SOČR s bývalých šéfdirigentem Alexanderem Liebreichem předvedou hudbu raného romantismu i soudobou skladbu

SOČR s bývalých šéfdirigentem Alexanderem Liebreichem předvedou hudbu raného romantismu i soudobou skladbu

Tisk

socr Alexander Liebreich 200SOČR s Alexanderem Liebreichem uvedou při svém nadcházejícím koncertu v Rudolfinu hudbu raného romantismu i skladbu soudobou. Od Lery Auerbach poznáme Symfonii č. 6 pro violoncello, sbory a orchestr Vessels of Light, skladbu inspirovanou příběhem japonského diplomata, který během druhé světové války zachránil tisíce židovských životů. Po přestávce za¬zní Velká symfonie C dur Franze Schuberta.

 

Ve Dvořákově síni Rudolfina vystoupí v pondělí 27. března společně se SOČRem violoncellistka Kristina Reiko Cooper, Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu, který připravila Věra Hrdinková. Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava, záznam nabídne ČRo D-dur.

socr Kristina Reiko Cooper

Mezinárodně uznávaná rakousko-americká skladatelka, dirigentka a pianistka, ale také básnířka, spisovatelka a výtvarnice Lera Auerbach se narodila na Uralu. Po zániku Sovětského svazu odjela studovat na Juilliard School do New Yorku. V Americe i v Evropě rozvinula bohaté aktivity jako klavíristka. Současně si u ní od 90. let objednávají skladby renomované hudební instituce, festivaly, umělci a soubory. Tvorba Lery Auerbach odráží komplexní umělecké vidění světa. Její hudba je propracovaná, emotivní a odvážně nápaditá. Zatím poslední symfonie Lery Auerbach vznikla na objednávku památníku obětí a hrdinů holokaustu v Jeruzalémě Jad Vašem a podnět k dílu dala violoncellistka Kristina Reiko Cooper, jejíž otec byl mezi zachráněnými. Dílo je věnováno těm, kteří riskují všechno, aby zachránili ostatní.

Hudba Franze Schuberta tvoří pomyslný most mezi klasicismem a raným romantismem. Měl velký melodický talent a prokázal mimořádný umělecký dar vystihnout poetické a lyrické nálady. Jeho poslední symfonie, takzvaná Velká, mu vynesla značné uznání a zařadila ho jako symfonika hned za Beethovena. Premiéru výjimečně rozsáhlé skladby měla realizovat vídeňská Společnost přátel hudby, ale dílo se nepodařilo nastudovat. První uvedení se tak uskutečnilo až roku 1839 v Lipsku, a to díky iniciativě Roberta Schumanna a za řízení Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

socr Alexander Liebreich

PROGRAM:
Lera Auerbach (1973)
Symfonie č. 6 „Vessels of Light“ pro violoncello, sbory a orchestr

Franz Schubert (1797–1828)
Symfonie C dur Velká

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Alexander Liebreich dirigent
Kristina Reiko Cooper violoncello
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek sbormistr
Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu
Věra Hrdinková sbormistryně

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 27. BŘEZNA / 19.30 HODIN
Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava
Záznam nabízí ČRo D-dur / středa 29. března / 20.00 hodin

Zdroj foto: Vojtech Brtnický, Petr Horník

Více informací: www.socr.rozhlas.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Květinový rok

kvetinovy rok 200

V březnu vydalo nakladatelství Fragment Květinový rok – knihu, která přináší potěchu pro oko i pro duši. Nechte se hýčkat vybranými dvanácti květinami, jež nás provedou jednotlivými měsíci a nabídnou směsici informací, tipů ...

Divadlo

Studio Marta zažije ROZPAD

rozpadani200Sezonu brněnského Studia Marta uzavře projekt ROZPADÁNÍ. V jeden večer se představí dvě inscenace autorských her, které spojuje téma rozpadu. Aktovky Bublifuk a Je potřeba změna! tak uvidí diváci na jevišti poprvé, a to v podání budoucích absolve...

Film

Něžnost

altV roce 1966 celý svět dojalo slavné francouzské milostné drama “Muž a žena“ o lásce naplňující životy ovdovělého muže a osamělé ženy. Režisér Claude Lelouch tímto něžným, vizuálně vzrušujícím filmem o lásce tak poprvé na sebe up...