostřednictvím dopisů, které si s nimi vyměňuje, se dozvídáme i o tom, jak válku prožívají oni - každý na jiné straně.

Maggie Brookes buduje své věrohodné příběhy na základě rozsáhlých rešerší a hlavním tématem, které se v její práci opakuje, je síla a odvaha žen v neštěstí. „Přitahují mě příběhy, které se odehrávají ve válečných dobách, protože mí rodiče zažili 2. světovou válku. Otec byl válečný zajatec a matka ošetřovatelka. Válka ukazuje lidskou rasu v její nejhorší podobě, a přesto může přinést to nejlepší z ní,“ dodává.

Kniha v překladu Dany Chodilové vychází i v elektronické podobě a je doplněna mapkami, které čtenáři pomohou orientovat se nejen ve španělských městech, v nichž se děj odehrává, ale i v bojištích a frontách občanské války.

V lasce a valce

O autorce:

Spisovatelka a básnířka Maggie Brookes původně pracovala jako novinářka a producentka historických televizních pořadů pro BBC. Třicet let působila na Middlesex University, kde vyučovala kreativní psaní. Pod jménem Maggie Butt vydala šest básnických sbírek. Ráda píše příběhy o tom, jakou roli hraje síla žen, přátelství a lásky v těch nejotřesnějších situacích. Román Vězňova žena zase vychází z výjimečného skutečného příběhu, který se stal za druhé světové války.

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/80981943/v-lasce-a-valce/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Cesta za žlutým trikotem přes mrtvoly

CernyTrikot 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšel v červnu thriller z prostředí Tour de France s názvem Černý trikot. Nemusíte šlapat do pedálů, ale do stránek byste mohli.

 

...

Divadlo

Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

Mistrovska-lekce plakat200Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii o...

Film

Ta, která odešla

TKO CSFDV roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, se Horácia vrací do normálního světa, který je pro ni ale cizí. Její manžel je mrtvý, syn nezvěstný. Jediný, kdo jí zůstal, je její dcera. Horácia ví, že za její uvěznění může její bývalý bohatý m...