S radostí a s hradem do nové sezóny

S radostí a s hradem do nové sezóny

Tisk

hradovanky200To je podtitul akce, kterou Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně oficiálně zahajuje na hradě Malenovice další návštěvní sezónu. Program složený z nejrůznějších aktivit pro děti a dospělé bude probíhat v předhradí od 10 do 16 hodin.

 

„Vycházíme z nabídky, která se v loňském roce setkala u návštěvníků s dobrou odezvou,“ říká Silvie Lečíková, vedoucí obchodního oddělení muzea. „Jednotlivá stanoviště jsou kombinací poznávání přírody a seznamování se s historií a středověkem. Oboje totiž k hradu neodmyslitelně patří.“

Návštěvníci se tak mohou těšit na stanoviště Okresního mysliveckého spolku Zlín, kde budou moci interaktivní a zábavnou formou probádat především zvířata našeho regionu, poznávat stopy i další prvky. Spolek také pro tuto akci zajistil ukázky loveckých plemen psů, která budou představena v krátkých komentovaných vstupech.

Blízký kontakt s přírodou nabídne i Stanice ochrany fauny Hluk, která je hostem hradních akcí už řadu let. Možnost prohlédnout si zblízka dravé ptáky návštěvníci vždy vítají, stejně jako zajímavý výklad pracovníků stanice. Lektorské oddělení muzea také připravilo vlastní stanoviště s přírodovědnou tematikou.

„Díky podpoře Statutárního města Zlín jsme si mohli letos dovolit pozvat rytíře, lučištníky a kušisty z šermířské společnosti Memento Mori,“ zve na další z aktivit Silvie Lečíková. „S historií pak bude propojen stánek dobového krejčího nebo zastavení u výroby pečetě a psaní brkem.“

hradovanky1

(H)radovánky mají vždy na programu vernisáž nové výstavy na barokní hradní hájence. Letos je zde umístěna velice zajímavá výstavka NŮŽ – minulost a současnost jednoho předmětu. Její kurátoři, archeolog Adam Fojtík a etnograf Ondřej Machálek, budou výstavou provázet po celý den, samotná vernisáž proběhne ve 14 hodin.

Muzeum samozřejmě nezapomíná ani na jednoduché radosti, které k podobným akcím patří. Před hradem proto bude i historický kolotoč pro nejmenší, od 15 hodin malý táboráček s případným opékáním špekáčků a na místě bude také občerstvení. Vstupné na akci je příjemných 50 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma, prohlídky hradu budou probíhat v obvyklých časech a cenách po celý den.

hradovanky plakat

Více informací: www.muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nenudím se a nechápu, když mi někdo vypráví „jak se nudí“, říká René Kekely

rene200V médiích a šoubyznysu se René Kekely pohybuje přes dvacet let, a je to znát. Je to profesionál. Třeba když moderuje talk show Face To Face, kde si zve zajímavé hosty, je vidět, jaký je hostitel, jak je připraven, přitom vždy jde o rozhovor svižný, kultivov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Zabij mě znovu

zabij me znovu 200V pořadí již čtvrtý, v České republice vydaný román britské spisovatelky Rachel Abbottové – Zabij mě znovu - představilo na konci roku 2016 nakladatelství Mladá fronta. Detektivním příběhem plným napětí a místy i strachu čtenáře prove...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Saulův syn navrací noční můru minulosti

sauluv syn paraSaulův syn je maďarské drama, které nám jako svůj debutní film přináší režisér a scénárista László Nemes. V českých kinech ho můžeme vidět od 18. 2. 2016. Snímek nově ohodnocený soškou Oscara za neanglicky m...