Kapela Jamaron novým singlem připomíná, že na bezpráví a válkou zmařené životy by se nemělo zapomínat

Kapela Jamaron novým singlem připomíná, že na bezpráví a válkou zmařené životy by se nemělo zapomínat

Tisk

Nepatrny ztraty200Je tomu už nějaký ten pátek, co pražská skupina Jamaron vydala úspěšné album Generace. Novou, rockovější kapitolu své cesty otevírají Jamaron singlem “Nepatrný ztráty”, který reflektuje vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Skupina se s odstupem času vrací k tématu, s jehož zpracováním řada umělců přispěchala neprodleně po vypuknutí bojů na Ukrajině. Bezpráví celého konfliktu dle slov autora písně stále trvá a je ho třeba připomínat právě ve chvíli, kdy pro většinu zevšední. Singl doprovází videoklip.

 

“Píseň potřebovala svůj čas a trvalo rok, než jsme ji vydali” komentuje Jakub Dostál, který je autorem hudby i textu. “Tajně jsme doufali, že až song vydáme, nebude už aktuální…ale téma je bohužel stále mezi námi a i když pro někoho zevšednělo, ve mě vyvolává silné emoce, které prostupují celým textem singlu dodává frontmanka Marie Dostálová. “Bylo by velmi účelové přispěchat s písní na podporu Ukrajiny pár dní po začátku konfliktu, to ale není náš styl”, dodává nejstarší ze tří sourozenců Ondřej Dostál. “Raději si počkáme, než naše skladba dozraje a pak ji pustíme ven se vší parádou”, doplňuje.

Na skladbě Nepatrný ztráty se mimo jiné podílel i baskytarista Filip Karlík, který v pětičlenné sestavě naplňuje roli producenta. Po albu Generace, nahrávaném ve studiu SONO Records se skupina rozhodla natočit další skladbu ve studiu Damiána Kučery, kterého doporučil bubeník Václav Hejda. Jamaron se nyní snaží osvěžit zvuk nahrávek a zároveň propracovat image skupiny, jak dokládá nový videoklip.

Skupina ve videoklipu představuje nový světlejší vizuál prezentovaný frontmankou Marií. Dle slov skupiny se v průběhu tohoto roku fanoušci dočkají hned několika nových singlů, a jak celá pětičlenná formace předesílá, je možné, že že na podzim se mohou těšit i na oslavy výročí 10 let od založení skupiny. Jamaron je možné si naživo poslechnout v rámci letní koncertní série Majálesů napříč republikou, ale samozřejmě i na jiných letních festivalech, jejichž seznam najdete na webu skupiny.

Nepatrny ztraty1

O kapele Jamaron

Jamaron založili v roce 2013 sourozenci Jakub, Marie a Ondřej Dostálovi, proto tedy JaMarOn. Součástí pětičlenné sestavy je bubeník Václav Hejda a baskytarista Filip Karlík. Za roky svého fungování vydala tři studiová alba: Nahá (2016), DOMA (2019) a Generace (2022) nahrané ve studiu SONO Records, které v dubnu 2022 pokřtila v Lucerna Music Baru. Fotky, videa ze zákulisí a další informace o kapele můžete sledovat na Instagramu: @jamaronofficial nebo Facebooku: Jamaron (@jamaronofficial)

Singl na Spotify: https://open.spotify.com/track/7c17c1AN1n0CMalR4BKum1?si=kKU8vMMIS6ini2KZkYJYWQ&;context=spotify%3Aalbum%3A08XbO3jt1znz0YgWB7nUx8&dd=1


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nechtěj nic vědět

200lKdo zná Lisu Jackson, ví, že její thrillery jsou opravdu skvělé. Ale i přes to, že jsem od ní četla úplně vše, mě dokázala překvapit a hlavně uchvátit. Připadá mi, že je knihu od knihy lepší a lepší. Každopádně kniha „Nechtěj nic vědět“ je bezkonkurenčním vrch...

Divadlo

Epilog jedné rodinné tragédie

epilog 200Může mít člověk, který má peníze a s nimi také velkou moc, ještě nějaký morální kredit? Dokáže rodina zbohatlíků ustát zamlčované nevěry, korupční aféry a vypjaté vztahy mezi rodinnými příslušníky? Na tyto otázky dostanete odpověď v Divadle na Vino...

Film

Kam kráčí Letní filmová škola?

altNapěchovaný program letošní Letní filmové školy, od soboty 21. července 2012 opět pořádané v Uherském Hradišti, pentlí, jako vždy, široký vějíř hostů i doprovodných programů. Organizátorům ani na okamžik nevešlo na mysl, že touha stále bobtnat – v...