Moc démonů je nesmírná a masmédia jsou v jejich službách

Moc démonů je nesmírná a masmédia jsou v jejich službách

Tisk

hitlerova monstra (2)Jak málo stačí k tomu, aby se šířily nepravdivé a manipulativní informace. Aby se zfanatizovaly celé národy, aby se probudil Jungův kolektivní Stín a dostal se k moci. Kniha Hitlerova monstra s podtitulem Třetí říše a nadpřirozeno profesora Kurlandera detailně analyzuje okultní kořeny nacismu a prozkoumává je ze vše stran a v mnoha souvislostech.

„Každý člověk, který ztratí svůj Stín, každý národ, který propadne samospravedlnosti, se stává obětí démonických sil. I jiné národy se stanou obětí posedlosti, pokud v hrůze z německého provinění zapomenou, že se mohou stejně znenadání dostat rovněž do spárů démonů. Moc démonů je nesmírná a nejmodernější prostředky masové sugesce – tisk, rozhlas, film atd. – jsou v jejich službách,” tvrdil švýcarský psychoanalytik C. G. Jung, který je citován v Kurlanderově knize.

O čem kniha je? Na téměř šesti set stránkách autor představuje příčiny vzniku nacistického hnutí v Německu, které jsou poněkud skryté, utajené, tedy okultní. Kniha je plná magie, mystiky, okultismu, esoterních nauk, ale i léčitelství, filosofie, psychologie. Seznamuje s nejznámějšími proudy a směry, které utvářely naše dějiny a ovlivňovaly hlavní představitele nacistického hnutí. Setkáte se s Hitlerem i Himmlerem, jejich dětstvím, dozvíte se, co utvářelo jejich osobnost, co měli rádi, co se jim líbilo, čím se zabývali, s jakými osobnostmi ze světa okultismu se setkávali. „Himmler byl posedlý přírodním léčením a odmítal řadu aspektů moderní medicíny. Vedle různých alternativních medicínských praktik studoval bylinářství, homeopatii, mesmerismus a naturopatii,” píše autor. Dozvíte se také, kteří další nacisté měli okultní zájmy, z čeho vycházeli, jak se celkově ve společnosti od 20tých let 20. století utvářelo hnutí, které se pokusilo tak destruktivním způsobem změnit svět.

Folklor a mytologie napomáhaly fašismu tím, že vytvářely národní mýty, symboly a stereotypy, jež umožnily mnoha mužům a ženám, aby se s jejich pomocí vypořádávali s těžkostmi, které přináší život: představovaly filtry skrze něž byla vnímána realita.
(...)
Spolu s tímto zájmem o folklor, mytologii a alternativní náboženství se objevila i nová fascinace vlkodlaky a čarodějnicemi; ti začali být chápáni – nikoliv však přívrženci tradičního křesťanství – stále více jako pozitivní postavy.
(...)
Okultismus a hraniční vědy, severská mytologie a různé esoterní praktiky, völkisch náboženství a německý folklor jim nabízely silně přitažlivou alternativu osvěty slibující objasnění jak nejvzdálenějších koutů vesmíru, tak nejhlubšího nitra,” je zmiňováno v knize. Za líbivou fasádou a objektivními pravdami se totiž skrývala mocná manipulace, která probudila stínové chování celé společnosti. Ne nadarmo se uvádí souvislost čísla 666 s Hitlerem, autor zmiňuje také spoustu informací z mytologie, dále upíry a vlkodlaky, krvelačné partyzány a vůbec najdete opravdu spoustu velice zajímavého čtení. Tato vynikající studie profesora historie Erica Kurlandera, který se specializuje na dějiny nacismu, v mnohém předčí knihu Okultní kořeny nacismu Nicholase Goodricka-Clarka.

Pokud vám tedy něco říkají pojmy Thule, Ostara, SS Wewelsburg, pangermánské hnutí, Agharta, paganismus, astrologie, supranaturalismus a tak dále, je tato kniha přesně pro vás. Zaujme nejen religionisty, historiky, filozofy a psychology, ale i ty, jímž nejsou okultismus a magie cizí. V knize nechybí ani příloha s černobílými historickými fotografiemi k tématu.

Čtěte také: Otázka viny: Karl Jaspers jde až na dřeň

Knihu hodnotím velmi vysoko, je to velmi povedená studie, která sděluje spoustu zajímavých informací, vhodně podaných a propojených, navíc je velmi čtivá – i když je velice obsáhlá (tyto záležitosti se opravdu nedají zestručnit a spíše se divím, že kniha není ještě delší, neboť autor má hodně co předat). Je to však těžké čtení i co do obsahu a uvědomování si souvislostí a vytváření si vlastního náhledu na hlavní téma knihy. Člověku tak vyvstávají otázky typu: Dalo se tomu všemu zabránit? Dá se pochopit nacismus? Je dnešní svět bezpečný? a podobně. Svým způsobem tato kniha budí hrůzu a pro mě se jednoznačně dotýká Stínu každého v nás, kolektivního Stínu, který doutná pod povrchem, aniž bychom o tom věděli a který může kdykoliv opět chtít převzít vládu nad světem…A zároveň také toto téma vyvolává stále stejně silné negativní emoce (především strach, bezmoc, lítost, zoufalství...atd.) a obrazy i subjektivní prožitky každého z nás, na úrovni kolektivního nevědomí, a ty už nikdy nevymizí... 

hitlerova monstra

Název: Hitlerova monstra: Třetí říše a nadpřirozeno
Autor: Eric Kurlander
Překlad: Monika Kittová
Počet stran: 594
Vydání: 2021
Nakladatelství: Academia
Hodnocení: 100 %

https://www.academia.cz/hitlerova-monstra--kurlander-eric--academia--2021


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Staňte se odborníky na orchideje

zdrave orchideje 200Knižní klub všem milovníkům kytiček a především orchidejí prostřednictvím edice Esence přinesl knihu Zdravé orchideje s podtitulem Aby dobře rostly a krásně kvetly. Autorkou je Sara Rittershausenová.

Divadlo

Kočka na rozpálené plechové střeše
ImageLáska, hádky, chtivost, závist, nemoc, alkohol – život? Nadčasovou divadelní hru si tentokrát rozebralo Divadlo Šumperk pod režijním vedením Petra Štindla.
...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...