Kapela Yearsbelow si výročie vojny pripomínajú emotívnym singlom Eastern Voices

Kapela Yearsbelow si výročie vojny pripomínajú emotívnym singlom Eastern Voices

Tisk

Yearsbelow200Košická kapela Yearsbelow prichádza s ich najpopovejšou skladbou, no i s najsilnejším motívom, ktorý zanecháva stopy v každej ľudskej bytosti. Skladba Eastern Voices svojím názvom prezrádza, že ide o „hlasy z východu“, hlasy útrap, ťažkých strát, smrti, ale aj boja, odhodlania a nádeje.

 

„Text skladby je pre nás veľmi silný a príznačný, pretože bol napísaný presne 24. februára roku 2022, keď sa zmenil svet. Aspoň v našich očiach vzhľadom na to, kde žijeme,“ hovorí spevák Peter Tešliar, ktorý napísal text deň po začatí vojenskej agresie Ruska na území Ukrajiny a ďalej pokračuje: „Absolútne zbytočnej, bezprecedentnej a barbarskej vojny, kde zomierajú nevinní a tí vinní sa schovávajú v Kremli. Tak či tak, pri písaní textu som sa snažil vcítiť, i keď sa to úplne nedá, do človeka, ktorý sa prebudí zo spánku, pozrie sa von oknom a vidí explózie, ktoré ničia jeho domovinu. Aké je to smutné, že jeden deň človek žije normálny život a na druhý deň bojuje o holý život i životy svojej rodiny.“

Od vplyvov punk-rocku, na ktorom členovia kapely vyrastali, sa ich alternatívny melodický rock posunul k tanečným popovejším rytmom. Okrem syntetizátorov sa v ich tvorbe po prvýkrát objaví ako hlavný motív klavír, ktorý skladbe Eastern Voices pridáva na melanchólii a dopĺňa tak atmosféru textu. Kontrast veselej hudby a melancholického či až priam tragického textu v Yearsbelow nie je novinkou. „Naše texty vždy zrkadlili naše aktuálne vnútorné rozpoloženie a názory a v tomto prípade to byť inak ani nemohlo, nakoľko odkedy začala vojna, je náročné o tom nehovoriť a nemyslieť na to,“ dodáva Peter Tešliar.

Nahrávanie skladby prebiehalo v štúdiu The Parentals Studio u ich dlhoročného priateľa Mira Felbera v Košiciach. „Miro chcel vyskúšať, vymeniť naše pôvodné slohy s pôvodným refrénom, a tak sme dospeli do podoby, v akej ju môžete počuť dnes. Spočiatku sme boli šokovaní, čo spôsobila táto radikálna zmena, avšak máme radi experimenty a pokiaľ to funguje, tak sme otvorení skoro všetkému,“ s úsmevom prezrádza spevák. Okrem producentskej vlohy členov kapely prispel aj Miro Felber a Ján Terpák, ktorí sa postarali aj o mix a master.

Silný motív skladby mal so sebou priniesť aj symbolický animovaný vizuál z umeleckej tvorby Lani Lia, talentovanej dizajnérky a ilustrátorky z Kyjeva, ktorá do Košíc ušla pred vojnou. „Lani pracovala na klipe tri mesiace, no tesne pred jeho dokončením jej ukradli vo vlaku batoh s externým diskom, kde sa klip nachádzal a tu náš plán stroskotal,“ ozrejmuje Peter Tešliar.

Z pôvodného zobrazenia videoklipu, ktorý mal rozpovedať príbeh mladého páru, ktorý očakáva potomstvo, no príde vojna a ich cesty sa na čas rozdelia, sa v závere muž dozvedá, že dieťa je už na svete a pár spoločne zdieľa radosť, ktorá prekrýva všetko zlé, čo sa aktuálne deje. Tento krátky príbeh mal poukázať na to, že aj v tých najtemnejších časoch sa rodí dobro, ktoré dokáže zatieniť a poraziť všetko zlé a dať životu nový zmysel, aj keď len na malý moment.

Nakoniec sa kapela musela vynájsť a použiť len natočené zábery kapely, ktoré mali dopĺňať príbeh. „Prišli sme s nápadom striedať viacero záberov na jednej snímke a s výsledkom sme veľmi spokojní. Čiernobiely klip sme si vybrali zámerne, a to preto, lebo skladba textovo opisuje situáciu, ktorá nikdy nemala nastať a priniesla so sebou neopísateľnú tragédiu, ktorá nám všetkým zmenila životy a poznačila nás,“ objasňuje Peter Tešliar, tešiac sa z nahrávania v jedinečných priestoroch Kasární/Kulturparku v Košiciach pod taktovkou Martina Juruša a Patrika Labanta.

„Natáčanie bolo skvelé. S chalanmi z produkcie sme si hneď sadli a bolo zjavné, že máme radi rovnaký humor. Zaujímavé boli naše pokusy skladbu zahrať v trikrát rýchlejšom tempe kvôli slow motion záberom v závere, čo dopadlo tak, že sme viac plakali od smiechu ako natáčali,“ uzatvára spevák príjemným zážitkom z nakrúcania.

Yearsbelow 02


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Pátrání po tajemné moci Leviar

leviar (2)„Sylothys, rozmanitá říše pěti království bez jediného krále, je v nebezpečí. Nekonečný příliv satyrů a mlhy neustává a hrozí, že celou zemi zahalí bílá tma. Zloděj Nydeon a jeho pět přátel nehodlají jen přihlížet a ro...

Divadlo

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...

Film

Hasičský bál jako jeviště světa

hori ma panenkoDigitalizace význačných českých filmů, která divákům slibuje intenzivnější umělecký zážitek jak díky vyčištěnému obrazu, tak zásluhou sytějších barev, pokračuje sice hlemýždím tempem, ale přece jen s prokazatelnými výsledky - po úhelné...