Petr Janda užívá nekonečnej kyslík. Nové album Olympicu je plné živé muziky a silných příběhů!

Petr Janda užívá nekonečnej kyslík. Nové album Olympicu je plné živé muziky a silných příběhů!

Tisk

Katata 200„Jdu, kam mý nohy jdou, a tam, kde plyne proud. Nesmím se ohlížet, už vůbec ustrnout…,“ zpívá Petr Janda v písni „Šrám, co se nezahojí“, která má silnou melodii i text. Na novém albu Olympicu „Kaťata“, které vznikalo v době pandemie, je znát, že opravdu neustrnul. Výstižně to shrnul samotný Supraphon: nové album, nový klávesák, nová energie, nová témata. Příjemný je už samotný booklet, kde nechybí texty všech skladeb.

 

Kapelu oživil klávesák Pavel Březina, výhradním autorem hudby je Petr Janda, který napsal i jeden text a na jednom – titulním – se podílel společně s Ondřejem Fenclem, který jich dodal pěknou řádku, pět z jedenácti. Po jednom textu přispěli Aleš Brichta a Michal Malátný, tři jsou z dílny Lukáše Korandy. Album „šlape“, slyšet jsou živé nástroje i silné příběhy, v nichž je hlavním (ale nikoli jediným) motorem vztah mezi mužem a ženou v různé podobě a fázi. Mnohé momenty známe ze života snad všichni. Třeba ten z písně „Ach“: „…Někdy se bereš strašně vážně. Někdy mám o tebe vážně strach. Hlavně ráno, když se probudíš, řekneš to svoje ach… To srdcervoucí ach…“.

Katata booklet

Našel tóny plné invence

Olympic i po letech a v inovované podobě dokazuje, že mu stále záleží jak na kvalitní hudbě, tak na tom, co sděluje. Není to jen „láska-páska“, bravurně znějí sbory. Tedy to osvědčené z minula, přitom nové a moderní, neokázalé. A skvělé poznání, kolik invence v osmasedmdesátiletém Petru Jandovi a dalších stále je. Pořád umí vystřihnout rytmickou a zároveň nepodbízivou skladbu. „…Projel jsem všechny kouty, kašlal jsem na mrzouty, užíval nekonečnej kyslík…“ Tato slova z písně „Řekla jsi“ to vyjadřují velmi trefně. Stejně jako ta z písně „Pádím“: „…Hledám tóny, který hrát, věčně spolu závodí, někdy už se musím smát, co se zase přihodí…“.

A už to burácí, oblaka krvácí…

„Textaři, většinou mladší generace, dodali písmenkový obsah občas provokativního, na současnou dobu až prudce nekorektního typu. Olympic se zčásti vrátil k silně energickému rocku, k němuž jistá dávka výtržnictví nesporně patří,“ uvedl Supraphon. A má recht! Stejně jako v tom, že „místo "jen dalšího olympického alba" je tu překvápko: Jandovo rockové perpetuum mobile se potěšitelně ještě ani zdaleka nemá k zastavení“. K vyjádření toho, co člověk při poslechu kompaktního alba cítí, je opět možné vypomoci si slovy jedné z písní – „Bouře“. „…A už to burácí, oblaka krvácí, pole se mění v jezera, než bys řek švec…“.

Katata obalka

Album: Kaťata
Kapela: Olympic
Vydal SUPRAPHON a.s. 2020
Kytara a zpěv: Petr Janda
Baskytara, sbory: Milan Broum
Bicí, sbory: Martin Vajgl
Klávesy, sbory: Pavel Březina
Producent: Petr Janda, natočeno v červenci a srpnu 2020 ve studiu Propast A
Zvuk a mix: Petr Kovanda
Mastering: Oldřich Slezák, srpen 2020
Foto: Michal Matyáš, 2020
Grafika: Roman Osvald, 2020
Editor: Karel Deniš
Hodnocení: 95 %

https://www.supraphonline.cz/album/583855-katata


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vydejte se na výlet za šiframi

vylety za siframi200Vydavatelství CPress vydalo netradičního turistického průvodce nazvaného Výlety za šiframi tentokrát zaměřeného na Prahu a Středočeský kraj.

 

 

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Zlobili by se řečtí bohové na film Hněv Titánů?

 Zlaté pravidlo Hollywoodu říká "Pokud byl film komerčně úspěšný, co nejdříve natočit jeho pokračování, bez ohledu na jeho kvality." A proto po dvou letech do našich kin dorazilo pokračování průměrného Souboje Titánů. První díl byl přijat značně kriticky, což producenty ve...