Jak se naši předkové bavili u piva?

Jak se naši předkové bavili u piva?

PrahaUpiva perexPití piva i hostinské podniky v Praze mají bohatou tradici; její počátek sahá až do raného středověku. Zlatou dobou těchto kulturních fenoménů bylo období od počátku 19. století do meziválečných let.

 

 

Bohatě ilustrovaná kniha Praha u piva z pera etnologa a historika Karla Altmana, líčí zábavnou formou historii piva v české společnosti. Jako vědecký pracovník brněnského Etnologického ústavu AV ČR Karel Altman se zabývá hostinskou tematikou už čtvrtstoletí. Kniha Praha u piva z nakladatelství Vyšehrad pojednává o Pražanech, kteří měli ve zlaté době štamgastů jedno společné; často a také rádi popíjeli pivo všech druhů. Vyhledávali různé hostinské podniky, zejména restaurace, hostince, pivnice, ale i prosté hospody a výčepy. Bylo to magické místo, zvlášť pro ty, kteří se sem chodili občerstvit, zahnat žízeň, zapít pokrm, ale i povznést svého ducha.

PrahaUpiva2

Kniha líčí historii piva jako nápoje typického pro pražské prostředí, sleduje utváření pivní kultury ve společnosti a mapuje jeho význam pro rozvoj společenského života ve městě. Největší pozornost věnuje autor kulturním jevům, které s sebou pití piva odedávna přináší; rozmanitým způsobům čepování i pití, pijáckým rekordům, rozličným excesům i jejich nežádoucím následkům. Zvláštní důraz klade na objasnění role, kterou pivo hraje při sbližování lidí. Obecnější pojednání jsou průběžně dokládána konkrétními příklady ze života příslušníků širokých vrstev obyvatel české metropole.

praha Upiva

Práce se opírá nejen o studium odborné literatury, ale využívá také značné množství dalších pramenů, zejména memoárovou literaturu, odborné příručky, průvodce a bedekry, korespondenci významných osobností a tematicky zaměřené stati z dobových novin a časopisů. Bohatě je využíván i stavovský tisk hostinských, restauratérů a jiných odborníků a další prameny, třeba i pražské písně a kuplety z kabaretů a šantánů.

Praha Upiva1

Karel Altman je čtenářům znám jako autor prací s hostinskou tematikou, které se věnuje už desítky let. Knižně debutoval monografií Krčemné Brno, která vyšla na začátku devadesátých let. Problematikou krčem a hospůdek se jako vědecký pracovník brněnského pracoviště Etnologického ústavu AV ČR zabývá i v současnosti. Jeho nová kniha Praha u piva navazuje na úspěšnou publikaci Zlatá doba štamgastů pražských hospod. Karel Altman je také autorem mnoha aforismů.

PrahaUpiva4


Karel Altman: Praha u piva, vydalo nakladatelství Vyšehrad roku 2015. Kniha má 240 stran a je doplněna množstvím ilustrací.

Hodnocení: 85%

Zdroj foto/ obr.: www.ivysehrad.cz


 

Rozhovor

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktiv...

Hledat

Petr Janda užívá nekonečnej kyslík. Nové album Olympicu je plné živé muziky a silných příběhů!

„Jdu, kam mý nohy jdou, a tam, kde plyne proud. Nesmím se ohlížet, už vůbec ustrnout…,“ zpívá Petr Janda v písni „Šrám, co se nezahojí“, která má silnou melodii i text. Na novém albu Olympicu „Kaťata“, které vznikalo v době pandemie, je znát, že opravdu neustrnul. SUPRAPHON a.s.

Literatura

Maria Adolfssonová: Velká chyba

velka chyba 200„Nálada oustřiček sice bývá povznesená a srdečná, ale slavnosti si tradičně vyžádají i něco málo obětin v podobě opilců, výtržníků a tu a tam někoho přiotráveného jídlem. To, co k tradici naopak nepatří, je pouliční občerstvení a levné...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?