Umění nemoci. Kniha pro všechny, kteří chtějí být zdraví

Umění nemoci. Kniha pro všechny, kteří chtějí být zdraví

Tisk

umeni nemoci200Knížka Umění nemoci MUDr. Jana Vojáčka, která vychází v nakladatelství CPress, navazuje na předcházející autorovy bestsellery Umění být zdráv a Rozhodni se být zdráv. Uzavírá tak cyklus, který je součástí člověkologie, nauky o zdraví v souvislostech. Díky tomuto přístupu se lidé mohou lépe orientovat ve svém zdravotním stavu, zdraví či nemoci, a zlepšit tak kvalitu svého života. Pilíři této kvality jsou úroveň životní energie, odolnost a pocit radosti.

 

„Knížka je určena pro všechny, kteří se zajímají o zdraví v souvislostech. Umožňuje lépe porozumět tomu, proč tak mnoho lidí dnes zažívá nepohodu, či nemoc. Je určena nejen pro nemocné, ale pro všechny, kteří chtějí odpovědi na důležité otázky týkající se jejich zdravotního stavu. Porozumění principům, které se podílejí na vzniku nemoci, vede ke skutečné prevenci,” říká Jan Vojáček a dodává: „Vycházel jsem ze svých téměř třináctiletých zkušeností ve funkční medicíně a na příbězích svých pacientů jsem se snažil ukázat, jakou změnu v kvalitě života jim přenesla změna chápání stavu jejich zdraví.“

Podle Jana Vojáčka je třeba podívat se na nemoci mimo rámec běžné škatulky přístupu k nim a ponořit se pod povrch běžného dogmatu o zdraví a nemocech. „Toto dogma často chápe chronické nemoci jako chyby genů z nejasných příčin a medicínou nevyléčitelné,“ vysvětluje Jan Vojáček.

Kniha pojímá celostní, komplexní pojetí zdraví a nemoci v souvislostech. Představuje fenomén osobního přístupu ke stavu nemoci, který je součástí trendu převzetí zodpovědnosti za svoje zdraví a hledání cest, jak zvýšit kvalitu života svým přičiněním. „V posledních letech roste povědomí a informovanost lidí o tom, kým jsme a jak naše tělo, mysl a duše fungují jako celistvý komplexní systém. Zároveň se k tomuto pojetí přiklání čím dál víc lidí a odborníků a máme i čím dál víc vědeckých dat,“ doplňuje Jan Vojáček.

Předcházející tituly Jana Vojáčka Umění být zdráv a Rozhodni se být zdráv se zabývají principy zdraví. Zkušenosti a zpětná vazba od pacientů i terapeutů autora ale přivedly k tomu, aby uchopil téma nemoci, tedy druhou stranu stejné mince od Umění být zdráv.

umeni nemoci obalka

O autorovi:

MUDr. Jan Vojáček vystudoval lékařskou fakultu UP v Olomouci, ale u klasické medicíny dlouho nevydržel. Postupně v něm rostla vášeň pro hledání a zkoumání skutečných příčin onemocnění a také zájem o člověka v celé jeho komplexnosti, hloubce a individualitě. Proto vystudoval obor unkční medicíny na Univerzitě v Jižní Kalifornii a dnes vlastní soukromou praxi. Jan Vojáček je autorem dvou knih – bestsellerů Umění být zdráv a Rozhodni se být zdráv. Na ně volně navazuje Umění nemoci, které vyjde v březnu v nakladatelství CPress. Kniha není jen pro nemocné, ukazuje z různých pohledů, co nemoc skutečně je, co nám přináší nebo jak se k ní dá přistoupit, a obsahuje i kapitolu o nemocech dětí.

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/83506064/jan-vojacek-umeni-nemoci/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Eva Zábranová: Flashky

Flashky200Vzpomínkovou knihu Flashky věnovala Eva Zábranová svému otci – básníkovi, spisovateli a překladateli Janu Zábranovi u příležitosti třicátého výročí jeho úmrtí. Říká, že ji napsala pro všechny ještě živé, kdo ho měli rádi proto, aby jejich vzpomínky nezmizely v černých dírách neb...

Divadlo

Igor Orozovič spolu se skladatelem Ivanem Acherem vypustil do světa jeden z prvních divadelních soundtracků

bezruky frantik200V Divadle pod Palmovkou se těší velké pozornosti diváků i odborných recenzentů černočerná komedie Bezruký Frantík, jejíž scénář napsali Tomáš Dianiška s Igorem Orozovičem. Inscenace dokonce získala letos na jaře nominaci v Cenách di...

Film

Oscarové drama Saulův syn sugestivně připomíná hrůzy holocaustu

saul 200Oscarová kategorie Nejlepší zahraniční film je dlouhodobě považována spíš za cenu politickou než filmařskou, což ale nic nemění na tom, že někdy vyhrají díla, která si to zaslouží a mají co říct. Letošním vítězem se stalo dlouho dopředu favorizované maď...