Na velké jízdě s Igorem Brezovarem

Na velké jízdě s Igorem Brezovarem

Tisk

velka jizda zacina200Nakladatelství Jota se pustilo do spolupráce s Igorem Brezovarem, kterému bude vydávat knihy o jeho cestování. První část nese názvem Igor Brezovar. Velká jízda začíná a nese podtitul Na motorce po šesti kontinentech.

 

 

 

Než jsem začala číst, tak jsem o Igoru Brezovarovi jen věděla, že existuje a je spojený s pořadem Po jedné stopě. Podobné knihy mám však ráda, užívám si cestování prostřednictvím stránek a spoustu toho poznám. Tady jsem jako bonus dostala i velmi zajímavého člověka, který mě opravdu bavil a často také překvapoval.

Kniha začíná vzpomínáním na Slovinsko, následuje vyprávění z Indie, velká část je pak z Afriky a podíváte se také do Austrálie. Vyprávění je protkáno i fotografiemi a na čtenáře nečekají popisy přírody nebo nějaká zeměpisná fakta. Naopak se texty zaměřují na lidi a zážitky s nimi. Igor jde občas do věcí po hlavě, což je v tomto ohledu opravdu plus. Navíc se nedá a často jsem se i zasmála nad jeho kroky nebo přístupem. Moc se mi také líbilo, že byl osobní a upřímný, a kromě cestování jsem se s napětím seznamovala i s jeho životním příběhem.

Při čtení jsem se také dozvěděla spoustu nového a něco mi přišlo opravdu zajímavé. Často se jednalo také o praktické rady. Zaujala mě například Igorova zkušenost o tom, že se chování místních lidí pozná podle přístupu na hranicích a fascinovaně jsem četla o Himbkách. Ty se nikdy nemyjí, ale jen potírají kozím sádlem, do kterého se přimíchávají červený prach získaný drolením kamenů červené barvy. Sádlem mají potřebou i hlavu a vlasy udělané do copánků. „K hygieně jim stačí pálení osvědčených bylinek nad ohněm, nad který si stoupnou, zvednou si „sukni“ z kozí kůže a kouř jim pomalu objímá celé krásně tvarované štíhlé tělo až k dlouhému krku,“ píše se v kapitole s názvem Vyléčil jsem Himbovi hemeroidy dále.

Velká jízda mě moc bavila, čtení jsem si užila a už se těším na další díl, protože jsem opravdu zvědavá, co bude dál a těším se, co dalšího Igor Brezovar ve světě zažije.

Igor Brezovar (* 1973) se narodil v malebné vesnici Žužemberk ve Slovinsku. V 16 letech se s celou rodinou odstěhoval do tehdejšího Československa. Za to, že bude muset opustit kamarády, mu jeho táta slíbil novou stopětadvacítku. A tím to všechno začalo. Od krátkých projížděk Prahou po vyučování přes návštěvy sousedních států až po cestu kolem světa. S hercem Martinem Písaříkem točí cestopisný seriál Po jedné stopě, Česká televize nyní premiérově vysílá jeho třetí řadu.

velka jizda zacina

Igor Brezovar. Velká jízda začíná
Autor: Igor Brezovar
Žánr: cestování
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2023
Počet stran: 370
Hodnocení: 88 %

https://www.jota.cz/igor-brezovar-velka-jizda-zacina.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Daron: Metaloví fanoušci jsou ti nejlepší!

Jiří Daron, Pragokoncert a Tarja TurunenPřesto, že datum v kalendáři a nevlídné počasí za okny naznačují, že festivalovému řádění je pro letošní rok konec, není to docela pravda. Už zítra propůjčí hokejoví fanoušci svůj zlíns...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Údolí rozhodnutí znovu po čtyřiasedmdesáti letech…

udoli rozhodnuti200Rozsáhlá sága vyprávějící o osudech bohaté ocelářské rodiny Scottů byla poprvé vydána ještě během druhé světové války v roce 1942 a o tři roky později byl na motivy tohoto románu natočen úspěšný film. Americká autorka Marcia Davenp...

Divadlo

Helenku Součkovou stíhá jedna darda za druhou

darda 200Žákyně 2. a posléze 3. třídy Helenka Součková zvaná též Moby-Dick už dávno odrostla dětským střevíčkům. Místo nich teď v dramatizaci románu Darda spisovatelky Ireny Douskové<...

Film

Česká televize přichází s podzimními novinkami


PodzimAčkoli momentální tropické teploty nenasvědčují, že by mělo léto jen tak skončit, pragmatický kalendář ví své. Polovina prázdnin je definitivně za námi a ta druhá jako naschvál uteče nepřiměřeně rychle. Nad touto kvapnou prázdninovou pomíjivostí se sn...