Strhující příběh prvního českého akvanauta, vynálezce a konstruktéra ponorek Pavla Grosse

Strhující příběh prvního českého akvanauta, vynálezce a konstruktéra ponorek Pavla Grosse

Tisk

Hlubiny a posedlosti200Autobiografické vyprávění začíná zážitky skupiny mladistvých romanticky založených kamarádů v dobách tvrdé totality padesátých až šedesátých let. Magický svět modrozelených hlubin zatopených kamenolomů je jejich společným náboženstvím a jejich primitivní začátky potápění rituálem. Tyto ničím nezatížené časy mladistvého poznávání světa se všemi jeho láskami, dobrodružnými a bláznivými prožitky pomalu přerůstají do vážnějších zájmů.

 

Autor je již během svých studií posedlý myšlenkou, jak přizpůsobit člověka zase zpět tomu prostředí, ze kterého vzešel. Projektuje a staví podmořskou kabinu, ve které stráví osamocen na mořském dně dobrodružné tři dny a tři noci.

Události jsou přerušeny vpádem sovětských vojsk a pokračují autentickým vyprávěním o zážitcích autora ve světě posedlých vynálezců podmořských strojů, lovců korálů, oceánografů a námořních teroristů.

Pavel Gross alias Matto vypráví události tak, jak se skutečně staly. Příběhy, dialogy a legrácky v hospodě či u táborového ohně si není možné zcela přesně pamatovat, jsou nicméně zaznamenané ve stejném duchu a atmosféře, v jakých probíhaly – plné optimismu, bláznivých nápadů, ale i občasného zklamání a strachu.

Nové, aktualizované vydání knihy doplňují unikátní QR kódy odkazující na ukázky z celovečerního dokumentu Akvanaut Pavel Gross, natočeného filmovou společností Srdcaři.cz.

„Jeho životní příběh není jen výčtem úspěchů, ale taky bolestí a smutků. Pavel Gross je živoucím důkazem, jak je důležité vstát a jít dál, když vás život občas srazí na kolena. A stejně k tomu jedním dechem dodává: Až se znova narodím, chci to celé znova!“
Miroslav Náplava, režisér filmu a editor knihy

PAVEL GROSS

Česko je nejen třetím státem světa, který vyslal do vesmíru svého kosmonauta, ale je také teprve třetí zemí, jež měla i svého akvanauta. A to díky vizionáři Pavlu Grossovi! Jeho strejdou by opravdu mohl být všeuměl Jára Cimrman, kmotrem snílek a vizionář Jules Verne a bratrem sám kapitán Nemo.

Sám říká, že má „vodu“ v hlavě od svého narození 27. září 1939 v Plzni. Patří mezi průkopníky nádechového i přístrojového potápění a celoživotně se zabývá vývojem podvodní techniky. Kniha Válka s mloky ho přivedla k myšlence, že by lidé mohli žít jako Čapkovi mloci na suchu i ve vodě. V roce 1965 nakonec sám strávil v příbytku Xenie celých 72 hodin pod hladinou Jaderského moře.

Po okupaci Československa v roce 1968 se stal na dvě desetiletí vyhnancem s duší tesknící po domově. Ve Švýcarsku se v roce 1974 seznámil s Jaroslavem Kohoutem a společně se pustili do konstrukce miniponorek. Nejznámější z nich byla F3 GEO, která se stala první německou vědeckovýzkumnou ponorkou, ovšem postavenou dvěma Čechy!

Když 9. února 2023 po premiéře dokumentu o jeho životě tleskala vestoje plná Lucerna, okomentoval tuto poctu skromně: „Mně vůbec nepřijde, že bych žil nějak neobyčejný život. Je spousta lidí, co mají neobyčejné životy, jenom to není viditelné...“

Pavel Gross je vlastenec v pozitivním slova smyslu. Světoobčan i Čech, na kterého můžeme být hrdí.

Hlubiny a posedlosti

Hlubiny a posedlosti
Datum vydání: 26. dubna 2023
ISBN: 978-80-7689-194-4 / EAN: 9788076891944
pevná vazba s přebalem / 368 stran
Editor: Miroslav Náplava
Vychází také jako e-kniha.

Přečtěte si ukázku: https://issuu.com/nakladatelstvijota/docs/hlubiny_a_posedlosti

Více informací:

https://www.jota.cz/hlubiny-a-posedlosti
Databáze knih: https://www.databazeknih.cz/knihy/hlubiny-a-posedlosti-211801


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Angličtina pro každého: Anglická frázová slovesa

anglicka frazova slovesa 200V srpnu se dostala na trh nová kniha ze série učebnic English for everyone, tentokráte s podtitulem Anglická frázová slovesa. Pokud toužíte lépe porozumět angličtině, pak byste se právě v této odnoži gramatiky měl...

Divadlo

I rodiče chtějí do divadla. Studio ALTA zavádí parent-friendly přístup

alta200Pražské Studio ALTA přichází s výraznou novinkou ve svém programu. Na podzim zavádí parent-friendly přístup, který usnadní návštěvu rodičům malých dětí. Právě rodiče jsou z kulturního dění často nedobrovolně vyčleněni, ať už kvůli nevyhovujícím časům či nedo...

Film

Daria – sledujeme skutečnost nebo sen?

Daria perexKdyž filmaři vyplodí něco příliš spletitého, pochybného nebo magorovitého, zahalí to do snu. To přece není skutečnost, to byla pouhá noční můra, chtějí naznačit. Takto byl před více než stoletím poničen německý expresionistický film Kabinet dokto...