Vydejte se po stopách Torzového vraha a odhalte jeho identitu

Vydejte se po stopách Torzového vraha a odhalte jeho identitu

Tisk

zbytecna obet perexCleveland, rok 1938. Velká hospodářská krize propukla naplno. To však není jediný problém, se kterým se město musí vypořádat. Vraždící šílenec si vybírá své oběti z těch nejubožejších členů společnosti, z nichž po jeho řádění zbydou pouze torza jejich těl. Prostitutka Ethel Hardingová se za příslib bezpečí, jídla a místa na spaní ukryje do náboženské misie, kde ale odhalí temná tajemství.

 


O šedesát let později. Kris Wileyová se dozví, že její otec byl zavražděn. Předtím, než stihne identifikovat jeho ostatky, vyplují na povrch fakta, o kterých jí otec nikdy neřekl. Proč ho sledoval soukromý detektiv? Zdá se, že pan Wiley byl posedlý proslulým Torzovým vrahem. Zemřel proto, že odhalil něco, co neměl, nebo je všechno úplně jinak?


Krimi thriller napsaný na motivy skutečných událostí
Knihu Zbytečná oběť napsala americká spisovatelka D. M. Pulley, která se inspirovala takzvanými torzovými vraždami. Vrah nebyl nikdy odhalený, a tak ve svém krimi thrilleru zpracovává jednu z teorií, kterou doplnila o další zajímavé zápletky. Dvě časové linie nám tedy představují nejen nebezpečné předválečné období v Clevelandu, ale i současnost, která je výrazně ovlivněna dávnými vraždami.


Za pravdu se draze platí. Někdy i životem
Román je temný a pochmurný, zejména pokud jde o části odehrávající se v minulosti. Děj v současnosti zpočátku probíhá poklidně. Když se však Kris dozví, že její otec byl zavražděný, a odhalí jeho spojitost s torzovým vrahem, potemní i tahle dějová linka. Kris se pouští do pátrání a zjišťuje, že je něco hodně špatně. Ke stejnému závěru došla i Ethel, a tak se obě dívky ocitly v nebezpečí. Protože pokud chcete znát pravdu, musíte za to zaplatit. Někdy i svým vlastním životem.


Prostředí je dokonale popsané a k samotnému příběhu vytváří skvělou kulisu. Autenticitu vyprávění zvyšují í úryvky z dobových novin, které oddělují jednotlivé části. Do poloviny knihy se stupňuje napětí, poté děj začne stagnovat, až nakonec vyvrcholí v překvapivém závěru. Některá rozuzlení jsou lehce překombinována, ale celek působí konzistentně a nepostrádá logiku.


zbytecna obet


ZBYTEČNÁ OBĚŤ
Autorka: D. M. Pulley
Originální název: The Unclaimed Victim
Překlad: Monika Pavlisová
Žánr: krimi, thriller
Vydáno: Mystery Press, 2020
Počet stran: 432

Hodnocení: 80%

https://www.mysterypress.cz/zbytecna-obet/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zjistěte, co lidé zažili na „druhém břehu“

pribehy z druheho brehu 200V nakladatelství Pragma vyšla útlá kniha Lubomíra Nečase s názvem Příběhy z druhého břehu.

 

...

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Lorax: Děti, chraňte přírodu!
ImagePředstavte si městečko, kde je vše dokonalé, barevné, krásné… ale také umělé. Zvířata, květiny, stromy nevyjímaje. Místo živých stromů si lidé na zahrady pořizují náhražky, které mohou dálkově ovládat a podle nálady si měnit jejich barvu. Co k...