Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Tisk

Gaia perexDruhá múza je název aktuálního alba otrokovické skupiny GAIA. Sedm původních písniček a jedna instrumentální skladba představují pop rockovou muziku, která imponuje vlastními hudebními i aranžérskými nápady stejně jako chytrými texty - a samozřejmě suverénním zpěvem, v tomto případě bubeníka Libora Školného a nové akvizice - zpěvačky Báry Havelkové, která vnáší do kapely jiskru i napětí. Současná sestava, kterou tvoří vedle již zmíněných ještě muzikanti Vladan Vavruša, Milan Koplík, Filip Doležal a Pavel Martinka, přináší na albu Druhá múza nejedno překvapení. Více v rozhovoru s kapelníkem Vladanem Vavrušou.

 

Na světě je aktuální album skupiny GAIA, které se pyšní vlastním repertoárem. Jak se cítíte jako autor a kapelník a jaké máte první ohlasy na CD?
Cítím se skvěle, protože jsme si na všech písničkách dali hodně záležet a současně se snažili dodržet zvukovou kontinuitu celého alba, což se, myslím si, docela podařilo. První ohlasy na CD samotné jsou výborné, ale my měli už písničky prověřené z demo nahrávek naší FCB komunitou, takže jsme se jen snažili je realizovat co nejlépe ve studiu.


Kdo na nahrávce spolupracoval, jsou tam i nějací hosté, navíc máte fungl novou zpěvačku?
Kromě zvukového mistra Jiřího Regenta na nahrávce spolupracoval jako host náš historicky prověřený kamarád, vynikající muzikant Radek Bednařík, který v písničce Jsem nahrál flétnu a v písničce Na vlnách saxofon. Co se zpěvačky Báry Havelkové týče, je to určitě největší změna v celé historii kapely GAIA, která nás sice žánrově maličko odklonila od původních rockových kolejí mírně směrem k pop-rocku, ale současně obohatila vyznění kapely, a zvláště kombinace hlasů Báry a Libora současně zní parádně. Navíc se Bára zapojila aktivně i jako spoluautorka hudby i textů, kytaristka a v neposlední řadě jsme využili i její fotografické schopnosti k propagaci kapely.

Gaia 2


Kde jste album točilo? Trošku mě mrzí, že je tam jen sedm písniček a jedna instrumentální skladba. Anebo jste toho názoru, že méně je někdy více?
Album jsme celé natočili ve studiu BiteHazard v Topolné a šlo už o několikátou spolupráci se zvukovým mistrem Jiřím Regentem, takže jsme opět sáhli k osvědčenému postupu. Co bylo mimořádné, to byla pozornost, s jakou jsme ke každé jednotlivé písničce přistupovali, experimentovali s aranžemi, hledali nejlepší zvukové barvy pro nástroje a celkový mix každé skladby prošel mnoha verzemi, než byla písnička dokončena. Možná proto je písní jenom sedm, ale v poměrně pestrém žánrovém i aranžérském rozsahu.


I když jste rocková kapela, fascinuje mě, že hrajete i balady i "přemýšlivější" písničky, máte kvalitní texty, a navíc máte ve svých řadách novou a talentovanou zpěvačku... Jak album hodláte propagovat?
Album zatím propagujeme na našem facebookovém profilu Gaiaotrokovice a úplně nových stránkách www.gaiaotrokovice.webnode.cz, stejně jako  třeba na našem profilu na Bandzone. Na YouTube profilu, kde jsme pod jménem GAIA OTROKOVICE,  máme zatím jen živé záznamy z vystoupení a vlastní jednoduché klipy, a právě tady míří naše nejbližší plány – vybrat nejlepší píseň z alba a natočit k ní kvalitní videoklip.  Ještě předtím bychom naše CD – Druhá múza chtěli dostat také na streamovací servery jako je Spotify, Itunes a další. Samozřejmě pro každou kapelu je to nejpodstatnější živé hraní a kontakt s publikem na koncertech, a tady doufáme, že nám naše CD otevře vrátka do klubů a na festivaly, jejichž pořadatele takto hodláme oslovit.

Gaia 3


Co tak nabídnout písničky třeba do rozhlasové hitparády České dvanáctka, kterou moderuje Martin Hrdinka a která hraje rock i pop?
To bychom určitě rádi zkusili, ale zároveň víme, že muziky vzniká hodně a konkurence je tedy veliká.  Rozhodně ale nezahodíme žádnou možnost, jak naši kapelu dostat do povědomí co nejvíce posluchačů. Proto bychom rádi pokračovali v oslovování rádií a třeba se nám podaří znovu zabodovat v hitparádě rádia Rockzone, kde se před nedávnem naše písnička Stíny držela několik týdnu na prvních příčkách.

Gaia 1


Jako kapela fungujete řadu let. Co všechno máte za sebou, co jste všechno hráli? Co vaše složení a změny hudebníků?
Naše kapela má sice poměrně dlouhou historii, ale základní sestava byla velmi dlouho stabilní a zásadním způsobem se změnila teprve před rokem odchodem zpěváka Drahoše Kvasničky, kterého po nějakém čase nahradila Bára Havelková, která se na této pozici velmi rychle a velmi dobře etablovala. Jinak se sestava měnila jen na pozici doprovodného kytaristy, kde v minulosti hráli třeba Martin Wicherek, Leoš Botek, Luboš Holba anebo Josef Mikulčík. Žánrově se kapela samozřejmě také vyvíjela, a to od původních spíše art-rockových kompozic s dlouhými stopážemi až k současně rockově – rock-popové podobě, kde kompozice nahradily písničky, ve kterých se ale stále snažíme nacházet nové neoposlouchané postupy a aranže, stejně jako v textech sázíme na vlastní způsob vyjadřování a harmonické souznění textu s hudbou.


Co máte v plánu, až pomine corona a kultura bude zase fungovat?
Konečně zase hrát živě.


Foto: Archiv GAIA a Bára Havelková


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Mentalistou snadno a rychle
ImagePopulární americký seriál Mentalista se Simonem Bakerem v hlavní roli si před poměrně krátkou dobou získal své místo i na českých obrazovkách a soudě podle velkého počtu repríz můžeme říci,...

Divadlo

Dramaturgický plán sezóny 2023/2024 ve Švandově divadle

Svandovo divadlo200Anna Karenina, Klec bláznů, retro muzikál o božském pop-idolu, sólo pro Marií Štípkovou i nová česká hra o nevšedním spolubydlení malířky Toyen. Švandovo divadlo chystá odvážnou sezónu 2023/2024.

...

Film

Nikdo není víc než tým! Tvůrci představují první záběry a první plakát k filmu Děti Nagana

deti nagana 200První hotové záběry a první plakát představují tvůrci rodinného filmu Děti Nagana, který v únoru zamíří do kin. Hynek Čermák v něm vede partu kluků do důležitého hokejového zápasu s tenisákem na plácku proti starším rivalům z vedlejší ves...